Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Artemis

Európai mozaik – 2024. május

Európai mozaik – 2024. májusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2024. április

Európai mozaik – 2024. áprilisSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Holdrengésveszély

HoldrengésveszélyÚjabb kutatások szerint a jövő holdraszállásai helyének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a holdrengések jelentette kockázatot.

Európai mozaik – 2024. január

Európai mozaik – 2024. januárSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?Nos, hamarosan megtudjuk, hogy a korábbi két kudarc (egy-egy „félkemény” és „sima” landolási próbálkozás) után ezúttal összejön-e minden.

Mi várható 2024-ben? (1. rész)

Mi várható 2024-ben? (1. rész)Űrhajósok a Hold körül, magánutak a Nemzetközi Űrállomásra – egyebek mellett ez vár ránk az előttünk álló évben az emberes űrrepülések terén.

Európai mozaik – 2023. november (1. rész)

Európai mozaik – 2023. november (1. rész)Havonta jelentkező sorozatunkban az ESA, illetve az európai űrtevékenység olyan híreit találják, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Túlterhelt a mélyűri hálózat

Túlterhelt a mélyűri hálózatAz igények növekedése következtében a NASA mélyűri hálózata (DSN, Deep Space Network) kritikus ponthoz érkezett.

Ázsiai mozaik – 2023. június (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. június (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. Most főleg indiai híreket olvashatnak.

Holdportalanítás

HoldportalanításA jövőben esetleg a Holdon dolgozó űrhajósok és eszközeik számára kihívást jelent az agresszív holdpor. Folyékony nitrogén spray-vel megszabadulhatnak a portól.

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)Havi összefoglalónk befejező részében rövid, vegyes híreket olvashatnak az ázsiai és csendes-óceáni térségből.

Ázsiai mozaik – 2024. március (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. március (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza. Emirátusi közlemény, indiai hírek.

Ázsiai mozaik – 2024. január (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. január (2. rész)E havi mozaikunk első részében kizárólag Indiával foglalkoztunk. Záró epizódunkban egy-egy dél-koreai, emirátusi, indonéziai, japán, valamint két kínai hírt olvashatnak.

Teherűrhajók a Holdra

Teherűrhajók a HoldraMiközben az Artemis-program első emberes holdraszállásának időpontja egyre csúszik, a NASA által űrhajófejlesztéssel megbízott két cég elkezd dolgozni a teherszállító változatokon.

Artemis-2: legkorábban 2025 őszén

Artemis-2: legkorábban 2025 őszénRosszul öregedett a 2024 űrrepüléseit beharangozó keddi cikkünknek az a része, amelyben az Artemis-program Holdat megkerülő emberes útjáról volt szó.

Csúszhat a holdraszállás

Csúszhat a holdraszállásAz USA számvevőszékének jelentése szerint nem valószínű, hogy az Artemis-program űrhajósai 2027 előtt a Holdra léphetnének.

Európai mozaik – 2023. szeptember

Európai mozaik – 2023. szeptemberHavonta jelentkező összefoglalónk az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Bajban a holdi atomreaktorok

Bajban a holdi atomreaktorokA holdi atomreaktorok fejlesztői kérik a NASA-t, hogy a pénzügyi nehézségek és a prioritások változása ellenére folytathassák a munkát.

Európai mozaik – 2023. június

Európai mozaik – 2023. júniusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Holdkerülők

HoldkerülőkWiseman, Glover, Koch és Hansen. Őket jelölték ki a 2024 végén esedékes Artemis-2 repülésre, amelyen megkerülik a Holdat.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024