Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Orosz hordozórakéták

Angara nehézakéta, először Vosztocsnijból

Angara nehézakéta, először VosztocsnijbólKözel egy évtizede próbálták ki először az orosz Angara-A5 rakétát, most volt a negyedik tesztrepülés – de a távol-keleti starthelyről az első.

Angara-1.2: az első orbitális repülés

Angara-1.2: az első orbitális repülésEgy titkos katonai műholddal mutatkozott be a Pleszeckből indított új orosz hordozórakéta.

GYORSHÍR: Az oroszok távoznak Kourou-ból

GYORSHÍR: Az oroszok távoznak Kourou-bólAz európai uniós szankciókra válaszul a Roszkoszmosz felfüggeszti az együttműködést a Francia Guyanában levő űrközponttal.

Angara-5: újabb próbaindítás

Angara-5: újabb próbaindításAz orosz nehézrakétát 2014 és 2020 decembere után harmadszor használták, de még mindig nem került rá hasznos teher. A siker nem volt teljes...

Még rakétaroncsok

Még rakétaroncsokAz 1960-as évek közepétől élesedett a Holdért folytatott versenyfutás a két űrnagyhatalom között.

A szovjet 3K

A szovjet 3KDőreség lenne azt hinni, hogy a szovjet rakéta- és űrkutatás minden részletéről fellebbent már a fátyol, holott már háromnegyed évszázad telt el az első lépések óta.

Robbanás a Föld körüli pályán

Robbanás a Föld körüli pályánPár napja felrobbant az orosz rádiócsillagászati űrtávcsövet még 2011-ben pályára állító Fregat rakéta-végfokozat.

Koronavírus: felfüggesztik a Szojuz rakéták gyártását

Koronavírus: felfüggesztik a Szojuz rakéták gyártásátMint a gazdaság más szektorai, az űripar is megérzi a világjárvány hatásait. Most Oroszországban voltak kénytelenek leállni a hordozórakéták gyártásával, de van belőlük kész bőven.

A Sea Launch „oroszosítása”

A Sea Launch „oroszosítása”A Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta elmérgesedett orosz–nyugati és orosz–ukrán viszonynak az űrtevékenységben is komoly következményei vannak.

Látogatás Vosztocsnijon

Látogatás VosztocsnijonA Space News tudósítójának beszámolója a távol-keleti orosz űrközpontban tett látogatásáról.

Angolai műhold Proton rakétával

Angolai műhold Proton rakétávalAz Angosat-2 távközlési hold a délnyugat-afrikai ország első, a 2017-es indítás után elveszett űreszközének pótlására készült.

Szűkülő rakétapiac

Szűkülő rakétapiacA Szojuzokat pótolni képes, újabb rakétákra egyelőre éveket kell várni, addig a SpaceX lesz egyeduralkodó.

Egy nagy űrszeméttel kevesebb

Egy nagy űrszeméttel kevesebbA december 27-i sikertelen orosz rakétaindítás nyomán az Angara-5 végfokozata és a rajta levő tömegszimulátor visszatért a légkörbe. Kárt szerencsére nem okozott.

Egy Fregat visszatért

Egy Fregat visszatértAugusztus elején belépett a légkörbe az orosz Szpektr-R rádiócsillagászati műholdat 2011-ben pályára helyező hordozórakéta Fregat végfokozata.

Élet a rakétaroncsok között...

Élet a rakétaroncsok között......avagy az űrtevékenység árnyoldalai.

Újra Angara

Újra AngaraHat év (!) szünet után az oroszok tesztindítást hajtottak végre az Angara-5 nehézrakétájukkal.

Sea Launch: borús jövő

Sea Launch: borús jövőAz új orosz tulajdonos ugyan nemrég átszállította a tengeri indítóplatformot és a hajót Vlagyivosztok kikötőjébe, de nem tudni, fogják-e ismét használni a rendszert, és ha igen, mikor.

Az utolsó Rokot

Az utolsó RokotAz orosz hordozórakétát többé nem használják. Utolsó munkája ma három Gonyec-M távközlési műhold és egy lézertávmérési céltárgy pályára állítása volt Pleszeckből.

50 éve majdnem sikerült: az N1 első indítása

50 éve majdnem sikerült: az N1 első indításaAz ötvenes évek második felétől egymást érték az űrkutatásban a korábban elképzelhetetlen teljesítmények.

Decembertől újra repülhetnek a Szojuz űrhajók

Decembertől újra repülhetnek a Szojuz űrhajókAz orosz vizsgálat kiderítette a Szojuz MSZ-10 balesetének pontos okát.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024