Űrturisták és magánűrhajók Cikkek: 1 - 20

Ősembermaradványok űrugráson

Ősembermaradványok űrugrásonA „reklámcélú” repülés hírére felvonták a szemöldöküket az emberi evolúció kutatói.

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (1. rész)Sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, mégis érdekesek. Ezúttal űrhajósokról és járműveikről lesz szó.

Galactic-01

Galactic-01A Virgin Galactic végrehajtotta az első kereskedelmi célú SpaceShipTwo szuborbitális repülést.

Virgin-csoport: pokol és mennyország

Virgin-csoport: pokol és mennyországMiközben a Virgin Orbit végérvényesen lehúzta a rolót, a Virgin Galactic kétéves kihagyás után ismét sikeres szuborbitális repülést hajtott végre.

Kereskedelmi űrállomás

Kereskedelmi űrállomásMeglepő fordulat, hogy az első kereskedelmi alapon működtetett űrállomást egy nagyon új cég talán már 2025-ben Föld körüli pályára állíthatja.

A második svéd

A második svédSvédország második űrhajósa kereskedelmi megállapodás alapján jövőre juthat fel a Nemzetközi Űrállomásra. Talán.

Ázsiai mozaik – 2023. február (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. február (2. rész)Kétrészes cikksorozatunk záró részében az indiai, szaúdi és ausztrál személyzetes űrprogramokkal foglalkozunk.

Környezeti terhelés

Környezeti terhelésRohamosan nő az évenkénti űrindítások száma. Elhanyagolhatók-e továbbra is a startok okozta környezeti károk?

Landolt a Starliner Új-Mexikóban

Landolt a Starliner Új-MexikóbanSikeresen visszatért OFT-2 jelű, második automatikus tesztrepüléséről a Boeing új űrhajója.

Úton a Starliner

Úton a StarlinerEzúttal remélhetőleg minden rendben lesz a Boeing CST-100-as űrhajójának repülésén.

SpaceShipTwo: először civil fizetős utasokkal

SpaceShipTwo: először civil fizetős utasokkalA Virgin Galactic szuborbitális repülésre alkalmas járművének fedélzetén egy idős úr, valamint egy anya és lánya vettek részt az űrugráson.

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)Sorozatunkban második részében olasz űrhajósokkal és egy lengyel jelölttel ismerkedhetnek meg.

Tizenhétből négy visszatért

Tizenhétből négy visszatértKi az a tizenhét, és ki a négy? Ezekben a napokban nagy az űrhajósforgalom a Föld körül.

Axiom Mission-2: négyen elindultak az ISS-re

Axiom Mission-2: négyen elindultak az ISS-reA SpaceX Crew Dragon űrhajójával két amerikai és két szaúdi utas tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Ázsiai mozaik – 2023. április (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (3. rész)Sorozatunk első részében a kínai űrállomáshoz kapcsolódó, második részében pedig a Hold kutatásával kapcsolatos híreket olvashattak. Zárásképpen: űrhajók, rakéták, űrhajósok.

A következő Axiom-küldetés

A következő Axiom-küldetésKiderült, hogy az Axiom Space második küldetése két szaúd-arábiai űrhajóssal a fedélzetén május elején indulhat.

Európai mozaik – 2023. február

Európai mozaik – 2023. februárHavonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

New Shepard: megszakított repülés

New Shepard: megszakított repülésEzúttal nem szállított embereket űrugrásra a Blue Origin járműve, csak kísérletek voltak a fedélzetén. A vészmegszakító rendszer jól működött.

Megterhelő munkatempó

Megterhelő munkatempóTúlzsúfolt munkatervet állítottak össze maguknak az Ax–1 küldetés magánűrhajósai, ami az ISS állandó személyzete számára is megterhelést jelentett.

17 nap lett, maradhat?

17 nap lett, maradhat?Szerencsésen visszatértek az Axiom Space négyfős kereskedelmi repülésének utasai a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 310 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022