A nemzetbiztonságért

Újabb észak-koreai rakétakudarc

Újabb észak-koreai rakétakudarcEgy kémműholdat szerettek volna pályára állítani, de a rakéta második fokozata nem működött megfelelően.

Falcon-9: tíz műhold a hadseregnek

Falcon-9: tíz műhold a hadseregnekNem csak a rakéta, de a műholdak közül kettő is a SpaceX-nél készült.

Új kémműhold Izraelből

Új kémműhold IzraelbőlAz Ofek-13 álltólag az eddigi legfejlettebb ilyen űreszköz, amelyet a közel-keleti országból pályára állítottak.

Kémkedés 36 ezer kilométeren

Kémkedés 36 ezer kilométerenA 2018-ban indított kínai TJSW-3 amerikai műholdak után kémkedik a geostacionárius pályaív mentén.

Tartalékos műholdak

Tartalékos műholdakA USA Légiereje és Haditengerészete gyakran veszi igénybe polgári cégek szolgáltatásait. Ezt a gyakorlatot szeretné az Űrhaderő a világűrre is kiterjeszteni.

IGS Radar-7

IGS Radar-7Japán idei első űrindítása nyomán egy radaros kémműhold került pályára.

Ázsiai mozaik – 2022. december (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. december (3. rész)Havi sorozatunk befejező részében kínai híreket olvashatnak.

Izraeli műhold Falcon-9-cel

Izraeli műhold Falcon-9-celNem csak a SpaceX, de a világ idei utolsó űrindítása volt az EROS-C3 felbocsátása Kaliforniából.

Odaveszett a két utolsó Pléiades-Neo

Odaveszett a két utolsó Pléiades-NeoAz Airbus fejlett, nagyfelbontású földmegfigyelő műholdjai sorozatának harmadik és negyedik tagja egyszerre startolt Francia Guyanából, de a Vega-C rakéta kudarcot vallott.

X-37B: harminc hónap után landolt

X-37B: harminc hónap után landoltÚjabb rekord, hatodik útján ennyi időt töltött a Föld körül az amerikai katonai mini-űrrepülőgép.

Európai mozaik – 2023. március–április

Európai mozaik – 2023. március–áprilisSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Titkos orosz műhold Pleszeckből

Titkos orosz műhold PleszeckbőlRövid időn belül másodszor indítottak katonai űreszközt az észak-oroszországi starthelyről.

Kozmosz-2567

Kozmosz-2567Rejtélyes célú orosz katonai űreszköz – feltehetően egy nagy felbontásra képes kémműhold – indult tegnap Pleszeckből.

Másodjára Virginiából

Másodjára VirginiábólA Capella Space két radaros földmegfigyelő műholdját vitte magával a Rocket Lab Electron rakétája a Wallops-szigetről.

Orosz távközlési műhold Protonnal

Orosz távközlési műhold ProtonnalMéghozzá a katonai fajtából, és geostacionárius pályán működik majd.

Falcon Heavy két katonai műholddal

Falcon Heavy két katonai műholddalA SpaceX nehézrakétája idén először volt munkában, az amerikai hadsereg megbízásából indított két űreszközt geostacionárius pályára.

Nemzetbiztonsági piac

Nemzetbiztonsági piacKét, űrindítási szolgáltatásokat nyújtó amerikai vállalat is lépéseket tett a nemzetbiztonság speciális igényeinek jobb kiszolgálása érdekében.

Lengyelország bevásárol

Lengyelország bevásárolBreaking news: Lengyelország 30 cm felbontású földmegfigyelő műholdakat vásárol!

Orosz rádiós kémműhold indult

Orosz rádiós kémműhold indultA Kozmosz-2565 katonai jelzést kapott űreszköz a Lotos-S1 sorozat hatos számú (de csak ötödik) darabja.

A hatodik Tundra

A hatodik TundraMég szerdán egy újabb korai riasztó műhold indult az oroszok katonai rendszerébe.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022