A hét képe Cikkek: 1 - 20

Tornádó Michiganben

Tornádó MichiganbenMichigan állam északi részén ritkán fordulnak elő erős tornádók. Június elején azonban mégis volt egy, pusztításának eredménye műholdképen is látszik.

Szimmetrikus rétegvulkán

Szimmetrikus rétegvulkánCsaknem tökéletes kúp alakot formáz a Manam-sziget azonos nevű, bazaltos-andezites rétegvulkánja.

Vulkán a víz alatt

Vulkán a víz alattAktivizálódott a Csendes-óceán egyik víz alatti vulkánja a Salamon-szigeteknél.

Az utolsó előtti

Az utolsó előttiÁprilisban volt fél évszázada, hogy az utolsó előtti Apollo-expedíció, az Apollo–16 űrhajósai a Holdon jártak.

Fényszennyezés a Sárga-tengeren

Fényszennyezés a Sárga-tengerenFények egész kavalkádja tárult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósainak szeme (és fényképezőgépe) elé egy tavaly októberi éjszakán.

Porvihar a Kanári-szigeteken

Porvihar a Kanári-szigetekenA Szahara pora nem ritka vendég az afrikai partoktól csak 100–200 kilométerre fekvő szigetcsoporton, ezúttal azonban egy különleges légköri jelenségnek is tanúi lehetünk.

Vulkánkitörés élőben

Vulkánkitörés élőbenA Csendes-óceánban történt hatalmas vízalatti kitörést követő hamu- és gázfelhő terjedését műholdas képek sorozatán is lehet követni.

Év végi visszatekintés

Év végi visszatekintésNem engedünk a kísértésnek, hogy megnevezzük a 2021-es év szerintünk legfontosabb 5, 10 vagy 20 űreseményét. De az év utolsó cikkében azért illik valahogy megemlékezni arról, ami történt.

Tengerörvények

TengerörvényekKét szempontból is ritka látványt örökített meg a Landsat–8 az Ohotszki-tenger egyik melléktengerében.

Városi fények

Városi fényekA városi fényeket az ISS-ről készített felvételek alapján elemezve egy amerikai kutató arra a következtetésre jutott, hogy a városfejlődés során hasonló struktúrák jelennek meg.

Ragyogó galaktikus sugarak

Ragyogó galaktikus sugarakFénysugarak és sötét sávok váltakozása az IC 5063 jelű galaxis szemünk elől rejtett, aktív magjából.

A talált sziget

A talált szigetAz Antarktisz olvadó gleccserei alól előbukkant egy eddig ismeretlen sziget – noha nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó a sorban.

Gomolygó pirokumuluszok

Gomolygó pirokumuluszokA tavaszi hóolvadás után heves tűz pusztított a mongol sztyeppén, ami ritka légköri jelenséget hozott létre.

Gomolyfelhők oldalnézetben

Gomolyfelhők oldalnézetbenA Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén elhelyezett kamera készítette ezt a különleges fényképet az Atlanti-óceán fölött.

Hasonló formák

Hasonló formákA Jupiter és a Föld nem sokban hasonlít egymáshoz. A gázok áramlásának fizikája azonban mindenütt érvényes, amire látványos példákat sikerült találni.

Sarkköri táj

Sarkköri tájBár a NASA Suomi NPP műholdja nem Finnországról (finnül Suomi) kapta a nevét, korábban viszont látványos felvételeket készített az éjszakai Skandináv-félszigetről.

A farkas ébredése

A farkas ébredéseKitört a Wolf nevű vulkán a Galápagos-szigeteken. Éjszakai műholdképen különösen feltűnő.

Gyapotvár

GyapotvárMagyarra fordítva ezt jelenti a Terra műhold felvételén látható hófehér folt, a világ legnagyobb ilyen jellegű képződménye.

A Scilly-szigetek

A Scilly-szigetekA kevéssé ismert szigetcsoport rejt néhány érdekességet, a kép fő látványossága mégis az, ahogyan a tenger hullámai megtörnek az apró akadályokon.

Rálátás az űrállomásra

Rálátás az űrállomásraIlyennek látszott az ISS november elején, miközben a távozó Crew Dragon teljesen körberepülte.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Összesen 945 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022