Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe

Füstbe burkolózik az Amuri terület

Füstbe burkolózik az Amuri területOroszország keleti végein idén nyáron még a szokottnál is több az erdőtűz, velük együtt pedig a levegőbe jutó füst és szén-dioxid.

Mechanikus akkumulátor

Mechanikus akkumulátorAz energia tárolásának egyszerű módja, ha megnöveljük nagyobb víztömegek helyzeti energiáját, majd a nagy fogyasztású időszakokban ezt vízerőműben elektromossággá alakítjuk.

Megcsillanó vízfelszínek

Megcsillanó vízfelszínekKülönösen látványosak azok az űrfelvételek, amelyeken a Nap fénye megcsillan valamilyen vízfelszínen. Néha a világos területen belül kisebb, sötét folt látható.

Egy sziget félszigete

Egy sziget félszigeteNémetország legkisebb nemzeti parkjában bükkerdők borítják a meredeken a tengerbe szakadó krétaszirteket.

Porzó tómeder

Porzó tómederA két argentínai tavat keskeny földszoros választja csak el egymástól. Geológiájuk különböző, ezért a sekélyebb néha teljesen kiszárad.

A Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szorosA Földközi-tenger nyugati kapuját szokatlan nézőpontból, nyugat felől, ferde rálátással láthatjuk az ISS egyik űrhajósának felvételén.

Jégörvények a Távol-Keleten

Jégörvények a Távol-KeletenAz örvények a világűrből megörökíthető látványos jelenségek közé tartoznak. A tenger örvényeit néha a plankton rajzolja ki, mostani képünkön viszont a jég.

Víz a homok alatt

Víz a homok alattA sivatag mélyén elraktározott ősi vizet ma a világ legnagyobb vízvezeték-rendszere szállítja Líbia minden részébe.

Épülő főváros

Épülő fővárosIndonéziában új fővárost építenek. Az űrfelvételek a csaknem két éve folyó építkezés gyors tempójáról árulkodnak, de a vége még messze van.

Chilei rézbánya

Chilei rézbányaA dél-amerikai ország a világ legnagyobb réztermelője, az ország legnagyobb rézbányája a sokáig csak külszíni fejtésű Chuquicamata.

Az űrszemét közvetlen közelében

Az űrszemét közvetlen közelébenA japán Astroscale ADRAS-J műholdja nemrég már 50 m-es közelségből fotózta azt a 2009 óta űrszemétként keringő rakétafokozatot, amelyet később el is szeretnének távolítani a Föld körüli pályáról.

Tulipánföldek

TulipánföldekMárciustól májusig virágtenger borítja Hollandia földjeit. 2024-ben a világűrből is megörökítették a színpompás látványt.

Duna menti repceföldek

Duna menti repceföldekHuszonöt éve működik a NASA Earth Observatory portálja. A negyed évszázad alatt több mint 18 000 képen mutatták be az űrből nézve Földünk legérdekesebb tájait, jelenségeit.

Napfogyatkozás

NapfogyatkozásA teljes fogyatkozás 185 km széles sávja keresztülszelte az Egyesült Államok területét, portálunkon néhány űrvonatkozású felvételt mutatunk be a jelenségről.

Felhőüregek

FelhőüregekFurcsa alakú képződményeket figyeltek meg a Mexikói-öböl fölött a felhőkben. A ritka jelenség magyarázata kevésbé különleges, mint a látványuk.

A dátumválasztó két oldalán

A dátumválasztó két oldalánFöldrajzilag egyetlen szigetcsoport, politikailag és naptár tekintetében azonban kettő, mert ott vannak, ahol a dátumválasztó térben és időben a legfurcsább kanyarokat teszi.

Tenger alatti vulkánkitörés

Tenger alatti vulkánkitörésIsmét kitört a Csendes-óceáni-kéreglemez délnyugati peremén fekvő egyik tűzhányó. A kitörés azért szokatlan, mert bár a víz alatt történt, mégis látszik a világűrből.

Még egy lítiumbánya

Még egy lítiumbányaA világ egyik legnagyobb lítium-lelőhelye Dél-Amerikában, több ország területén fekszik, számos helyen folyik az egyre keresettebb nyersanyag kitermelése.

Árapály a Chausey-szigeteknél

Árapály a Chausey-szigeteknélAz apró szigetek többsége dagálykor eltűnik a víz alatt, csak apálykor bukkannak elő.

Fernandia tűzhányója

Fernandia tűzhányójaIdén ismét kitört a Galápagos-szigetek egyik tűzhányója, ezúttal a Fernandia-sziget La Cumbre vulkánja.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024