Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrturisták és magánűrhajók

Az első afroamerikai „majdnem-űrhajós”

Az első afroamerikai „majdnem-űrhajós”Aki sosem repült – mostanáig. Avagy kicsoda Ed Dwight, aki 90 évesen talán eljuthat a világűr „határára”?

Bemutatkozik a Tenacity

Bemutatkozik a Tenacity Tesztelés céljára átadják a NASA-nak a Sierra Space vállalat Dream Chaser űrrepülőgépének első példányát.

Úton az újabb ISS-látogatók

Úton az újabb ISS-látogatók„Látogatók”, hisz a kereskedelmi alapon szervezett Axiom-3 (Ax-3) repülés űrhajósai csak két hetet fognak a világűrben tölteni.

Mi várható 2024-ben? (1. rész)

Mi várható 2024-ben? (1. rész)Űrhajósok a Hold körül, magánutak a Nemzetközi Űrállomásra – egyebek mellett ez vár ránk az előttünk álló évben az emberes űrrepülések terén.

Bő egy év után újra „ugrott”

Bő egy év után újra „ugrott”Sikeresen tért vissza a Blue Origin New Shepard rakétája, amelyet Texasból indítottak szuborbitális repülésre.

Az ESA és a Starlab űrállomás

Az ESA és a Starlab űrállomásAz Európai Űrügynökség is bejelentkezett a legkorábban 2028-től kiépíteni tervezett magánűrállomás használói közé.

DIÁKPÁLYÁZAT: Pár perc súlytalanság

DIÁKPÁLYÁZAT: Pár perc súlytalanságMutasd be ötleteidet, szállj versenybe a nyereményekért a MANT idei diákpályázatán és rajzpályázatán. A beadási határidő: 2024. február 12.

SpaceShipTwo: először civil fizetős utasokkal

SpaceShipTwo: először civil fizetős utasokkalA Virgin Galactic szuborbitális repülésre alkalmas járművének fedélzetén egy idős úr, valamint egy anya és lánya vettek részt az űrugráson.

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)Sorozatunkban második részében olasz űrhajósokkal és egy lengyel jelölttel ismerkedhetnek meg.

Tizenhétből négy visszatért

Tizenhétből négy visszatértKi az a tizenhét, és ki a négy? Ezekben a napokban nagy az űrhajósforgalom a Föld körül.

Axiom-3: visszatérés

Axiom-3: visszatérésA landolás helyén uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt egy hetes késéssel, de szerencsésen visszatértek az Axiom Space harmadik privát űrrepülésének résztvevői a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Sikeres robbanás

Sikeres robbanásEgyre növekvő belső nyomásnak vetették alá a Sierra Space felfújható űrállomásmoduljának teljes nagyságú tesztpéldányát.

Űr-mentőszolgálatra lehet szükség

Űr-mentőszolgálatra lehet szükségMinél több ember jár a világűrben, annál valószínűbb, hogy valakinek baja eshet. Egy új tanulmány szerint egy űr-mentőszolgálat létrehozása segíthet.

Pár perc súlytalanság – pályázat diákoknak

Pár perc súlytalanság – pályázat diákoknak11 és 18 év közötti diák vagy? Bővítsd tudásodat és szállj versenybe a nyereményekért a MANT diákpályázatán! A beadási határidő: 2024. február 12.

ISS: a hosszabbítás lehetősége

ISS: a hosszabbítás lehetőségeA NASA nem tartja kizártnak a Nemzetközi Űrállomás küldetésének meghosszabbítását 2030 utánra, ha a kereskedelmi űrállomások még nem készülnek el.

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

Ősembermaradványok űrugráson

Ősembermaradványok űrugrásonA „reklámcélú” repülés hírére felvonták a szemöldöküket az emberi evolúció kutatói.

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, mégis érdekesek. Ezúttal űrhajósokról és járműveikről lesz szó.

Galactic-01

Galactic-01A Virgin Galactic végrehajtotta az első kereskedelmi célú SpaceShipTwo szuborbitális repülést.

Virgin-csoport: pokol és mennyország

Virgin-csoport: pokol és mennyországMiközben a Virgin Orbit végérvényesen lehúzta a rolót, a Virgin Galactic kétéves kihagyás után ismét sikeres szuborbitális repülést hajtott végre.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024