Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 881 - 900

Vihar „gyűrűfényben”

Vihar „gyűrűfényben”A Cassini a Szaturnusz éjszakai oldalán fényképezett egy légköri viharzónát, a gyűrűkről szóródó napfényben.

Épülő atomerőmű a Perzsa-öböl partján

Épülő atomerőmű a Perzsa-öböl partjánIrán atomprogramja már jó ideje a nemzetközi hírek élén szerepel. Mi most „háttérképként” bemutatunk egy, a Buser mellett épülő erőműről még 2002-ben készült nagyfelbontású űrfelvételt.

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJanuár utolsó harmadának hideghulláma a Fekete-tengeren átzúdulva elérte a török tengerszorosok vidékét, sőt még az égei szigeteken és Athén környékén is kiterjedt havazást okozott.

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA január végi hideghullám az Appennini-félszigetet, Olaszországot is elérte.

Szaturnusz-holdak hamuszürke fénye

Szaturnusz-holdak hamuszürke fényeA Szaturnuszról visszaverődő napfény miatt a bolygóhoz közeli holdak „sötét” oldala is „világos”.

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgépről

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgéprőlAz EURISY decemberi varsói konferenciájára utazó magyar űrkutatók képes beszámolója.

Tíz éve indult a SOHO

Tíz éve indult a SOHOA közös amerikai-európai űrszonda tizenkét műszerével folyamatosan figyeli a Napot.

Az Enceladus gejzírei

Az Enceladus gejzíreiAmi a Cassini korábbi adataiból már sokak számára nyilvánvaló volt, most bebizonyosodott: az Enceladuson gejzírek vannak.

Turbulencia a születő csillagok körül

Turbulencia a születő csillagok körülEgy új számítógépes szimuláció szerint egy születő csillag tömege - ezáltal életútja és élettartama is - már a legelején eldől. A környezetében uralkodó turbulenciák miatt a csillag később már nem tud anyagot vonzani magához.

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőben

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőbenA Hubble-űrtávcső egyik kísérőgalaxisunk csillagkeletkezési területeit vizsgálta. Az NGC 346 csillaghalmazban a kutatók számos nagytömegű fiatal csillagot fedeztek fel.

Mr. Smith, Ivan Ivanovics, avagy a ruha-műhold

Mr. Smith, Ivan Ivanovics, avagy a ruha-műholdNemrégiben hírt adtunk a SuitSat műhold indításának terveiről. Most a siker képeivel jelentkezünk.

Stardust - a hét videója

Stardust - a hét videójaA Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs hullócsillagként tűnik fel a felvételeken.

Három éve járt szerencsétlenül a Columbia

Három éve járt szerencsétlenül a ColumbiaA szomorú évfordulóra a Cseh Posta által tavaly kiadott bélyegblokk bemutatásával emlékezünk.

Kocsikerék az égen – színesben

Kocsikerék az égen – színesbenNégy űrcsillagászati mesterséges hold különböző hullámhossz-tartományokban készített felvételeiből állították össze a Kocsikerék-galaxis gyönyörű (de hamis) színes képét.

A Cassini mély-ég észlelése

A Cassini mély-ég észleléseA Szaturnusz körül keringő Cassini amerikai űrszonda néha-néha kitekint a Szaturnusz-rendszerből.

Európa éjszakai fényei

Európa éjszakai fényeiKi ne ismerné a viccesnek szánt „Budapest by night” feliratú, koromfekete képeslapokat, illetve azoknak bármely városra adaptált változatait? Mi most szebbet mutatunk...

Füst London felett

Füst London felettAz Envisat űrfelvételén jól kivehető az a hatalmas füstfelhő, amely a vasárnap történt üzemanyagraktár-robbanás következtében árasztotta el a brit főváros környékét.

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA fraktálok, e bonyolult határvonalú, de sokszor igen szép alakzatok nagyon gyakorliak a természetben. Műholdképünkön a domborzat és a légkör közösen készít nekünk fraktált.

Miféle felhő ez?

Miféle felhő ez?Egy rakétaindítás után, napnyugtakor készült érdekes fényképet mutatunk be.

A Gangesz-delta az űrből

A Gangesz-delta az űrbőlSzínpompás radarkép készült az ESA Envisat mesterséges holdjával India egy részletéről, Kolkata (Kalkutta) városával a középpontban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024