Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Orsz. Meteorológiai Szolgálat

Műholdas csapadékbecslések beválása 2008 tavaszán

Műholdas csapadékbecslések beválása 2008 tavaszánA meteorológiai műholdak adatainak egyik nagy érdeklődésre számot tartó alkalmazási területe a csapadékbecslés. Hogyan váltak be a műholdas adatokon alapuló csapadékbecslések a 2008-as tavaszi esőzések esetében?

A jövő európai meteorológiai holdjai

A jövő európai meteorológiai holdjaiAz EUMETSAT-nál tervezik az európai meteorológiai napszinkron műholdak következő generációját, a Post-EPS műholdcsaládot.

EUMETSAT Információs Nap

EUMETSAT Információs Nap Magyarország tavaly óta az EUMETSAT teljes jogú tagja. Hogy tagságunkból adódóan a hazai űrpari cégek is újabb lehetőséghez jussanak, az Országos Meteorológiai Szolgálat EUMETSAT Információs Napot szervez Budapesten, január 19-én.

A légkör ózontartalmának mérése a MetOp műholdról

A légkör ózontartalmának mérése a MetOp műholdrólA Déli-sark körüli ózonréteg 2007 szeptemberében-októberében újra erősen elvékonyodott.

Tűz detektálása geostacionárius meteorológiai műholdról (1. rész)

Tűz detektálása geostacionárius meteorológiai műholdról (1. rész)Február végén két magyarországi tónál is kigyulladt a nádas és komolyabb tűz, tűzkár keletkezett.

Major György kitüntetése

Major György kitüntetéseA nemzeti ünnep alkalmából tegnap a Parlamentben átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT. Kétrészes cikksorozatunk előző részében külföldi fejlesztéseket ismertettünk. Most bemutatjuk, hogy Magyarország miképp vesz részt egy újfajta szoftver tesztelésében és finomításában.

ŰRTANítás: egynapos konferencia tanároknak

ŰRTANítás: egynapos konferencia tanároknakA MANT immár harmadszor szervezi meg ŰRTANítás munkaműhelyét, ezúttal december 4-én. A vendéglátó az Országos Meteorológiai Szolgálat lesz.

Hőmérők Föld körüli pályán

Hőmérők Föld körüli pályánBolygónknak hőemelkedése van - amint azt a körülötte keringő "lázmérők" adatai alapján is megerősítették.

Csapadékbecslések az űrből

Csapadékbecslések az űrbőlA csapadék mennyiségének becslése a világűrből igazi kihívás a műholdakkal foglalkozó kutatóknak. A legfőbb probléma, hogy a becslés olyan tulajdonságok mérésén alapul, melyek csupán közvetett viszonyban állnak a lehulló csapadékkal.

Az Etna kitörése – egy kicsit másképp

Az Etna kitörése – egy kicsit másképpA vulkán 2008. május 10-i kitörése a meteorológiai mesterséges holdak műszereinek „szemével”.

Meteorbecsapódás a meteorológiai műhold szemével

Meteorbecsapódás a meteorológiai műhold szemével2008. október 7-én 02:46 UTC-kor a 3 m átmérőjű, 2008 TC3 nevű kisbolygó a Föld légterébe lépett Szudán felett.

Tűz detektálása geostacionárius meteorológiai műholdról (2. rész)

Tűz detektálása geostacionárius meteorológiai műholdról (2. rész)Február végén két magyarországi tónál is kigyulladt a nádas és komolyabb tűz, tűzkár keletkezett. A Pest megyei Farmos halastavánál február 27-28-án volt tűz.

Magyarország az EUMETSAT tagjává válik

Magyarország az EUMETSAT tagjává válikŰrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos megállapodás születik 2008-ban Magyarország és az EUMETSAT nemzetközi szervezet között. Tagokként a műholdas meteorológia továbbfejlődése, az időjárási előrejelzések pontosabbá válása, a meteorológiához, felsőlégkör-kutatáshoz kapcsolódó tudományos programok felfutása várható.

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzése

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzéseA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már két éve operatívan vesszük és feldolgozzuk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával. Az új információkat már rendszeresen felhasználjuk a napi időjárás előrejelzésében is.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, www.eumetsat.int ), melynek Magyarország társult tagja. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az új műholdcsaládot miképp lehet használni az ultraröidtávú időjáráselőrejelzésben.

Új meteorológiai műhold

Új meteorológiai műholdA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már operatívan veszik és alkalmazzák az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Egy, a Magyar Űrkutatási Iroda által támogatott projektnek köszönhetően, az új információkat már rendszeresen felhasználják a napi időjárás előrejelzésében is.

Űrnap 2003

Űrnap 2003Idén is megtartotta Űrnap 2003 című rendezvényét a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság. Az idei Űrnap hivatalos címe: „Űrtevékenység az EU küszöbén” volt.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024