Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 21 - 40

Örvények a vízben és a levegőben

Örvények a vízben és a levegőbenA Spitzbergákhoz tartozó sziget mellett és fölött látványos örvényeket örökített meg egyetlen felvételen az Aqua műhold.

Izzók az égi karácsonyfán

Izzók az égi karácsonyfánA Karácsonyfa-halmazról készült speciális földi és űrtávcsöves képpel kíván kellemes ünnepeket a NASA – és velük együtt mi is.

Powell-tó: egy kis feltöltődés

Powell-tó: egy kis feltöltődésAz Egyesült Államok második legnagyobb víztározója a 2023 eleji rekord alacsony vízállása után mostanra kicsit feltöltődött, de a hosszú távú szárazságnak nincs vége.

A Mikulás hozta...

A Mikulás hozta...A European Space Imaging jóvoltából nagyfelbontású „űrpillantást” vethetünk a hóborította Münchenre.

Sarki fények – fentről

Sarki fények – fentrőlNem csak a Földről, az űrből fényképezve is látványos a sarki fény jelensége.

Por a kiszáradt mocsárból

Por a kiszáradt mocsárbólIrán, Afganisztán és Pakisztán nagy területeit lepte el szeptember közepén az egészségre is ártalmas finom por.

Forgalmi dugó

Forgalmi dugóAz aszályos időjárás következtében a vízszint 2023 nyári csökkenése miatt korlátozni kellett a Panama-csatorna áteresztő képességét, ezért feltorlódtak a hajók.

Atlétikai stadion az űrből

Atlétikai stadion az űrbőlPléiades-Neo műholdképen láthatjuk a Budapesten hamarosan kezdődő atlétikai világbajnokság helyszínét.

Méltó a nevéhez

Méltó a nevéhezBár csak a színét illetően, ami a világűrből is jól látszik. Az ott található légibázis okán időnként az űrhírekben is szerepel a terület.

Algavirágzás Dél-Amerikában

Algavirágzás Dél-AmerikábanA fitoplankton nemcsak az óceánokban, tengerekben, tengeröblökben és csatornákban szokott elszaporodni, hanem egyre gyakrabban tavakban is.

Görög tájak

Görög tájakFélsziget és sziget, éjjel és nappal – két űrfelvétel erejéig ma Görögországba kalauzoljuk olvasóinkat.

Az aktivizálódó gyermek

Az aktivizálódó gyermekAz újkori történelem egyik legpusztítóbb vulkánkitörése nyomán, néhány évtized pihenő után született az Anak Krakatau, azaz a Krakatau gyermeke vulkáni sziget.

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásról

Az első „igazi” képek a kínai űrállomásrólEzentúl nem kell fantáziarajzokra hagyatkoznunk a Tienkung űrállomás illusztrálásához: a nemrég visszatért Sencsou-16 űrhajósai fotóztak!

Ködös-füstös Észak-India

Ködös-füstös Észak-IndiaNovember legnagyobb részében a különböző műholdak megfigyelései szerint füst és ködfátyol homályosította el Észak-India égboltját.

Az Etna oldalnézetben

Az Etna oldalnézetbenA Nemzetközi Űrállomás külső részére erősített kamera kétszeresen is szokatlan nézőpontból fényképezte le a tűzhányót.

Holdfényes szigetek

Holdfényes szigetekAz űrhajósok gyakran örökítik meg a tenger vizén megcsillanó napfényt, ezúttal az Aleut-szigetek térségét nem a Nap, hanem a Hold világítja meg.

Zöldülő sivatag Ausztráliában

Zöldülő sivatag AusztráliábanAusztráliában minden idők egyik legnedvesebb esős évszaka nagy területeken zöldítette ki a sivatagos tájat.

Egy éjszaka Prágában

Egy éjszaka PrágábanHa másképp nem, akkor egy az űrből készült fényképen látogassunk el Csehország fővárosába.

Pollentenger

PollentengerA pollenszemcsék igazán aprók, mégis láthatóvá válnak a világűrből – ha elég sok gyűlik össze belőlük a tenger felszínén.

Gátszakadás előtt és után

Gátszakadás előtt és utánA kahovkai tározó gátja és az elöntött területek Ukrajnában, nagy felbontású műholdképeken.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024