Kis űreszközök nagy szerepe

Európai mozaik – 2022. szeptember (1. rész)

Európai mozaik – 2022. szeptember (1. rész)Sorozatunkban az európai űrtevékenységgel kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

CAPSTONE bajok

CAPSTONE bajokSzeptember elején gondok akadtak a június végén a Hold felé indított miniatűr amerikai szondával.

Készül Románia második műholdja, a ROM-2

Készül Románia második műholdja, a ROM-2Évekkel ezelőtt, 2012-ben állt pályára a Masat-1-gyel azonos méretű első román műhold, a Goliat.

Bolygóközi potyautasok kockázata

Bolygóközi potyautasok kockázataPotyautasként olcsóbb a kis szondák indítása, de a kicsiknek alkalmazkodni kell, ha zűr van, ők húzzák a rövidebbet.

Európai mozaik – 2022. május-június (1. rész)

Európai mozaik – 2022. május-június (1. rész)Sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Hallgat a CAPSTONE

Hallgat a CAPSTONENem tudnak kapcsolatba lépni a Hold felé nemrég elindított amerikai CAPSTONE CubeSattal, amelynek feladata a majdani Lunar Gateway űrállomás számára tervezett pálya bejárása.

Második próbálkozás a Nurival

Második próbálkozás a NurivalA dél-koreai hordozórakéta tavaly októberi sikertelen bemutatkozása után most újabb tesztindítást hajtottak végre.

Transporter-5

Transporter-5Összesen 59 apróbb-nagyobb műholdat vitt magával a SpaceX Falcon-9 rakétája.

Két újabb BlackSky

Két újabb BlackSkyAz Electron raktéta 25. indítása során álltak pályára Új-Zélandból.

Astra Alaszkából

Astra AlaszkábólA Rocket 3.3 rakéta legutóbbi sikertelen floridai startja után az Astra Space cég most visszatért Alaszkába. A start ezúttal rendben zajlott.

Újabb StriX radarműhold Electron rakétával

Újabb StriX radarműhold Electron rakétávalA Rocket Lab rakétájának 30. repülése alkalmával Új-Zélandból indult a japán űreszköz.

Európai mozaik – 2022. augusztus

Európai mozaik – 2022. augusztusSorozatunkban az európai űrtevékenységgel kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Napvitorlással egy kisbolygóhoz

Napvitorlással egy kisbolygóhozAz Artemis-1 repülés során az Orion űrhajó mellett kisebb „potyautasok” is helyet kapnak az SLS rakétán.

Európai mozaik – 2022. július (1. rész)

Európai mozaik – 2022. július (1. rész)Sorozatunkban az európai űrtevékenységgel kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek. Ezúttal rakétaügyekkel, a második részben majd űrtudománnyal foglalkozunk.

Újra kommunikál a CAPSTONE

Újra kommunikál a CAPSTONESzerencsés fordulat: sikerült kapcsolatba lépni a NASA Hold körüli pályára tartó kis űreszközével.

Egyenesen fel!

Egyenesen fel!A Virgin Orbit szombaton zömében amerikai katonai CubeSatokat állított pályára a repülőgépről indított LauncherOne rakétájával. Cikkünknek viszont van egy különlegessége is!

Hurrikánkutató műholdak az Astra rakétájával

Hurrikánkutató műholdak az Astra rakétájávalA NASA megbízásából három indítás során hat TROPICS műhold állna pályára a még mindig kísérletinek számító hordozóeszközzel. A mostani volt a sorozatban az első – és sikertelen – start.

Electron: elkapva, de eleresztve

Electron: elkapva, de eleresztveA Rocket Lab rakétájával most először próbálták ki a start után visszatérő első fokozat elkapását a levegőben, egy helikopterrel.

Transporter-4

Transporter-4Egy viszonylag nagyobb és egy adag kis műholddal startolt a SpaceX Falcon-9 rakétája Floridából.

Európai mozaik – 2022. február

Európai mozaik – 2022. februárHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022