Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

SpaceX

Indul a Starshield

Indul a StarshieldAmerikai katonai távközlési és felderítő műholdrendszer épül ezen a néven. A héten volt az első dedikált Falcon-9 indítás.

Starlink, 2024. április

Starlink, 2024. áprilisÁprilisban is gőzerővel folyt a SpaceX alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszerének bővítése, kilenc újabb startot hajtottak végre.

Az első Bandwagon

Az első BandwagonA SpaceX tavaly bejelentett újfajta költségmegosztásos indításai közül az elsőn 11 különféle műhold állt pályára Floridából.

Eutelsat-36D

Eutelsat-36DA geostacionárius távközlési műholdat egy Falcon-9 rakéta indította Floridából.

Crew-7: négyen visszatértek

Crew-7: négyen visszatértekA többnemzetiségű űrhajóscsapat több mint fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), tegnap szálltak le Florida közelében.

Teherszállító űrrakéták

Teherszállító űrrakétákA rakétatechnika fejlődése következtében elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben két földi pont között a leggyorsabb út a világűrön keresztül vezet.

Crew-8

Crew-8Az időjárás okozta némi késéssel, de elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a SpaceX Dragon űrhajója. A NASA megbízásából négy űrhajós repül a fedélzeten.

Starlink, 2024. február

Starlink, 2024. februárHa hónap vége, akkor összefoglaló a Starlink indításokról: februárban szokatlanul kevésszer, négy alkalommal bővítették a SpaceX alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszerét.

Cygnus NG-20

Cygnus NG-20Először indult a Northrop Grumman teherűrhajója a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával a Nemzetközi Űrállomás felé.

Starlink, közvetlenül mobilra

Starlink, közvetlenül mobilraA rutinszerűen felbocsátott 21 új műhold között most 6 olyan volt, amely „különleges képességekkel” készült.

Visszatért a Dragon CRS-30

Visszatért a Dragon CRS-30A SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hozott rakományt, Florida partjai közelében landolt.

Két Galileo hold Falcon-9 rakétával

Két Galileo hold Falcon-9 rakétávalAz európai műholdas helymeghatározó rendszer frissítését ezúttal a SpaceX rakétájára bízták.

Starlink, 2024. március

Starlink, 2024. márciusMárciusban nem kevesebb mint nyolc start nyomán bővült a SpaceX alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszere.

Starship: harmadik tesztrepülés, szép eredménnyel

Starship: harmadik tesztrepülés, szép eredménnyelAz utolsó pillanatban megérkezett hatósági engedély birtokában Texasból elindult a SpaceX óriásrakétájának harmadik orbitális tesztrepülése.

A harmadik próba

A harmadik próbaA népmesékben a harmadik próbálkozás a siker záloga. De vajon mit szeretne elérni a SpaceX a Starship rövidesen várható harmadik kísérleti repülése során?

Transporter-10

Transporter-10A SpaceX újabb költségmegosztásos indításával 53-féle kisebb-nagyobb hasznos terhet juttattak alacsony poláris napszinkron pályára.

Még két start február utolsó napjáról

Még két start február utolsó napjárólA szökőév februárjának végén egy kínai és egy amerikai űrindítást is végrehajtottak.

Indonéz távközlési műhold

Indonéz távközlési műholdA Telkomsat nevű szolgáltató geostacionárius pályára szánt műholdja a SpaceX Falcon-9 rakétájával indult.

Starlink, 2024. január

Starlink, 2024. januárEbben a hónapban hét alkalommal bővítették a SpaceX alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszerét.

Még egy SpaceX start, idén utoljára

Még egy SpaceX start, idén utoljáraA mai Falcon Heavy indítás után nem egészen 3 órával Floridából egy adag Starlink műholdat is pályára állítottak, egy Falcon-9 rakétával.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024