Űrturisták és magánűrhajók

Az ESA és a Starlab űrállomás

Az ESA és a Starlab űrállomásAz Európai Űrügynökség is bejelentkezett a legkorábban 2028-től kiépíteni tervezett magánűrállomás használói közé.

DIÁKPÁLYÁZAT: Pár perc súlytalanság

DIÁKPÁLYÁZAT: Pár perc súlytalanságMutasd be ötleteidet, szállj versenybe a nyereményekért a MANT idei diákpályázatán és rajzpályázatán. A beadási határidő: 2024. február 12.

SpaceShipTwo: először civil fizetős utasokkal

SpaceShipTwo: először civil fizetős utasokkalA Virgin Galactic szuborbitális repülésre alkalmas járművének fedélzetén egy idős úr, valamint egy anya és lánya vettek részt az űrugráson.

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)Sorozatunkban második részében olasz űrhajósokkal és egy lengyel jelölttel ismerkedhetnek meg.

Tizenhétből négy visszatért

Tizenhétből négy visszatértKi az a tizenhét, és ki a négy? Ezekben a napokban nagy az űrhajósforgalom a Föld körül.

Axiom Mission-2: négyen elindultak az ISS-re

Axiom Mission-2: négyen elindultak az ISS-reA SpaceX Crew Dragon űrhajójával két amerikai és két szaúdi utas tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Ázsiai mozaik – 2023. április (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (3. rész)Sorozatunk első részében a kínai űrállomáshoz kapcsolódó, második részében pedig a Hold kutatásával kapcsolatos híreket olvashattak. Zárásképpen: űrhajók, rakéták, űrhajósok.

A következő Axiom-küldetés

A következő Axiom-küldetésKiderült, hogy az Axiom Space második küldetése két szaúd-arábiai űrhajóssal a fedélzetén május elején indulhat.

Európai mozaik – 2023. február

Európai mozaik – 2023. februárHavonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

New Shepard: megszakított repülés

New Shepard: megszakított repülésEzúttal nem szállított embereket űrugrásra a Blue Origin járműve, csak kísérletek voltak a fedélzetén. A vészmegszakító rendszer jól működött.

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Ősembermaradványok űrugráson

Ősembermaradványok űrugrásonA „reklámcélú” repülés hírére felvonták a szemöldöküket az emberi evolúció kutatói.

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, mégis érdekesek. Ezúttal űrhajósokról és járműveikről lesz szó.

Galactic-01

Galactic-01A Virgin Galactic végrehajtotta az első kereskedelmi célú SpaceShipTwo szuborbitális repülést.

Virgin-csoport: pokol és mennyország

Virgin-csoport: pokol és mennyországMiközben a Virgin Orbit végérvényesen lehúzta a rolót, a Virgin Galactic kétéves kihagyás után ismét sikeres szuborbitális repülést hajtott végre.

Kereskedelmi űrállomás

Kereskedelmi űrállomásMeglepő fordulat, hogy az első kereskedelmi alapon működtetett űrállomást egy nagyon új cég talán már 2025-ben Föld körüli pályára állíthatja.

A második svéd

A második svédSvédország második űrhajósa kereskedelmi megállapodás alapján jövőre juthat fel a Nemzetközi Űrállomásra. Talán.

Ázsiai mozaik – 2023. február (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. február (2. rész)Kétrészes cikksorozatunk záró részében az indiai, szaúdi és ausztrál személyzetes űrprogramokkal foglalkozunk.

Környezeti terhelés

Környezeti terhelésRohamosan nő az évenkénti űrindítások száma. Elhanyagolhatók-e továbbra is a startok okozta környezeti károk?

Landolt a Starliner Új-Mexikóban

Landolt a Starliner Új-MexikóbanSikeresen visszatért OFT-2 jelű, második automatikus tesztrepüléséről a Boeing új űrhajója.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022