Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Hazai kutatóhelyek és űripar

Űrnemzedékek találkozója

Űrnemzedékek találkozója Június 7-én Balatonfüreden rendezték meg az Első Hazai Űrkongresszust, amelynek kiemelt célja volt a fiatalok bevonása az űrtudományokba.

Lezajlott a H-SPACE 2024 konferencia

Lezajlott a H-SPACE 2024 konferenciaEgyüttműködés az űrszektorban – ez volt a mottója a Műegyetemen csütörtökön és pénteken tartott nemzetközi űrkonferenciának.

Felszínsüllyedés Sopron és Balf között

Felszínsüllyedés Sopron és Balf közöttÉvtizedes süllyedő trend, szezonális hullámzással – így változik a felszín Sentinel-1 műholdradar-interferometriás mérések alapján Sopron és Balf között félúton.

A műholdak szerepe a hazai mérnökoktatásban

A műholdak szerepe a hazai mérnökoktatásbanÁttekintés a műegyetemi kisműholdas fejlesztések tanulságairól – első kézből.

Élen a magyar űrcsillagászat

Élen a magyar űrcsillagászatBizonyos szempontból a magyar űrcsillagászok a legsikeresebbek Európában – derül ki az Európai Űrügynökség friss elemzéséből.

Hazai űrkörkép 2023/2024

Hazai űrkörkép 2023/2024Több mint 60 magyar űripari cég és űrkutató szervezet, valamint további potenciális űripari beszállítók adatai találhatók meg a legfrissebb kiadványban.

Project TELLER

Project TELLERAz Európai Űrügynökség beválogatta a magyar egyetemisták tudományos kísérletét, a Project TELLER-t a REXUS/BEXUS program rakétájának fedélzetére.

A JUICE navigációja

A JUICE navigációjaA HUN-REN CSFK kutatói részt vesznek a Jupiter felé tartó európai JUICE űrszonda ultraprecíz helyzetméréseinek előkészítésében.

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (1. rész)

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (1. rész)A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. átfogó kutatás-fejlesztési tevékenységet végzett az elmúlt években annak érdekében, hogy egy modern mélyűri mikrohullámú kommunikációs egységet fejlesszen ki.

MAGIC!

MAGIC!Tudományos mérési eredmények érkeztek a RadCube műholdról.

Alapkőletétel Martonvásáron

Alapkőletétel MartonvásáronŰrtechnológiai gyártóközpontot épít a 4iG Csoport és a REMRED Magyarországon.

Almár Iván űrkitüntetése

Almár Iván űrkitüntetéseA hazai űrkutatás egyik megalapozóját a Nemzetközi Asztronautkai Szövetség (IAF) az űrkutató hírességek közé választotta.

Együttműködés az űrszektorban – nemzetközi konferencia a Műegyetemen

Együttműködés az űrszektorban – nemzetközi konferencia a MűegyetemenA H-SPACE 2024 címmel április 25–26-án Budapesten rendezendő űrkonferencia egy 2015 óta tartó sorozat újabb állomása.

Csatlakozz az űriparhoz!

Csatlakozz az űriparhoz!Idén is meghirdették az ESA BIC Hungary pályázatát űripari startup vállalkozások támogatására.

4iG Space and Technology

4iG Space and TechnologyA 4iG Csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját – jelentették be nemrég Budapesten.

Még idén szimatolhat…

Még idén szimatolhat…...a Puli a Holdon. A NASA-díjas magyar holdi vízszimatoló műszer az Intuitive Machines második (IM-2) küldetésével juthat el az égitest felszínére.

H-SPACE 2024 űrkonferencia

H-SPACE 2024 űrkonferenciaEgyüttműködés az űrszektorban – ez lesz a mottója a BME és a MANT szervezésében 8. alkalommal megrendezendő budapesti nemzetközi űrkutatási konferenciának áprilisban.

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (2. rész)

Új hazai mélyűri kommunikációs rendszer (2. rész)A BHE számos új technológiai folyamat kidolgozását végezte el a kutatás-fejlesztési projekt keretein belül annak érdekében, hogy a legmodernebb és műszaki szempontból legjobb megoldásokat tudja előállítani.

Magyar űrkiállítás Nigériában

Magyar űrkiállítás NigériábanMagyarország abujai nagykövetsége szervezésében, a nigériai Nemzeti Űrkutatási és Fejlesztési Ügynökség által fenntartott Nemzeti Űrmúzeumban.

DCDC átalakító

DCDC átalakítóA C3S DCDC konverterének fejlesztése lépésváltás a magyar és az európai nagyműholdas ágazatban.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024