SpaceX

Starlink: 53 darab Floridából

Starlink: 53 darab FloridábólGyors ütemben folytatódik a SpaceX internetszolgáltató műholdrendszerének bővítése.

Boca Chica a világűrből

Boca Chica a világűrbőlA felvétel a Rio Grande torkolatvidékéről készült, érdekessége, hogy jól látható a képen a SpaceX texasi bázisa.

Starlink: 56 új műhold

Starlink: 56 új műholdA SpaceX internetszolgáltató műholdrendszerének idei második bővítése a floridai Cape Canaveral bázisról indult.

Falcon Heavy két katonai műholddal

Falcon Heavy két katonai műholddalA SpaceX nehézrakétája idén először volt munkában, az amerikai hadsereg megbízásából indított két űreszközt geostacionárius pályára.

És a Marsra mikor megyünk?

És a Marsra mikor megyünk?A népi bölcsesség szerint nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Háromról nem is beszélve. Sikerülhet-e a mutatvány Elon Musknak?

Nemzetbiztonsági piac

Nemzetbiztonsági piacKét, űrindítási szolgáltatásokat nyújtó amerikai vállalat is lépéseket tett a nemzetbiztonság speciális igényeinek jobb kiszolgálása érdekében.

Starlink, második generáció

Starlink, második generációA SpaceX megkezdte internetszolgáltató műholdserege második generációs űreszközeinek a felbocsátását.

Starlink 4-37

Starlink 4-37Két nap alatt három Falcon-9 indításba a végén belefért 54 műhold felbocsátása a SpaceX alacsony pályás internetszolgáltató rendszerébe.

Holdraszállások

HoldraszállásokFolyik a SpaceX Starship űrhajójának fejlesztése, amellyel évtizedünk közepén két űrhajós juthat a Holdra. A fejlesztés nem zökkenőmentes, néhány akadály még legyőzendő, de az érintettek bizakodók.

Eutelsat-10B

Eutelsat-10BA SpaceX legöregebb és az egyik legtöbbet szolgált, de most végleg elhasznált Falcon-9 fokozatával állították pályára Floridából a távközlési műholdat.

49 Starlink hold, kis utastársakkal

49 Starlink hold, kis utastársakkalA SpaceX Falcon-9 rakétájának kaliforniai startja során a cég internetszolgáltató rendszerének új tagjai mellett egy CubeSat kategóriájú műholdakat szállító kidobószerkezet állt pályára.

Halványabb Starlinkek

Halványabb StarlinkekA Nemzeti Tudományos Alap (NSF) megállapodott a SpaceX-szel a második generációs Starlinkek zavaró hatásának csökkentéséről, de ezzel nem mindenki elégedett.

Az idei első adag Starlink

Az idei első adag StarlinkA SpaceX internetes műholdseregébe 51 új darabot indítottak, ezúttal Kaliforniából, a Vandenberg támaszpontról.

Dragon CRS-26: visszatért

Dragon CRS-26: visszatértA SpaceX teherűrhajója mintegy 2 tonna rakományt hozott a Nemzetközi Űrállomásról.

Transporter-6

Transporter-6Ahogy végződött az óév, úgy indult az új is: egy Falcon-9 rakéta startjával. A költségmegosztásos indítás során most összesen 114 kisebb-nagyobb űreszköz került alacsony poláris pályákra.

Izraeli műhold Falcon-9-cel

Izraeli műhold Falcon-9-celNem csak a SpaceX, de a világ idei utolsó űrindítása volt az EROS-C3 felbocsátása Kaliforniából.

Starlink: küszöbön a második generáció

Starlink: küszöbön a második generációMég épül az első generációs műholdsereg, de a SpaceX hamarosan megkezdi műholdas internetszolgáltató rendszere második nemzedékének telepítését az űrbe.

OneWeb: 40 műhold a konkurenciával

OneWeb: 40 műhold a konkurenciávalA SpaceX Falcon-9 rakétája indította a londoni székhelyű cég alacsony pályás internetszolgáltató műholdjait.

Dragon CRS-26

Dragon CRS-26A SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) visz ellátmányt és alkatrészeket a NASA megbízásából.

Starshippel a Holdra, másodszorra is

Starshippel a Holdra, másodszorra isA NASA 1,15 milliárd dollárt fizet a SpaceX-nek egy második emberes holdi leszállást végző küldetésért.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022