Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Holdnál

Szoftveres feljesztéssel a holdi jég nyomában

Szoftveres feljesztéssel a holdi jég nyomábanTérinformatikai eszközökkel a holdi sarkvidéki leszállóhelyek és a vízjég nyomában – magyar kutatási eredmények.

Holdrengésveszély

HoldrengésveszélyÚjabb kutatások szerint a jövő holdraszállásai helyének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a holdrengések jelentette kockázatot.

IM-1: mégsem áll, oldalra borult

IM-1: mégsem áll, oldalra borultAz Intuitive Machines Nova-C leszállószondája az első hírekkel ellentétben nem a tervezett, függőleges helyzetben érte el a Hold felszínét.

A Nova-C „ruhája”

A Nova-C „ruhája”Ötven év után ismét holdraszállást hajthat végre egy amerikai űreszköz – a Columbia ruhamárkával karöltve.

Újabb amerikai holdszonda készülődik

Újabb amerikai holdszonda készülődikNapokon belül indulhat a soron következő amerikai holdi küldetés. Az IM-1 lander ismét egy magánvállalat, az Intuitive Machines eszköze.

Az LRO látta a japán holdszondát

Az LRO látta a japán holdszondátA japán SLIM leszállószonda január 19-én érte el az égitest felszínét. Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) öt nappal később készített képet a helyszíntől.

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?Nos, hamarosan megtudjuk, hogy a korábbi két kudarc (egy-egy „félkemény” és „sima” landolási próbálkozás) után ezúttal összejön-e minden.

Elindult a Holdra az első magyar tárgy

Elindult a Holdra az első magyar tárgyA Puli Space időkapszuláján jelentős magyar tudósok munkássága és az Aranycsapat története juthat a Hold felszínére a ma indult amerikai Peregrine űrszondával.

Rendkívüli engedély

Rendkívüli engedélyA NASA finanszírozásával dolgozó kutatók engedélyt kaptak a kínai holdszonda által gyűjtött anyagminta vizsgálatára.

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Civilizációs jelek

Civilizációs jelekTechnológiai civilizációra utaló jeleket észlelt egy holdi űrszonda – igaz, hogy csak a Föld irányából.

IM-1: törött láb és nagy siker

IM-1: törött láb és nagy sikerMindkét információ a NASA és az Intuitive Machines tegnapi tájékoztatóján hangzott el, amelyet a Holdra leszálló Nova-C egységről tartottak.

IM-1: leszállás a Holdon

IM-1: leszállás a HoldonAz Intuitive Machines első űrszondája űrtörténelmet írt: sima leszállást hajtott végre égi kísérőnk felszínén.

GYORSHÍR: Úton a Hold felé az IM-1

GYORSHÍR: Úton a Hold felé az IM-1Az amerikai Intuitive Machines cég holdi leszállószondája a SpaceX Falcon-9 rakétájával startolt Floridából.

Még idén szimatolhat…

Még idén szimatolhat…...a Puli a Holdon. A NASA-díjas magyar holdi vízszimatoló műszer az Intuitive Machines második (IM-2) küldetésével juthat el az égitest felszínére.

Peregrine: tüzes vég

Peregrine: tüzes végAz Astrobotic Hold felé indított, de röviddel a start után meghibásodott űrszondája végül elizzott a Föld sűrű légkörében.

Mi várható 2024-ben? (3. rész)

Mi várható 2024-ben? (3. rész)A holdi ígéretek beteljesülése, űrszondák a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Didymos kisbolygó felé – ezek a ránk váró bolygóközi űresemények 2024-ben.

Amerika visszajut a Holdra?

Amerika visszajut a Holdra?Nem kevés csúszás után a most bemutatkozó Vulcan rakéta pályára állította az amerikai Peregrine holdi leszállószondát.

Holdi szabályozás

Holdi szabályozásA Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) a jövőben szabályozási tevékenységét a Holdra és környezetére is kiterjesztené.

WE0913A

WE0913ATavaly március 4-én valami becsapódott a Holdba és egy 29 m-es sebet ütött az égitest felszínén. A részletes elemzések mostanra kimutatták, mi volt az.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024