A nemzetbiztonságért

A harmadik Barsz-M

A harmadik Barsz-MA nagyfelbontású orosz elektrooptikai katonai kémműholdak 2015-ben kezdett sorozata folytatódik.

Angara-1.2: az első orbitális repülés

Angara-1.2: az első orbitális repülésEgy titkos katonai műholddal mutatkozott be a Pleszeckből indított új orosz hordozórakéta.

Kozmosz-2554

Kozmosz-2554Ezen kódnéven indítottak egy orosz rádiós kémműholdat Pleszeckből.

A tizedik Meridian

A tizedik MeridianKatonai távközlési műholdat indítottak az észak-oroszországi Pleszeckből.

Európai mozaik – 2022. január

Európai mozaik – 2022. januárHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

NROL-87

NROL-87A SpaceX Falcon-9 rakétájával Kaliforniából indították az amerikai kémműholdat.

Akcióban a Sicsien-21

Akcióban a Sicsien-21A kínai műhold olyasmit hajtott végre a magasban, geostacionárius pályán, amit eddig csak amerikaiak csináltak.

Újabb két „GEO-kém” került pályára

Újabb két „GEO-kém” került pályáraA (nem amerikai) geostacionárius műholdakat „körbeszimatoló” amerikai GSSAP műholdak újabb két példánya indult.

Évzárónak még két kínai start

Évzárónak még két kínai startDecember 29-én két különböző indítóhelyről álltak pályára műholdak Kínából. Ami a startok számát illeti, idén az ázsiai ország volt a legaktívabb űrhatalom.

Világűrjogi változások

Világűrjogi változásokA világűrjog alapjai 1967 óta változatlanok, újabban viszont annak a jelei mutatkoznak, hogy az ENSZ szeretné aktualizálni az egyezményeket, és ezáltal megőrizni a világűr békés jellegét.

Európai mozaik – 2022. április

Európai mozaik – 2022. áprilisHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Két Intruder

Két IntruderEgy Falcon-9 rakéta Kaliforniából indított két amerikai tengerészeti kémműholdat.

Ázsiai mozaik – 2022. március (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. március (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országainak űrtevékenységével kapcsolatos információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

A második Qased rakéta

A második Qased rakétaMárcius 8-án sikeres műholdindítást hajtottak végre Iránból, egy katonai célú távérzékelő űreszköz került alacsony pályára.

A titokzatos Neitron

A titokzatos NeitronÚj típusú orosz katonai műhold indult Pleszeckből egy Szojuz rakétával.

Pályán a következő olasz radarfelderítő

Pályán a következő olasz radarfelderítőEgy Falcon-9 rakéta indította az ASI kettős, polgári és katonai hasznosítású SAR műholdját.

A NATO űrstratégiája

A NATO űrstratégiájaA tagállamok űreszközei elleni támadást a szövetség elleni támadásnak fogják tekinteni, ami szükség esetén az összes tagállam összehangolt, fegyveres válaszát váltja ki.

Sikertelen december végi iráni űrindítás

Sikertelen december végi iráni űrindításEgy „utolsó utáni” 2021-es esemény volt december 30-án a Simorgh rakéta startja.

Pályán a Türksat-5B

Pályán a Türksat-5BKevesebb mint egy évvel az előző után indult a második Türksat-5-ös távközlési műhold, ezúttal is egy Sólyommal.

Két műhold az Űrhaderőnek

Két műhold az ŰrhaderőnekAz amerikai Atlas-5 rakéta Floridából állította pályára a kísérleti katonai műholdakat.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022