Űrturisták és magánűrhajók Cikkek: 1 - 20

Az ISS jövője

Az ISS jövőjeA NASA átengedi a LEO pályát a magánszektornak, a nemzetközi partnereknek más prioritásaik vannak, de vélt vagy valós műszaki problémák is a Nemzetközi Űrállomás borús jövőjét vetítik előre.

Űrhajósok sorcseréje

Űrhajósok sorcseréjeKésik a Boeing Starliner űrhajójának próbarepülése, a NASA ezért kicsit átrendezi a személyzetek beosztását.

Semmi sincs ingyen

Semmi sincs ingyenA szuborbitális repüléseknek is ára van. Méghozzá nem csak az, amit az utasok kifizetnek.

Inspiration4: négy civil űrhajós visszatért

Inspiration4: négy civil űrhajós visszatértA Crew Dragon űrtörténelmi repülése négy űrturistával a fedélzetén 71 óra Föld körül töltött idő után véget ért.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkorszak

PROGRAMAJÁNLÓ: ŰrkorszakEgy új sorozat kezdeteként „A világűr határa (Kármán-vonal?) és az űrturizmus kihívásai” címmel rendez kerekasztal-beszélgetést szeptember 22-én a MANT.

Inspiration4: újabb mérföldkő az űrturizmusban (2. rész)

Inspiration4: újabb mérföldkő az űrturizmusban  (2. rész)A szeptember 16-án induló Inspiration4 repülést bemutató cikkünk befejező részében megismerkedünk a rakétával, az űrhajóval, az utasok kiképzésével és a legnyilvánvalóbb kockázatokkal.

Az utas nem űrhajós

Az utas nem űrhajósAz amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) módosította az űrhajós minősítés megszerzésének kritériumait. Persze ezek teljesítése nélkül is lehet „űrhajósnak” lenni.

Űrturizmus: a kínálat

Űrturizmus: a kínálatAz űripar fejlődésének köszönhetően elérkeztünk egy új űrkorszakhoz: a kereskedelmi űrutazás korához.

Hamarosan újra Starliner

Hamarosan újra StarlinerA Boeing űrhajója megismételt, még emberek nélküli pénteki próbarepülésének jóformán csak az időjárás tehet keresztbe.

Branson űrugrása

Branson űrugrásaA Virgin Galactic demonstrálta, hogy (majdnem) készen áll a fizetős űrugrások beindítására.

A reklámban is határ a csillagos ég

A reklámban is határ a csillagos égA Blue Origin legújabb űrugrásának egyik résztvevője William Shatner, a Star Trek sorozat most 90 éves színésze volt.

Az Inspiration4 jelentőségéről

Az Inspiration4 jelentőségérőlA „milliárdosok űrversenye” nyáron fej-fej mellett haladt, de őszre a harmadik (és negyedik) versenytárs utcahosszal beelőzött.

Több Crew Dragon kell?

Több Crew Dragon kell?Beindulni látszik az űrrepülési üzlet a SpaceX-nél, így meglehet, hogy bővíteniük kell a többször újra felhasználható emberes űrhajóik flottáját.

Az Inspiration4 orvosi kutatásai

Az Inspiration4 orvosi kutatásaiA négyfős személyzet részt vesz egy olyan, a világon az első egészségügyi kutatási kezdeményezésben, melynek célja, hogy növelje az emberiség tudását az űrrepülés emberi testre okozta hatásairól.

GYORSHÍR: Úton az Inspiration4!

GYORSHÍR: Úton az Inspiration4!Föld körüli pályán az első, csak civilekkel repülő űrhajó.

Inspiration4: újabb mérföldkő az űrturizmusban (1. rész)

Inspiration4: újabb mérföldkő az űrturizmusban (1. rész)A tervek szerint szeptember 16-án áll Föld körüli pályára a soron következő CrewDragon űrhajó, fedélzetén csak és kizárólag turistákkal. Nem az ISS-hez tartanak…

Bezos után kísérletek

Bezos után kísérletekÚjra repült a New Shepard, ezúttal azonban nem emberekkel, hanem a NASA és mások kísérleteivel a fedélzeten érték el a világűr határát.

Starliner: lépj vissza a start mezőre/mezőről

Starliner: lépj vissza a start mezőre/mezőrőlA Boeing űrhajójának újabb, eredetileg július végére tervezett tesztrepülésére bizonytalan ideig még várni kell.

GYORSHÍR: Jeff Bezos és három társa űrugráson

GYORSHÍR: Jeff Bezos és három társa űrugrásonA világ leggazdagabb emberét öccse, valamint az eddigi legidősebb és legfiatalabb űrbe jutó ember kísérte el 100 km magasság fölé.

Szoros lett a verseny a célszalagnál

Szoros lett a verseny a célszalagnálBezos vagy Branson? Melyikük „ugrik” először a világűr határáig?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 278 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020