Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 961 - 980

Hóvihar a Dunántúlon

Hóvihar a DunántúlonAz ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

Albán hegyek, tavak és tengerpart

Albán hegyek, tavak és tengerpartAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy Albánia középső és északi részét ábrázoló felvételt mutatunk be. Az AQUA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2004. november 17-én készült.

Ami egy szupernóvából 823 év után maradt

Ami egy szupernóvából 823 év után maradtA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával hosszú expozíciós idejű felvételt készítettek a 3C58 jelű szupernóva-maradványról.

62 éve történt - Űrfelvétel a Don-kanyarról

62 éve történt - Űrfelvétel a Don-kanyarrólŰrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról. A magyar hadtörténet egyik leggyászosabb fejezetének állítunk emléket a harcok színhelyéről készült MODIS-űrfelvétellel.

Az űrtechnika alkalmazása katasztrófák esetén

Az űrtechnika alkalmazása katasztrófák eseténA délkelet-ázsiai tragikus földrengés és a számos áldozatot követelő szökőár ismét felhívta a figyelmet a katasztrófa-előrejelzés fontosságára. A témában tegnap Kovács Kálmán miniszter tartott sajtótájékoztatót. A rendezvényen ismertették a hazai űrtevékenység legfontosabb idei céljait is.

250 méteres felbontású űrfelvételek az ELTE vevőállomásáról

250 méteres felbontású űrfelvételek az ELTE vevőállomásárólAz ELTE Környezetfizikai Tanszékcsoportján, a Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoportja által üzemeltetett műholdvevő állomás jelentős fejlesztésen esett át 2004 szeptemberében. A korábban csak kisfelbontású 1-4 kilométeres pixelméretű, az amerikai NOAA és a kínai Feng Jun holdakról származó képek vételére alkalmas állomás immár a 250 méteres felbontású MODIS-képek vételére is alkalmas.

A Swift indítása képekben

A Swift indítása képekbenA gamma-kitörések nyomában járó műhold indításáról lenyűgöző felvételek készültek.

A Phobos nagyfelbontású képe

A Phobos nagyfelbontású képeAz ESA Mars Express szondája csodálatos közelképeket készített a vörös bolygó nagyobbik holdjáról.

Az eddigi legjobb közelkép a Titanról

Az eddigi legjobb közelkép a TitanrólA Cassini-Huygens űrszondapáros október 26-án minden eddiginél közelebb repült el a Szaturnusz Titan nevű holdja felett.

Galaxishalmazok ütközése

Galaxishalmazok ütközéseAz ESA XMM-Newton röntgencsillagászati mesterséges holdjával amerikai kutatók vezetésével két galaxishalmaz ütközésének látványos következményeit figyelték meg.

Kármán-féle örvényutak - űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Kármán-féle örvényutak - űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA felvételen a Földközi-tenger déli medencéjében felfedezhetjük a felhők által kirajzolt ún. Kármán-féle örvényutakat. Kréta szigetének három magasabb hegycsúcsa pedig hóval borítottan könnyen felismerhetővé válik, középen a 2456 méter magas Idával.

Pálma-sziget Dubai partjainál

Pálma-sziget Dubai partjainálAz Egyesült Arab Emírségekben épül az a pálmafát formázó mesterséges sziget, amely az ESA Proba mesterséges holdjának nagy felbontású felvételén jól látszik.

Titan: mozaikkép 10 kilométer magasról

Titan: mozaikkép 10 kilométer magasrólA Huygens szonda leszállása során a 13 és 8 km magasság között készített harminc felvételből mozaikképet állítottak össze. Már az összes nyers kép megtekinthető az interneten!

Újabb döbbenetes felvételek a pusztításról

A távérzékelő műholdakat üzemeltető cégek folyamatosan állítják elő azokat a képpárokat, melyek égi perspektívából szemléltetik a szökőár pusztító hatását.

BUÉK: Magas hegyek a felhőtakaró felett

Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról, az ŰRVILÁG Olvasóinak ajánlva: Az AQUA műhold MODIS szenzorának felvételén nyomon követhetjük, hogy melyik hegyek, hegységek csúcsa „lógott ki” a Kárpát-medencét egész december elején kitöltő alacsonyszintű rétegfelhőből.

Születő bolygórendszerek lencsevégen

Születő bolygórendszerek lencsevégenA NASA két nagy űrobszervatóriumával a Naphoz hasonló csillagok körüli por- és törmelékkorongokat vizsgáltak.

Szaturnusz-portré három holddal

Szaturnusz-portré három holddalA Cassini friss felvételén a gyűrűk és bolygó "miniatűr naprendszerének" három tagja együtt látható.

Első Magyar Marstalálkozó

Első Magyar MarstalálkozóTegnap - 2004. november 6-án - lezajlott az Első Magyar Marstalálkozó. A Mars Soicety Magyar Tagozata és a Magyar Asztronautikai Társaság által rendezett "bulin", közel kétszázan vettek részt, a kisiskolásoktól az akadémikusokig. Tekintsék meg pillanatképeinket!

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (2. rész)

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (2. rész)A MŰI által 2004-ben pályázattal támogatott FÖMI „A Kis-Balaton Védőrendszer növénytérképezése szuper nagyfelbontású multispektrális űrfelvételekből” témát bemutató kétrészes cikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a QuickBird műholdak használatát és gazdaságosságát.

A Kennedy Űrrepülőtér újra működik

A Kennedy Űrrepülőtér újra működikMiért? Bezárt? Kérdezhetik Tisztelt Olvasóink. Nos igen - közel egy hétre... Szeptember 5-én a Frances hurrikán elérte Florida partját és bár "csak" 2-es erővel dühöngött, mégis jelentős pusztítást végzett az űrrepülőtéren. A romokat 13-ra sikerült eltakarítani...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024