Kis űreszközök nagy szerepe

26 műhold Kaliforniából

26 műhold KaliforniábólDél-Koreai kémműholddal, Írország első saját űreszközével, valamint 24 másik hasznos teherrel indult a SpaceX Falcon-9 rakétája.

Transporter-9

Transporter-9A 9-es szám jegyében: a SpaceX kilencedik költségmegosztásos indítása egy Falcon-9 rakétával 90 kis űreszközt állított közvetlenül pályára.

Európai mozaik – 2023. október (1. rész)

Európai mozaik – 2023. október (1. rész)Sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Thai és tajvani műhold indult

Thai és tajvani műhold indultA rakéta az európai Vega könnyű hordozórakéta volt, a két nagyobb űreszköz mellett tíz apró európai CubeSat is pályára került.

Bandwagon

BandwagonA SpaceX új szolgáltatást vezet be a költségmegosztásos indításokat megrendelő kisműholdas üzemeltetők számára.

Electron rakéta egy plusz hat műholddal

Electron rakéta egy plusz hat műholddalA Rocket Lab tovább kísérletezik az Új-Zélandból indított rakétái első fokozatának visszaszerzésével.

Felvásárlás

FelvásárlásA Firefly Aerospace júniusban bejelentette, hogy felvásárolták a Spaceflight Inc. vállalatot, műholdak pályára állításával bővítve saját profiljukat.

Pályán az MRC-100

Pályán az MRC-100A SpaceX raktétájával útjára indították a Műegyetem ötödik kisműholdját a Vandenberg űrközpontból.

Még két TROPICS

Még két TROPICSA hónap elején egy Electron rakétával indult két hurrikánkutató nanoműhold, most egy hasonló start után be is fejeződik a NASA rendszerének kiépítése.

Tudományos szempontból sikertelen a Lunar Flashlight

Tudományos szempontból sikertelen a Lunar FlashlightA NASA a Holdhoz küldte a kis űrszondát, amely azonban a hajtóműveinek hibája miatt nem lesz képes elvégezni a feladatát.

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követés

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követésA C3S egyik legújabb fejlesztésű terméke a műholdra szerelve, a saját pozíciója és azonosítója továbbításával segít azonosítani és követni az űreszközt közvetlenül az üzembe helyezés után.

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellen

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellenKorszerűsített csillagérzékelőikkel az eddiginél több műhold válik alkalmassá az űrszemét földi követőeszközökkel észrevehetetlen darabjainak követésére.

Csődhullám jöhet?

Csődhullám jöhet?A SpaceX olcsó költségmegosztásos startjaival nem bírják a versenyt a kisebb hordozórakétákat fejlesztő szolgáltatók.

6. ESA CubeSat Industry Days

6. ESA CubeSat Industry DaysJelentős volt a magyar részvétel Európa legrangosabb kisműholdas konferenciáján.

Ceres-1 két műholddal

Ceres-1 két műholddalA magánfejlesztésű kínai rakéta hatodik repülésén két mikroműholdat juttatott alacsony Föld körüli pályára.

Hivatalos: a Janus jegelve

Hivatalos: a Janus jegelveA NASA egyelőre nem foglalkozik tovább a kis kettős űrszondával, miután a lehetséges kisbolygócélpontok a nagyobb Psyche szonda startjának 14 hónapos késése miatt elérhetetlenné váltak.

Bejelentkezett a legújabb magyar műhold

Bejelentkezett a legújabb magyar műholdÚjabb műegyetemi diákműhold üzemel a világűrben: az MRC-100.

Transporter-8, most is magyar műholddal

Transporter-8, most is magyar műholddalA SpaceX újabb költségmegosztásos küldetésével 72 kisebb-nagyobb űreszköz állt pályára, köztük az MRC-100 műegyetemi „zsebműhold” is.

NEXTSat-2 és a hét törpe: start Dél-Koreából

NEXTSat-2 és a hét törpe: start Dél-KoreábólEgy 180 kg-os technológiai kísérleti műhold és hét kis CubeSat volt a hasznos terhe a KSLV-2 (Nuri) rakétának.

A második pár TROPICS

A második pár TROPICSA NASA hurrikánokról adatokat gyűjtő nanoműholdas rendszerének következő indításait a legutóbb kudarcot vallott Astra helyett a Rocket Lab Electron rakétáira bízták. Most sikerült a start.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022