Artemis

Európai mozaik – 2023. szeptember

Európai mozaik – 2023. szeptemberHavonta jelentkező összefoglalónk az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Bajban a holdi atomreaktorok

Bajban a holdi atomreaktorokA holdi atomreaktorok fejlesztői kérik a NASA-t, hogy a pénzügyi nehézségek és a prioritások változása ellenére folytathassák a munkát.

Európai mozaik – 2023. június

Európai mozaik – 2023. júniusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Holdkerülők

HoldkerülőkWiseman, Glover, Koch és Hansen. Őket jelölték ki a 2024 végén esedékes Artemis-2 repülésre, amelyen megkerülik a Holdat.

GYORSHÍR: Landolt az első holdi Orion

GYORSHÍR: Landolt az első holdi OrionVéget ért a NASA Artemis-programjának első küldetése, a Csendes-óceán vizére ereszkedett le az Orion űrhajó kabinja.

Ázsiai mozaik – 2022. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. november (2. rész)E havi kétrészes mozaikunk befejező cikke egy kis bepillantást nyújt az amerikai–kínai, illetve az Ázsián belüli Hold-versenybe.

Már csak egy lépés a Mars?

Már csak egy lépés a Mars?A holdraszállás már valóban karnyújtásnyira van, a világűr emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait egyre jobban megismerve azonban kétséges, mikor következhet a marsutazás.

Artemis-1: Hold körüli pályán

Artemis-1: Hold körüli pályánKözel tíz nappal a start után a Hold körüli pályára állt az első Orion űrhajó.

GYORSHÍR: Úton az Artemis-1

GYORSHÍR: Úton az Artemis-1A Kennedy Űrközpontból felemelkedett a NASA új SLS óriásrakétája és az Orion űrhajó. (Lassan) kezdődik az emberes űrrepülés és a Hold kutatásának új korszaka.

Európai mozaik – 2022. szeptember (2. rész)

Európai mozaik – 2022. szeptember (2. rész)Sorozatunk második részében hordozóeszközökről és az Artemis-program néhány európai vonatkozásáról lesz szó.

Túlterhelt a mélyűri hálózat

Túlterhelt a mélyűri hálózatAz igények növekedése következtében a NASA mélyűri hálózata (DSN, Deep Space Network) kritikus ponthoz érkezett.

Ázsiai mozaik – 2023. június (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. június (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. Most főleg indiai híreket olvashatnak.

Holdportalanítás

HoldportalanításA jövőben esetleg a Holdon dolgozó űrhajósok és eszközeik számára kihívást jelent az agresszív holdpor. Folyékony nitrogén spray-vel megszabadulhatnak a portól.

Japán űrhajósjelöltek

Japán űrhajósjelöltekTizennégy év után tartottak ismét űrhajós-válogatást Japánban, a két kiválasztott jelölt (egyike) az Artemis program keretében repülhet.

Pillantások a Földre

Pillantások a FöldreAz Orion űrhajó pályája Földtől legtávolabbi pontjáról visszanézett a Földre és a Holdra.

Európai mozaik – 2022. november

Európai mozaik – 2022. novemberHavonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Holdraszállások

HoldraszállásokFolyik a SpaceX Starship űrhajójának fejlesztése, amellyel évtizedünk közepén két űrhajós juthat a Holdra. A fejlesztés nem zökkenőmentes, néhány akadály még legyőzendő, de az érintettek bizakodók.

Starshippel a Holdra, másodszorra is

Starshippel a Holdra, másodszorra isA NASA 1,15 milliárd dollárt fizet a SpaceX-nek egy második emberes holdi leszállást végző küldetésért.

Űrkutatás a Magyar Tudomány Ünnepén

Űrkutatás a Magyar Tudomány ÜnnepénIdén is lesznek űrvonatkozású elődások a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett gazdag programban.

Indítási ablakok

Indítási ablakokMilyen szempontok alapján számítják ki a NASA szakemberei, mikor nyílnak a következő indítási ablakok az Artemis–1 küldetés számára?
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022