A hét képe Cikkek: 921 - 940

Űrkutatás a vallásos művészetben

Űrkutatás a vallásos művészetbenUgye furcsa a cím? Ebben a témában nemrég egy budapesti konferencián figyelemre méltó előadás hangzott el, amelyből itt csak rövid ízelítőt tudunk adni.

Egy nagy lépéssel közelebb

Egy nagy lépéssel közelebbTegnap a Discovery űrrepülőgépet áttolták a felkészítő hangárjából a függőleges összeszerelő csarnokba. Egy hét múlva kitolják az indítóállásra, ahol még másfél hónapot fog várakozni májusi indításáig.

Hét talány

Hét talányBudapesten, a világűr-kutatás társadalmi hatásairól nemrég rendezett konferencián olyan művészek is bemutatkoztak, akiket az űr ihletett alkotásra.

A hóval borított Európa

A hóval borított EurópaMa, március 16-án Magyarország nagy részén csodálatos tavaszi napot élvezhettünk. Pár hete persze még egészen más volt a helyzet szerte Európában...

Meglepő műholdfelvétel a Szigligeti-öbölről

A képen a befagyott Balatont és a környező, havas Dunántúlt láthatjuk. Ami az igazán érdekes ezen a képen: a Szigligeti-öböl legnagyobb része jégmentes, miközben a tavat egységesen jégtakaró fedi. A kép téli fehér-szürke színvilága csak itt törik meg.

A befagyott Azovi-tenger - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A befagyott Azovi-tenger - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz Azovi-tenger északi részének befagyását, illetve a különböző korú jégtakaró-darabokat láthatjuk TERRA műhold alábbi valódi színes MODIS-felvételén. A február 4-én készült felvételen jól látszik a beltenger fagymentes részének jellegzetesen eltérő, szürke színe is.

A Cassini tovább ontja a képeket

A Cassini tovább ontja a képeketA Szaturnusz körül keringő űrszonda kitűnő állapotban van, s szorgalmasan küldi az adatokat és a képeket - például a holdrendszer egyes tagjairól.

Hóvihar a Dunántúlon

Hóvihar a DunántúlonAz ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

Albán hegyek, tavak és tengerpart

Albán hegyek, tavak és tengerpartAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy Albánia középső és északi részét ábrázoló felvételt mutatunk be. Az AQUA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2004. november 17-én készült.

Ami egy szupernóvából 823 év után maradt

Ami egy szupernóvából 823 év után maradtA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával hosszú expozíciós idejű felvételt készítettek a 3C58 jelű szupernóva-maradványról.

Hollandia - Polderek és a zavaros Watt-tenger - Űrfelvétel az ELTE vevőállomásáról

Hollandia - Polderek és a zavaros Watt-tenger - Űrfelvétel az ELTE vevőállomásárólAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy, Észak-Hollandiát és a Nyugati-Fríz-szigeteket mutató felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer valós színes képe 2005. március 21-én készült.

A természet műalkotásai az űrből nézve (4)

A természet műalkotásai az űrből nézve (4)Sorozatunkban a Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold ázsiai felvételeinek gyűjteményéből mutatunk be most hármat.

Isztambul - Köd a Márvány-tengeren

Isztambul - Köd a Márvány-tengerenAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy, a Márvány-tengert és a Boszporuszt mutató felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005. március 17-én készült.

A természet műalkotásai az űrből nézve (3)

A természet műalkotásai az űrből nézve (3)A Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából most újabb három, ezúttal Ausztráliáról készült felvételt mutatunk be.

A természet műalkotásai az űrből nézve (2)

A természet műalkotásai az űrből nézve (2)Folytatjuk válogatásunkat a Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából. Most az Afrikáról készült felvételek kerülnek sorra.

A természet műalkotásai az űrből nézve

A természet műalkotásai az űrből nézveBemutatunk néhányat az amerikai Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold válogatott képeiből. Ezeken bolygónk felszíni alakzatai gyönyörű „műalkotásokként” jelennek meg.

Velencei karnevál – az űrből

Velencei karnevál – az űrbőlAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen most egy Észak-Olaszországot és a Pó torkolatvidékét ábrázoló felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005. február 1-jén, a velencei karneváli időszak idején készült.

Kármán-féle örvényutak - űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Kármán-féle örvényutak - űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA felvételen a Földközi-tenger déli medencéjében felfedezhetjük a felhők által kirajzolt ún. Kármán-féle örvényutakat. Kréta szigetének három magasabb hegycsúcsa pedig hóval borítottan könnyen felismerhetővé válik, középen a 2456 méter magas Idával.

Pálma-sziget Dubai partjainál

Pálma-sziget Dubai partjainálAz Egyesült Arab Emírségekben épül az a pálmafát formázó mesterséges sziget, amely az ESA Proba mesterséges holdjának nagy felbontású felvételén jól látszik.

Titan: mozaikkép 10 kilométer magasról

Titan: mozaikkép 10 kilométer magasrólA Huygens szonda leszállása során a 13 és 8 km magasság között készített harminc felvételből mozaikképet állítottak össze. Már az összes nyers kép megtekinthető az interneten!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 998 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022