Orosz hordozórakéták

Egy Fregat visszatért

Egy Fregat visszatértAugusztus elején belépett a légkörbe az orosz Szpektr-R rádiócsillagászati műholdat 2011-ben pályára helyező hordozórakéta Fregat végfokozata.

Élet a rakétaroncsok között...

Élet a rakétaroncsok között......avagy az űrtevékenység árnyoldalai.

Újra Angara

Újra AngaraHat év (!) szünet után az oroszok tesztindítást hajtottak végre az Angara-5 nehézrakétájukkal.

Sea Launch: borús jövő

Sea Launch: borús jövőAz új orosz tulajdonos ugyan nemrég átszállította a tengeri indítóplatformot és a hajót Vlagyivosztok kikötőjébe, de nem tudni, fogják-e ismét használni a rendszert, és ha igen, mikor.

Az utolsó Rokot

Az utolsó RokotAz orosz hordozórakétát többé nem használják. Utolsó munkája ma három Gonyec-M távközlési műhold és egy lézertávmérési céltárgy pályára állítása volt Pleszeckből.

50 éve majdnem sikerült: az N1 első indítása

50 éve majdnem sikerült: az N1 első indításaAz ötvenes évek második felétől egymást érték az űrkutatásban a korábban elképzelhetetlen teljesítmények.

Decembertől újra repülhetnek a Szojuz űrhajók

Decembertől újra repülhetnek a Szojuz űrhajókAz orosz vizsgálat kiderítette a Szojuz MSZ-10 balesetének pontos okát.

Progressz MSZ-05

Progressz MSZ-05Orosz teherűrhajó indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez volt a Szojuz-U rakétaváltozat utolsó repülése.

Az utolsó Zenyit?

Az utolsó Zenyit?Úgy fest, az orosz Elektro-L2 meteorológiai műhold volt az utolsó, amelyet Zenyit hordozórakétával állítottak pályára.

Az utolsó Kobalt kémműhold?

Az utolsó Kobalt kémműhold?Orosz katonai űreszköz indításával tért vissza a Szojuz hordozórakéta az ápilisi Progressz-kudarc után.

Még rakétaroncsok

Még rakétaroncsokAz 1960-as évek közepétől élesedett a Holdért folytatott versenyfutás a két űrnagyhatalom között.

A szovjet 3K

A szovjet 3KDőreség lenne azt hinni, hogy a szovjet rakéta- és űrkutatás minden részletéről fellebbent már a fátyol, holott már háromnegyed évszázad telt el az első lépések óta.

Robbanás a Föld körüli pályán

Robbanás a Föld körüli pályánPár napja felrobbant az orosz rádiócsillagászati űrtávcsövet még 2011-ben pályára állító Fregat rakéta-végfokozat.

Koronavírus: felfüggesztik a Szojuz rakéták gyártását

Koronavírus: felfüggesztik a Szojuz rakéták gyártásátMint a gazdaság más szektorai, az űripar is megérzi a világjárvány hatásait. Most Oroszországban voltak kénytelenek leállni a hordozórakéták gyártásával, de van belőlük kész bőven.

A Sea Launch „oroszosítása”

A Sea Launch „oroszosítása”A Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta elmérgesedett orosz–nyugati és orosz–ukrán viszonynak az űrtevékenységben is komoly következményei vannak.

Látogatás Vosztocsnijon

Látogatás VosztocsnijonA Space News tudósítójának beszámolója a távol-keleti orosz űrközpontban tett látogatásáról.

Egy év után újra Proton

Egy év után újra ProtonAz orosz nehézrakétát tavaly ilyenkor használták utoljára. Most az EchoStar-21 távközlési holdat állította pályára.

Ami a Szojuzból maradt Szibériában

Ami a Szojuzból maradt SzibériábanA Vosztocsnij űrbázist felavató április végi start során indított hordozórakéta első fokozata négy segédrakétájának roncsait megtalálták az orosz hatóságok.

50 éves a Proton

50 éves a ProtonFél évszázada, 1965. július 16-án emelkedett a magasba Bajkonurból az első Proton hordozórakéta. Legújabb változatát 2001 óta használják.

Proton: tervezési hiba a baleset oka

Proton: tervezési hiba a baleset okaEgy eddig észrevétlenül maradt hibát okolnak a veterán orosz nehézrakéta legutóbbi sikertelen indításáért, amikor egy mexikói távközlési hold veszett oda.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020