Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe

A dátumválasztó két oldalán

A dátumválasztó két oldalánFöldrajzilag egyetlen szigetcsoport, politikailag és naptár tekintetében azonban kettő, mert ott vannak, ahol a dátumválasztó térben és időben a legfurcsább kanyarokat teszi.

Tenger alatti vulkánkitörés

Tenger alatti vulkánkitörésIsmét kitört a Csendes-óceáni-kéreglemez délnyugati peremén fekvő egyik tűzhányó. A kitörés azért szokatlan, mert bár a víz alatt történt, mégis látszik a világűrből.

Még egy lítiumbánya

Még egy lítiumbányaA világ egyik legnagyobb lítium-lelőhelye Dél-Amerikában, több ország területén fekszik, számos helyen folyik az egyre keresettebb nyersanyag kitermelése.

Árapály a Chausey-szigeteknél

Árapály a Chausey-szigeteknélAz apró szigetek többsége dagálykor eltűnik a víz alatt, csak apálykor bukkannak elő.

Fernandia tűzhányója

Fernandia tűzhányójaIdén ismét kitört a Galápagos-szigetek egyik tűzhányója, ezúttal a Fernandia-sziget La Cumbre vulkánja.

Téli köd

Téli ködA téli hónapokban a melegebb éghajlatú területeken is viszonylag gyakran kedveznek a meteorológiai feltételek a köd kialakulásának.

Görög tájak

Görög tájakFélsziget és sziget, éjjel és nappal – két űrfelvétel erejéig ma Görögországba kalauzoljuk olvasóinkat.

Az aktivizálódó gyermek

Az aktivizálódó gyermekAz újkori történelem egyik legpusztítóbb vulkánkitörése nyomán, néhány évtized pihenő után született az Anak Krakatau, azaz a Krakatau gyermeke vulkáni sziget.

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásról

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásrólEzentúl nem kell fantáziarajzokra hagyatkoznunk a Tienkung űrállomás illusztrálásához: a nemrég visszatért Sencsou-16 űrhajósai fotóztak!

Ködös-füstös Észak-India

Ködös-füstös Észak-IndiaNovember legnagyobb részében a különböző műholdak megfigyelései szerint füst és ködfátyol homályosította el Észak-India égboltját.

Jégörvények a Távol-Keleten

Jégörvények a Távol-KeletenAz örvények a világűrből megörökíthető látványos jelenségek közé tartoznak. A tenger örvényeit néha a plankton rajzolja ki, mostani képünkön viszont a jég.

Víz a homok alatt

Víz a homok alattA sivatag mélyén elraktározott ősi vizet ma a világ legnagyobb vízvezeték-rendszere szállítja Líbia minden részébe.

Épülő főváros

Épülő fővárosIndonéziában új fővárost építenek. Az űrfelvételek a csaknem két éve folyó építkezés gyors tempójáról árulkodnak, de a vége még messze van.

Chilei rézbánya

Chilei rézbányaA dél-amerikai ország a világ legnagyobb réztermelője, az ország legnagyobb rézbányája a sokáig csak külszíni fejtésű Chuquicamata.

Izlandi tűzhányók

Izlandi tűzhányókIzland Európa legerősebb vulkanizmust mutató területe, portálunkon azonban egy évtizede nem írtunk ottani kitörésekről. Most pótoljuk a hiányt.

Örvények a vízben és a levegőben

Örvények a vízben és a levegőbenA Spitzbergákhoz tartozó sziget mellett és fölött látványos örvényeket örökített meg egyetlen felvételen az Aqua műhold.

Izzók az égi karácsonyfán

Izzók az égi karácsonyfánA Karácsonyfa-halmazról készült speciális földi és űrtávcsöves képpel kíván kellemes ünnepeket a NASA – és velük együtt mi is.

Powell-tó: egy kis feltöltődés

Powell-tó: egy kis feltöltődésAz Egyesült Államok második legnagyobb víztározója a 2023 eleji rekord alacsony vízállása után mostanra kicsit feltöltődött, de a hosszú távú szárazságnak nincs vége.

A Mikulás hozta...

A Mikulás hozta...A European Space Imaging jóvoltából nagyfelbontású „űrpillantást” vethetünk a hóborította Münchenre.

Sarki fények – fentről

Sarki fények – fentrőlNem csak a Földről, az űrből fényképezve is látványos a sarki fény jelensége.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024