Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 921 - 940

Felvételek a hajtóanyagtartály sérüléséről

Felvételek a hajtóanyagtartály sérülésérőlTekintsék meg a NASA által publikált felvételeket a Discovery hajtóanyagtartályának (ET) sérüléséről.

Csillagok „anyagcseréje”

Csillagok „anyagcseréje”A Mira Ceti kettőscsillag-rendszerben a fehér törpe komponens anyagot „lop” vörös óriás társától. A Chandra röntgenfelvételén mindez jól kivehető.

A Jütland-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Jütland-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt június 15-én, szerdán készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. Dánia szárazföldi részén kívül az Északi-tengeren zajló fitoplankton-virágzást is láthatjuk a képen.

A Cassiopeia A változó képe

A Cassiopeia A változó képeMiért változik látványosan egy 325 éve történt szupernóva-robbanás maradványa egy év alatt? A NASA Spitzer infravörös űrtávcsöve megadja a választ.

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt június 10-én, pénteken készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Baltikumtól Olaszországig húzódó légörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.

Meglesni a szomszédokat...

Meglesni a szomszédokat...A Mars Global Surveyor (MGS), a legrégebb óta a Mars körül keringő működő űrszonda nemrég képeket készített két társáról.

Bélyeg a magyar űrrepülés emlékére

Bélyeg a magyar űrrepülés emlékéreA Magyar Posta az első magyar űrrepülés 25. évfordulóját bélyegkibocsátással köszönti.

A Tarantói-öböl – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Tarantói-öböl – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólOlaszország déli részét, a Tarantói-öblöt és térségét, illetve az olasz csizma „sarkát” mutatja e heti műholdfelvételünk. A valódi színes képet április 28-án, csütörtökön rögzítette a Terra műhold MODIS-rendszere.

Ez a Mars vagy a Föld?

Ez a Mars vagy a Föld?Néha nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy mit látunk egy képen...

Északi és déli sarki fény

Északi és déli sarki fényKét műhold segítségével első alkalommal sikerült egyszerre megfigyelni a Föld északi és déli pólusa felett jelentkező sarki fényt. Az észlelések alapján, a korábbi feltételezéssel ellentétben sok eltérés van a két pólusnál jelentkező tünemény között.

Az Apollo-leszállások a Hold térképén...

Az Apollo-leszállások a Hold térképén...... avagy: sajtból van a Hold!

Csapadékos július eleje - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Csapadékos július eleje - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt július 12-én, kedden készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Közép-Európa nagy részét, így a Kárpát-medencét is borító felhőörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.

A Panama-csatorna az Envisat radarképén

A Panama-csatorna az Envisat radarképénA múlt század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye az ESA távérzékelő mesterséges holdjának kombinált radarképén érdekes „megvilágításban” tűnik fel.

Jeges marsi kráter a napsütésben

Jeges marsi kráter a napsütésbenEzzel a címmel látták el a Nature folyóirat legfrissebb számában közölt szép Mars Express-felvételt.

A Discovery előkészítése

A Discovery előkészítéseA várhatóan július második felében ismét útnak induló űrrepülőgép felkészítése a befejezéshez közeleg.

A magyar űrrepülés külföldi bélyegeken

A magyar űrrepülés külföldi bélyegekenAz első magyar űrrepülésről annak idején nem csak a hazai posta jelentetett meg alkalmi bélyegeket.

Tavaszodik itthon is - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tavaszodik itthon is - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt május 1-jén, vasárnap készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A Dunántúl mellett a Keleti-Alpok és Horvátország nagy része az adriai part egy részével látható rajta.

Lenyűgöző felvételek a HST szülinapjára

Lenyűgöző felvételek a HST szülinapjáraA Hubble-űrtávcső két káprázatos felvétellel ünnepelte 15. születésnapját.

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólTunézia tengerpartja kedvelt turistacélpont. Az ország északi felét, partjait, hegyeit és sivatagainak egy részét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén április 20-án szerdán délben rögzített valódi színes MODIS felvételen.

Melyik bolygót ábrázolja a kép?

Melyik bolygót ábrázolja a kép?A rejtvény megfejtése a cikkben olvasható. Segítségül csak annyit: a kép a gamma-sugárzás tartományában készült.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024