Hazai kutatóhelyek és űripar

4iG Space and Technology

4iG Space and TechnologyA 4iG Csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját – jelentették be nemrég Budapesten.

Még idén szimatolhat…

Még idén szimatolhat…...a Puli a Holdon. A NASA-díjas magyar holdi vízszimatoló műszer az Intuitive Machines második (IM-2) küldetésével juthat el az égitest felszínére.

H-SPACE 2024 űrkonferencia

H-SPACE 2024 űrkonferenciaEgyüttműködés az űrszektorban – ez lesz a mottója a BME és a MANT szervezésében 8. alkalommal megrendezendő budapesti nemzetközi űrkutatási konferenciának áprilisban.

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (2. rész)

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (2. rész)A BHE számos új technológiai folyamat kidolgozását végezte el a kutatás-fejlesztési projekt keretein belül annak érdekében, hogy a legmodernebb és műszaki szempontból legjobb megoldásokat tudja előállítani.

Magyar űrkiállítás Nigériában

Magyar űrkiállítás NigériábanMagyarország abujai nagykövetsége szervezésében, a nigériai Nemzeti Űrkutatási és Fejlesztési Ügynökség által fenntartott Nemzeti Űrmúzeumban.

DCDC átalakító

DCDC átalakítóA C3S DCDC konverterének fejlesztése lépésváltás a magyar és az európai nagyműholdas ágazatban.

Újra MANT Workshop

Újra MANT WorkshopA téma sokak számára érdekes és fontos lehet: a dedikáltan magyar cégeknek szóló új ESA pályázati kiírásokról lehet többet megtudni.

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követés

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követésA C3S egyik legújabb fejlesztésű terméke a műholdra szerelve, a saját pozíciója és azonosítója továbbításával segít azonosítani és követni az űreszközt közvetlenül az üzembe helyezés után.

Űrtechnológia és űrkutatás

Űrtechnológia és űrkutatásBME és SZTE együttműködésben – szegedi látogatás az MRC-100 vezérlő földi állomásán Budapesten.

ESA Ipari Nap pénteken

ESA Ipari Nap péntekenAz ESA új, csak magyar intézmények számára pályázható általános felhívást hirdet meg Magyarország számára. Mindezek bemutatására 2023. október 20-án Ipari Napot szervez Budapesten.

Hazai űrkörkép 2023/2024

Hazai űrkörkép 2023/2024Több mint 60 magyar űripari cég és űrkutató szervezet, valamint további potenciális űripari beszállítók adatai találhatók meg a legfrissebb kiadványban.

Project TELLER

Project TELLERAz Európai Űrügynökség beválogatta a magyar egyetemisták tudományos kísérletét, a Project TELLER-t a REXUS/BEXUS program rakétájának fedélzetére.

A JUICE navigációja

A JUICE navigációjaA HUN-REN CSFK kutatói részt vesznek a Jupiter felé tartó európai JUICE űrszonda ultraprecíz helyzetméréseinek előkészítésében.

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (1. rész)

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (1. rész)A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. átfogó kutatás-fejlesztési tevékenységet végzett az elmúlt években annak érdekében, hogy egy modern mélyűri mikrohullámú kommunikációs egységet fejlesszen ki.

MAGIC!

MAGIC!Tudományos mérési eredmények érkeztek a RadCube műholdról.

Publikációs lehetőség az Űrtan Évkönyv 2023 kötetben

Publikációs lehetőség az Űrtan Évkönyv 2023 kötetbenAz űrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos hazai vonatkozású eredményekről vár színvonalas ismeretterjesztő írásokat a jövőre megjelenő 2023-as Űrtan Évkönyvbe a MANT.

Az ESA tudományos programjáról Budapesten, első kézből

Az ESA tudományos programjáról Budapesten, első kézbőlNovember 27-én (hétfőn) Budapestre látogat az Európai Űrügynökség tudományos ügyekért felelős igazgatója, Carole Mundell professzor és stábjának több tagja.

A nagyok között

A nagyok közöttA C3S sikeresen demonstrálta nagyműholdas képességét az Európai Űrügynökségnek.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkorszak szemináriumok

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkorszak szemináriumokIdén ősszel is folytatódik a MANT és a BME előadás-sorozata. Most egy októberi és egy novemberi alkalmat ajánlunk. A témák: kisműholdas sikerek és űrbeli sugárdózismérés.

Űrkutatás Napja – Világűr és vállalkozások

Űrkutatás Napja – Világűr és vállalkozásokOktóber 12-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a hagyományos Űrkutatás Napja rendezvény Budapesten.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024