Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szojuz-Apollo közös űrrepülés

Aki kimaradt a holdraszállásokból… (3. rész)

Aki kimaradt a holdraszállásokból… (3. rész)…miközben maga küldte az űrhajósokat a Holdra. A nemrégiben elhunyt Thomas Staffordra emlékezünk, az egyik olyan űrhajósra, aki – igaz, amolyan szürke eminenciásként – történelmet írt egykor.

Swigert utolsó esélye

Swigert utolsó esélyeAlighanem kevéssé ismert tény, hogy a legendás Apollo-13 főmodulpilótája majdnem kapott egy második esélyt űrrepülésen való részvételre.

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (5. rész)

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (5. rész)Ahogyan mi láttuk, avagy az első nemzetközi űrrepülés a magyarországi sajtó tükrében.

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (3. rész)

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (3. rész)Az első nemzetközi űrrepülés megvalósulásának pontos időpontját a felhasználni tervezett dokkoló modul kifejlesztése és legyártása határozta meg.

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (1. rész)

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (1. rész)Ma ünnepeljük a nemzetközi űrhajózás negyvenedik „születésnapját”. Ez a szép kerek évforduló kiváló alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az első nemzetek közötti űrhajózási vállalkozásra.

A mozgatható indítóállványok története (2. rész)

A mozgatható indítóállványok története (2. rész)Az Apollo programhoz három darab mozgatható indítóállvány készült el az Ingalls Iron Works jóvoltából.

A józan ész győzelme:
30 éve repült a Szojuz-Apollo (1. rész)

A józan ész győzelme: <br>30 éve repült a Szojuz-Apollo (1. rész)Az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió, miután az űrverseny eldőlt és a politikusok „megenyhültek” egymással szemben, egy közös űrrepülést határozott el és hajtott végre 1975 júliusában.

Rendhagyó nekrológ

Rendhagyó nekrológA napi sajtó már beszámolt róla: október 11-én elhunyt Alekszej Leonov (85), az első ember, aki űrsétát hajtott végre.

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (6. rész)

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (6. rész)A visszatekintés zárásaként megkísérlek választ adni arra a mindenképpen felmerülő kérdésre, hogy mit is kaptunk az első nemzetek közötti űrhajózási vállalkozástól?

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (4. rész)

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (4. rész)A közös tesztprogram sikeres végrehajtása után megkezdődött az űrhajók visszatérése a Földre.

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (2. rész)

Az első nemzetközi űrrepülés: 40 év távlatából (2. rész)Az első nemzetközi űrhajózási együttműködés ötlete az amerikai állami űrügynökség, a NASA berkein belül született meg.

Elhunyt Valerij Kubaszov

Elhunyt Valerij KubaszovHáromszor járt a világűrben, ő volt Farkas Bertalan társa 1980-ban.

A józan ész győzelme:
30 éve repült a Szojuz-Apollo (2. rész)

A józan ész győzelme: <br>30 éve repült a Szojuz-Apollo (2. rész)A világ (és ez először jelentette valóban az egész világot) a tévékészülékek előtt izgult a program sikeréért és tapintható feszültséggel várta, hogy egy pillanatra a béke érzésével egyesüljön egy jelképes kézfogásban Kelet és Nyugat.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024