Az Űrállomás és Oroszország

Progressz MSZ-23

Progressz MSZ-23Menetrendszerű orosz teherűrhajó indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Konsztantyin Ciolkovszkij visszatért

Konsztantyin Ciolkovszkij visszatértNem a rakétatechnikát és az űrrepülést megalapozó orosz tudósról, hanem a róla elnevezett Szojuz MSZ-22 űrhajóról van szó.

Crew-5: négyen újra a Földön

Crew-5: négyen újra a FöldönVisszatért 157 napos küldetéséről a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Crew Dragon űrhajó két amerikai, valamint egy-egy japán és orosz utasa.

Úton az üres Szojuz

Úton az üres SzojuzMa éjjel Bajkonurból elindult az orosz Szojuz MSZ-23 „csereűrhajó”, hogy majd azzal hozzák le a megsérült Szojuz MSZ-22 utasait a Nemzetközi Űrállomásról.

Progressz MSZ-21: távozott

Progressz MSZ-21: távozottA sérült hűtőrendszerű orosz teherűrhajót leválasztották a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), hogy végül megsemmisüljön a sűrű légkörben.

Progressz MSZ-22

Progressz MSZ-22A legújabb orosz teherűrhajó két nap múlva dokkol automatikus üzemmódban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda moduljának a keringési irány szerinti hátsó részén.

Helyettesítő Szojuz indul

Helyettesítő Szojuz indulMegszületett a döntés: a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) levő, hőtőanyag-szivárgással érintett orosz űrhajó utasaiért egy másik Szojuzt küldenek.

Valami spriccelt a Szojuzból

Valami spriccelt a SzojuzbólAz űrhajóból távozó anyag – valószínűleg hűtőfolyadék – miatt le kellett fújni az orosz űrsétát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Progressz MSZ-21

Progressz MSZ-21A legújabb orosz teherűrhajó Bajkonurból indult a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Crew-5: négyen elindultak

Crew-5: négyen elindultakKét amerikai, egy-egy japán és orosz űrhajós tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a SpaceX Crew Dragon űrhajójával.

Elkészült a Kihívás

Elkészült a KihívásAz űrhajózás napján mutatták be a világűrben játszódó, és részben a Nemzetközi Űrállomáson forgatott filmet.

Kazahsztán lefoglalta Bajkonurt?

Kazahsztán lefoglalta Bajkonurt?A kazah média beszámolói szerint emellett megtiltották, hogy az orosz startközpont igazgatója elhagyja az országot.

Crew-6: elindult

Crew-6: elindultKét amerikai, egy orosz és egy arab űrhajóst visz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Crew Dragon űrhajó.

Külső behatás

Külső behatásElőzetesen ezt állapította meg a Roszkoszmosz a Progressz MSZ-21 teherűrhajó furcsa sérülésének kiváltó okáról.

Egy Progressz dokkolt, a másikkal baj van

Egy Progressz dokkolt, a másikkal baj vanAz október óta a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) levő Progressz MSZ-21 teherűrhajó hűtőrendszeréből ugyanúgy elillant a nyomás, mint nemrég a Szojuz MSZ-22 emberes űrhajóéból.

Mi várható 2023-ban? (1. rész)

Mi várható 2023-ban? (1. rész)Hagyományos év eleji sorozatukat idén is az emberes űrrepülés „jövőbeli híreinek” összegyűjtésével kezdjük.

Idei ISS-elsőségek

Idei ISS-elsőségekMozgalmas éven van túl a Nemzetközi Űrállomás (ISS), és 2023 sem ígérkezik kevésbé érdekesnek.

Űrséták hete

Űrséták heteKét nap alatt két helyszínen három pár űrhajós végzett munkát az űrállomások külső részén.

Gondolatok Anna Kikina okán (2. rész)

Gondolatok Anna Kikina okán (2. rész)Kikina csak az ötödik profi orosz űrhajósnő több mint hat évtized alatt!

Gondolatok Anna Kikina okán (1. rész)

Gondolatok Anna Kikina okán (1. rész)Viszonylag ritka pillanatnak lehetünk tanúi a következő Crew Dragon indításakor. A személyzet tagjai között ugyanis orosz űrhajósNŐ is lesz.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022