Kis űreszközök nagy szerepe

Második próbálkozás a Nurival

Második próbálkozás a NurivalA dél-koreai hordozórakéta tavaly októberi sikertelen bemutatkozása után most újabb tesztindítást hajtottak végre.

Transporter-5

Transporter-5Összesen 59 apróbb-nagyobb műholdat vitt magával a SpaceX Falcon-9 rakétája.

Két újabb BlackSky

Két újabb BlackSkyAz Electron raktéta 25. indítása során álltak pályára Új-Zélandból.

Astra Alaszkából

Astra AlaszkábólA Rocket 3.3 rakéta legutóbbi sikertelen floridai startja után az Astra Space cég most visszatért Alaszkába. A start ezúttal rendben zajlott.

Electron rakéta, új helyről

Electron rakéta, új helyrőlA Rocket Lab új indítóállást avatott Új-Zélandban, az eddig használttól alig több mint 100 méterre.

Egy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult...

Egy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult......a LauncherOne kétlépcsős hordozórakéta, és sikeresen pályára állított négy amerikai és egy-egy brit, lengyel és osztrák CubeSatot.

Tervezési hiba a koreai rakétakudarc oka

Tervezési hiba a koreai rakétakudarc okaBefejeződtek a vizsgálatok, sikerült kideríteni, mi volt a harmadik fokozat meghibásodásának hátterében.

Electron rakéta, idén utoljára

Electron rakéta, idén utoljáraA Rocket Lab hordozórakétájával ismét két BlackSky földmegfigyelő műholdat indítottak Új-Zélandról.

Negyedszerre sikerült!

Negyedszerre sikerült!Az Astra Space belépett azon cégek szűk körű klubjába, amelyeknek sikerült saját fejlesztésű rakétával elérni a Föld körüli pályát.

RadCube: tesztek rendben!

RadCube: tesztek rendben!Sikerrel zárultak a magyar vezetéssel épült európai CubeSat felbocsátás utáni tesztjei.

Hurrikánkutató műholdak az Astra rakétájával

Hurrikánkutató műholdak az Astra rakétájávalA NASA megbízásából három indítás során hat TROPICS műhold állna pályára a még mindig kísérletinek számító hordozóeszközzel. A mostani volt a sorozatban az első – és sikertelen – start.

Electron: elkapva, de eleresztve

Electron: elkapva, de eleresztveA Rocket Lab rakétájával most először próbálták ki a start után visszatérő első fokozat elkapását a levegőben, egy helikopterrel.

Transporter-4

Transporter-4Egy viszonylag nagyobb és egy adag kis műholddal startolt a SpaceX Falcon-9 rakétája Floridából.

Európai mozaik – 2022. február

Európai mozaik – 2022. februárHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Rocket-3 Floridából: kudarc

Rocket-3 Floridából: kudarcAz Astra Space magánfejlesztésű, kis műholdak számára elérhető rakétáját Alaszka után most először indították Floridából.

Transporter-3

Transporter-3Egy sereg kisebb-nagyobb műholddal – az egyiken pedig egy magyar berendezéssel – elindult a SpaceX Falcon-9 rakétája.

A RadCube köszöni, jól van!

A RadCube köszöni, jól van!A RadCube küldetés üzembe helyezési szakasza lezárult, a műhold már több mint három hónapja teljesíti feladatát.

A második Ceres-1 start

A második Ceres-1 startA kínai Galactic Energy szilárd hajtóanyagú rakétája ezúttal öt CubeSat kategóriájú műholdat indított.

Két BlackSky

Két BlackSkyEzúttal sikeresen állított pályára két BlackSky földmegfigyelő műholdat egy Electron rakéta, és Rocket Lab a visszahulló első fokozat helikopteres visszaszerzésével is kísérletezett.

Epsilon rakéta állított pályára kisműholdakat

Epsilon rakéta állított pályára kisműholdakatA könnyű és gyorsan „bevethető” japán hordozórakéta Ucsinourából indította a RAISE-2 technológiai demonstrációs műholdat és másokat.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022