Az Űrállomás és Oroszország

Az ISS végnapjai

Az ISS végnapjaiAz orosz–ukrán háború végleg megpecsételheti a Nemzetközi Űrállomás sorsát, fejti ki a Space News véleménycikkének szerzője.

Sárga – de úgy, vagy nem úgy?

Sárga – de úgy, vagy nem úgy?A Szojuz MSZ-21-ről az ISS-be „átúszó” három orosz kozmonaután lévő sárga-kék ruhák kapcsán a sajtóban és a fórumokon óriási kommunikációs vihar alakult ki.

Úton a Szojuz MSZ-21

Úton a Szojuz MSZ-21Három „baumanossal” a fedélzetén startolt a legújabb orosz űrhajó, amely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé tart.

Háború, szankciók, űregyüttműködés

Háború, szankciók, űregyüttműködésAz Ukrajnában kezdett katonai műveletek nyomán számos ország, így az Egyesült Államok is válaszintézkedéseket jelentett be Oroszországgal szemben.

Mi várható 2022-ben? (1. rész)

Mi várható 2022-ben? (1. rész)Hagyományos év eleji előretekintésünket kezdjük idén is az emberes űrrepülésekkel kapcsolatban várható eseményekkel.

A veszély nem múlt el

A veszély nem múlt elAz ISS továbbra is szivárog, és amúgy is öregszik. Nagy kérdés, kitart-e addig, amíg a ma még csak körvonalazódó utódai megvalósulhatnak.

Japán űrturisták az ISS-re

Japán űrturisták az ISS-reEgy orosz hivatásos űrhajóssal és két japán utassal elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz MSZ-20 űrhajó.

Visszavonulás a mentőűrhajókba

Visszavonulás a mentőűrhajókbaEgy orosz műhold-megsemmisítési teszt miatt volt hétfőn riadó a Nemzetközi Űrállomáson.

Progressz-járás

Progressz-járásA Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) tartózkodó orosz teherűrhajót átirányították korábbi dokkolóhelyéről egy másikra, a művelet több mint egy napig tartott.

Két orosz filmes és egy űrhajós újra a Földön

Két orosz filmes és egy űrhajós újra a FöldönSikeresen landolt a kazah sztyeppén a Szojuz MSZ-18 kabinja.

Visszatért a Szojuz MSZ-19

Visszatért a Szojuz MSZ-19A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő két orosz és egy amerikai űrhajós épségben landolt Kazahsztánban.

ExoMars: felfüggesztve

ExoMars: felfüggesztveEddig sem volt sok kétség efelől, de az ESA hivatalossá tette: az ukrajnai háború miatt nem indul el idén a Marsra az oroszokkal együttműködésben elkészített űrszonda.

Holnap indulhat a következő Szojuz

Holnap indulhat a következő SzojuzAz MSZ-21 fedélzetén Oleg Artyemjev (3), Gyenisz Matvejev (1) és Szergej Korszakov (1) orosz űrhajósok repülnek.

Progressz MSZ-19

Progressz MSZ-19Orosz teherűrhajó indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

ISS: 2030-ig működhet?

ISS: 2030-ig működhet?Az óév utolsó napján az Egyesült Államok elkötelezte magát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjának 2030-ig történő meghosszabbítása mellett.

Újra a Födön az űrturisták

Újra a Födön az űrturistákOrosz parancsnokukkal együtt szerencsésen landolt Kazahsztánban a japán divatmilliárdos és kísérője.

Úton az űrállomáshoz a Pricsal

Úton az űrállomáshoz a PricsalA Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt legújabb orosz modult egy módosított Progressz teherűrhajó viszi magával.

Progressz MSZ-18

Progressz MSZ-18Bajkonurból ellátmányt küldtek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az ISS jövője

Az ISS jövőjeA NASA átengedi a LEO pályát a magánszektornak, a nemzetközi partnereknek más prioritásaik vannak, de vélt vagy valós műszaki problémák is a Nemzetközi Űrállomás borús jövőjét vetítik előre.

Forgatási helyszín

Forgatási helyszínFolyik a filmforgatás a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A munka számos kérdést vet fel, néhányról egy űrarcheológus fogalmazta meg gondolatait a Spece Review portálon.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022