Űrpolitika

Ázsiai mozaik – 2022. május (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. május (2. rész)Kétrészes cikkünk első részben kínai és koreai híreket olvashattak, következzen most néhány indiai és japán vonatkozású információ májusból.

Űrdiplomácia és űrkitüntetések

Űrdiplomácia és űrkitüntetésekV4 űrügyi szakpolitikai vezetők találkozója Budapesten, miniszteri elismerések átadása az űrkutatás terén végzett tevékenységért.

Műholdszállítás a háború árnyékában

Műholdszállítás a háború árnyékábanOrosz és ukrán speciális repülőgépek estek ki a rakétafokozatok és műholdak szállításának különleges feladatából a háború miatt.

ExoMars: felfüggesztve

ExoMars: felfüggesztveEddig sem volt sok kétség efelől, de az ESA hivatalossá tette: az ukrajnai háború miatt nem indul el idén a Marsra az oroszokkal együttműködésben elkészített űrszonda.

OneWeb: lesz start vagy nem?

OneWeb: lesz start vagy nem?Magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjjel lenne a távközlési szolgáltató újabb 36 műholdjának felbocsátása Bajkonurból. A jelek szerint nem lesz.

A háború űrveszteségei

A háború űrveszteségeiSorra érkeznek a hírek az űrszektort érintő nemzetközi szankciókról és az orosz válaszintézkedésekről.

Háború, szankciók, űregyüttműködés

Háború, szankciók, űregyüttműködésAz Ukrajnában kezdett katonai műveletek nyomán számos ország, így az Egyesült Államok is válaszintézkedéseket jelentett be Oroszországgal szemben.

Sikertelen december végi iráni űrindítás

Sikertelen december végi iráni űrindításEgy „utolsó utáni” 2021-es esemény volt december 30-án a Simorgh rakéta startja.

Vigyázat, kitérni!

Vigyázat, kitérni!Kína panaszt tett az ENSZ-nél, amiért az űrállomásukkal a közelmúltban kétszer is pályamódosító manőverre kényszerültek veszélyesen közel elrepülő Starlink műholdak miatt.

Világűrjogi változások

Világűrjogi változásokA világűrjog alapjai 1967 óta változatlanok, újabban viszont annak a jelei mutatkoznak, hogy az ENSZ szeretné aktualizálni az egyezményeket, és ezáltal megőrizni a világűr békés jellegét.

Ázsiai mozaik – 2022. május (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. május (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országainak űrtevékenységével kapcsolatos információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek. Először kínai és koreai hírek.

Ázsiai mozaik – 2022. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. április (2. rész)Havi sorozatunk második részében ausztrál, indiai, japán és koreai híreket olvashatnak.

Az ISS végnapjai

Az ISS végnapjaiAz orosz–ukrán háború végleg megpecsételheti a Nemzetközi Űrállomás sorsát, fejti ki a Space News véleménycikkének szerzője.

A OneWeb perspektívái

A OneWeb perspektíváiEddig Szojuzokat használtak, most kénytelenek más rakéták után nézni, hogy a maradék 220 műholdjukat pályára állíthassák.

Nagyon valószínűtlen...

Nagyon valószínűtlen......hogy az európai–orosz ExoMars 2022 küldetés elindulhat idén a Marshoz.

GYORSHÍR: Az oroszok távoznak Kourou-ból

GYORSHÍR: Az oroszok távoznak Kourou-bólAz európai uniós szankciókra válaszul a Roszkoszmosz felfüggeszti az együttműködést a Francia Guyanában levő űrközponttal.

Műholdak milliárdjai

Műholdak milliárdjaiElfér-e LEO pályákon több tízmilliárd műhold? Erre a kérdésre keresnek választ a Space News véleménycikkének szerzői.

Ázsiai mozaik – 2021. december (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2021. december (2. rész)Havi sorozatunk befejező részében a térség néhány űrpolitikai és műholdas távérzékeléssel kapcsolatos hírét vesszük sorra.

Copernicus: hiányzó 750 millió euró

Copernicus: hiányzó 750 millió euróAz európai földmegfigyelő program hat új műholdjának fejlesztéséhez hiányzó brit hozzájárulásról nem sikerült határidőre megegyezni.

Ázsiai mozaik – 2021. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2021. október (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országainak űrtevékenységével kapcsolatos információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022