Hazai kutatóhelyek és űripar

Űrtechnológiai központ épül Magyarországon

Űrtechnológiai központ épül MagyarországonMagyarország történetének legnagyobb űripari beruházására készül a REMRED Kft.

Indul a FARBES projekt

Indul a FARBES projektNemzetközi űrbiztonsági programot koordinál az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Űrkutató Csoportja.

Magyar dózismérők a fedélzeten

Magyar dózismérők a fedélzetenAz Artemis-1 startját ugyan máról legkorábban péntekre halasztották, azért érdemes megismerni a Holdhoz hamarosan induló küldetés magyar tudományos vonatkozásait.

Két rendes tag

Két rendes tagMagyarokkal bővült a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tagsága.

Axiom Space: magyar együttműködés

Axiom Space: magyar együttműködésŰrkutatási együttműködési megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Axiom Space vállalat.

Megkezdődött az idei MANT Űrtábor

Megkezdődött az idei MANT ŰrtáborEgy hét űrélmény – ezúttal Székesfehérváron. Hétfőn tartották az ünnepélyes megnyitót.

Köszöntések a világűrből

Köszöntések a világűrbőlSzületésnapi üdvözlet a SMOG-1-től – és egy közel négy évtizeddel ezelőtti siker emléke.

Előre a vízszimatolás útján

Előre a vízszimatolás útjánÚjabb NASA díjat nyert a Puli Space műszere, amely a Holdra is eljuthat.

Huszonhatan vannak még versenyben...

Huszonhatan vannak még versenyben......a következő magyar űrhajós pozíciójáért. Új hírek a HUNOR programról.

Tíz éves a C3S (1. rész)

Tíz éves a C3S (1. rész)A születésnap okán a hazai CubeSat-építő cégnél jártunk és Horváth Gyulával, Széll Alexandrával és Milánkovich Dorottyával beszélgettünk – először a kezdetekről és az eddig elért eredményekről.

PROGRAMAJÁNLÓ: A műholdas geodézia 50 éve Magyarországon

PROGRAMAJÁNLÓ: A műholdas geodézia 50 éve Magyarországon50 éves a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium szervezete – tudományos ülés az Akadémián, szeptember 22-én.

A növényzet a sztratoszférából

A növényzet a sztratoszférábólAz UPRA.space augusztusi ballonrepülése során saját fejlesztésű multispektrális kamerájuk működését tesztelték.

Űrtan Évkönyv 2021

Űrtan Évkönyv 2021Nyilvánosan hozzáférhetővé vált a MANT kiadványa.

Űrtechnológiai szakirányú továbbképzés

Űrtechnológiai szakirányú továbbképzésŰrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indít a Műegyetem az UniSpace Magyarország Konzorcium tagjaként.

A magnetoszféra Nap felőli oldalán

A magnetoszféra Nap felőli oldalánAz ELKH kutatóinak közreműködésével vizsgálták a Föld nappali oldalán megfigyelhető tranziens jelenségeket.

Újabb adatok a Gaia űrtávcsőtől

Újabb adatok a Gaia űrtávcsőtőlFurcsa csillagokat talált a Tejútrendszer eddigi legrészletesebb térképén az európai űrtávcső.

JUICE: az utolsó tesztek

JUICE: az utolsó tesztekA Jupiterhez és jeges holdjaihoz küldendő európai űrszonda jövő áprilisban indulhat. Jól haladnak a tesztek.

Űrdiplomácia és űrkitüntetések

Űrdiplomácia és űrkitüntetésekV4 űrügyi szakpolitikai vezetők találkozója Budapesten, miniszteri elismerések átadása az űrkutatás terén végzett tevékenységért.

Tíz éves a C3S (2. rész)

Tíz éves a C3S (2. rész)A születésnap okán a hazai CubeSat-építő cégnél jártunk és Horváth Gyulával, Széll Alexandrával és Milánkovich Dorottyával beszélgettünk. Erősségek, specialitások, tanulságok és tervek a következő évtizedre.

Űripari inkubációs toborzás

Űripari inkubációs toborzásAz ESA BIC Hungary pályázatán innovatív ötleteket keres és sikeres üzleti vállalkozás építésében nyújt segítséget.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022