Távoli világok kutatói Cikkek: 761 - 780

Volt korong, nincs korong

Volt korong, nincs korongEgy csillag körüli por- és törmelékkorong csupán néhány év leforgása alatt egyszerűen eltűnt. Egyelőre nincs rá épkézláb magyarázat.

Kepler-eredmények első kézből – Veszprémben

Kepler-eredmények első kézből – VeszprémbenA Kepler Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorcium Balatonalmádiban rendezendő nemzetközi konferenciájához kapcsolódóan nyilvános ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők Veszprémben, június 18-án este.

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nak

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nakA félig-meddig elkészült, de még sosem repült, a Hubble-űrteleszkópéhoz hasonló méretű tükrökkel felszerelt amerikai kémműholdakat átadták csillagászati célra. Az ajándék hasznosítása azonban nem is olyan egyszerű...

A fény nyomása alatt

A fény nyomása alattSikerült igen pontosan meghatározni a 2016-ban induló amerikai OSIRIS-REx szonda célpontjának, az 1999 RQ36 jelű földközeli kisbolygónak a pályáját.

Új életre kel a GALEX űrtávcső

Új életre kel a GALEX űrtávcsőDe már nem a NASA, hanem a Kaliforniai Műegyetem (Caltech) üzemeltetésében. Most először adtak külső használatba amerikai űrtávcsövet.

Egy nagy kisbolygó titkai

Egy nagy kisbolygó titkaiA Vesta körül keringő amerikai Dawn űrszonda mérései nyomán kiderült, hogy egy keletkezésekor félbemaradt bolygóról van szó, és hogy számos földi meteor valóban erről az égitestről származik.

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulást

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulástPedig az érzékeny űrtávcsővel még a Nap közelébe sem szabad nézni! Akkor hogyan, és miért?

Az infravörös égbolt – ahogy a WISE látta

Az infravörös égbolt – ahogy a WISE láttaMegjelent a tavaly év elején végleg leállított amerikai égtérképező űrteleszkóp teljes, végső katalógusa.

Lidar űralkalmazásokhoz

Lidar űralkalmazásokhozA már az űrtávérzékelésben is alkalmazott „lézeres radar” elvén működő berendezéseknek nagy jövője lehet a bolygókutatásban, az űreszközök precíz landolásában vagy összekapcsolásában is.

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (2. rész)

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (2. rész)Az elhatározás és a felbocsátás között mindössze 3 év telt el. 1972 márciusában útjára indult az első szonda a külső Naprendszerbe, hogy felderítse az aszteroidaövet és a Jupitert. És volt még egy kisebb, de annál érdekesebb cél: üzenetet vinni más csillagrendszerek értelmes lényeinek.

Úton a NuSTAR röntgentávcső

Úton a NuSTAR röntgentávcsőAz új amerikai csillagászati műholdat a csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollról indulva állították pályára, egy repülőgépre szerelt Pegasus hordozórakétával.

NuSTAR: hamarosan start

NuSTAR: hamarosan startA NASA új röntgencsillagászati műholdja és a felbocsátására szolgáló Pegasus-XL rakéta elindult – egyelőre Kaliforniából a csendes-óceáni Kwajalein-atollra.

Átrepült Amerikába a MIRI

Átrepült Amerikába a MIRIA James Webb-űrteleszkóphoz Nagy-Britanniában összeszerelt és tesztelt érzékeny infravörös detektor egy menetrend szerinti utasszállító repülőgép csomagterében tette meg az utat az Atlanti-óceán fölött.

Elátkozott izraeli űrtávcső

Elátkozott izraeli űrtávcsőA közel 25 éve indított programban rég elkészült, de eddig repülni még nem tudott a TAUVEX ultraibolya űrteleszkóp. Talán soha nem is fog...

Lassabb a Nap, mint gondolták

Lassabb a Nap, mint gondoltákAz amerikai IBEX műhold méréseiből arra következtettek, hogy a Nap az eddig hittnél kisebb sebességgel szeli át a körülötte levő csillagközi gázfelhőt, s így előtte talán nincs is fejhullám.

Az aktív galaxismag káros a csillagkeletkezésre

Az aktív galaxismag káros a csillagkeletkezésreHa a galaxisok középpontjában levő szupernagy tömegű fekete lyukak „beindulnak”, kisöprik a környezetükből azt a gázt, amiből új csillagok keletkezhetnének.

Vadászat exoholdakra

Vadászat exoholdakraNaprendszerünk szinte valamennyi bolygója rendelkezik holdakkal. Így jogos az a feltevés, hogy a nagyszámú ismert exobolygó egy része is rendelkezhet holdakkal.

Késik az új űrteleszkóp startja

Késik az új űrteleszkóp startjaA NASA röntgentartományban működő NuSTAR űrcsillagászati holdjának felbocsátását akár hónapokkal is elhalaszthatják.

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (3. rész)

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (3. rész)Annak ellenére, hogy – nagyon leegyszerűsítve – egy beáldozható szonda indult a Jupiter felé, lényegében annak kiderítésére, hogy az aszteroidaöv és az óriásbolygó sugárzása nem tesz-e kárt benne, a Pioneer-10 óriási ismerethalmazzal indította útjára a külső Naprendszer kutatását.

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (1. rész)

Bátor lépés a gázóriások felé – 40 éve startolt a Pioneer-10 (1. rész)Merkúr, Vénusz, Mars, Hold, mind „megvolt” már az űrkutatóknak az űrkorszak első évtizedén belül. De ezek mind a belső Naprendszerben vannak. Az igazi felfedezések az aszteroidaövön kívül vártak a tudósokra, a gázóriásoknál.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69
Összesen 1377 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022