Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

EGNOS

Megjelent az Európai Rádiónavigációs Terv első kiadása

Megjelent az Európai Rádiónavigációs Terv első kiadásaElső alkalommal jelent meg a kiadvány, amely segít kihasználni az európai globális navigációs rendszer (EGNSS) nyújtotta lehetőségeket.

SES-5 Proton rakétával

SES-5 Proton rakétávalA luxemburgi SES vállalat eddig már félszáz űreszközt számláló flottájához csatlakozó, most indított távközlési műhold feladata többrétű lesz.

Az EGNOS az európai repülés szolgálatában

Az EGNOS az európai repülés szolgálatábanMárcius elejétől a GPS műholdas navigációs rendszert kiegészítő európai szolgáltatás hivatalosan is használható a repülőgépek leszállításához.

Ember a vízben!

Ember a vízben!Hogyan lehet életmentésre használni a műholdas helymeghatározást? Egy díjnyertes ötlet.

Műholdas navigáció a folyami hajózásban

Műholdas navigáció a folyami hajózásbanMa a budapesti Duna-szakaszon egy magyar részvétellel zajló európai kutatás-fejlesztési program gyakorlati bemutatója volt.

Az ipar képviselői átadták az EGNOS-t az Európai Űrügynökségnek

Az ipar képviselői átadták az EGNOS-t az Európai ŰrügynökségnekAz Öreg Kontinens műholdas helymeghatározó és navigációs fejlesztései fontos állomásukhoz érkeztek június 16-án, amikor formálisan befejeződött az EGNOS szolgáltatási rendszerének műszaki minősítése és átadás-átvétele.

EGNOS-teszt az Űrállomáson

EGNOS-teszt az Űrállomáson2005. április 17-én hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dokkolt a Szojuz TMA-6. Az űrhajón utazó Roberto Vittori űrhajós többek között azt is vizsgálni fogja, hogy az EGNOS rendszert hogyan lehet a jövőben űreszközökön – például távérzékelő műholdakon – használni.

EGNOS-teszt a tengeren

EGNOS-teszt a tengerenEgy belga kutatóhajóval vizsgálják a GPS műholdas navigációs rendszer európai kiegészítőjének működését, és kísérletképpen már az új Galileo műholdak jeleit is veszik.

Nigériai távközlési műhold indult

Nigériai távközlési műhold indultA nagy teljesítményű, televíziós programokat, távoktatást kínáló és kiegészítő (EGNOS) navigációs jeleket is sugárzó Nigcomsat-1R kínai hordozórakétával állt Föld körüli pályára hétfőn.

Hivatalosan is elérhető az EGNOS

Hivatalosan is elérhető az EGNOSA GPS műholdas navigációs rendszer szolgáltatásait kiegészítő európai rendszert tegnap ünnepélyesen működőkésznek hirdették.

Segítség látássérülteknek – fentről

Segítség látássérülteknek – fentrőlA műholdas helymeghatározás alkalmazásával megkönnyíthető lenne a látássérültek gyalogos közlekedése. Egy kísérlet kezdeti eredményeit ismertetjük.

EGNOS-busz

EGNOS-buszA tömegközlekedés az egyik olyan terület a sok közül, amelyre mindig ráfér(ne) a fejlesztés. Most az európai EGNOS helymeghatározó rendszer egyik kísérleti stádiumban levő alkalmazását mutatjuk be.

Afrika átrepülése az EGNOS segítségével

Afrika átrepülése az EGNOS segítségévelA GPS-műholdakon alapuló helymeghatározást kiegészítő és pontosító európai EGNOS rendszer próbájaképp májusban sikeres tesztrepülést végeztek Afrikában.

Az EGNOS Írországban (is)

Az EGNOS Írországban (is)Európa első műholdas navigációs rendszerének legújabb földi állomását Írországban helyezték üzembe.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024