Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 81 - 100

Szimmetrikus rétegvulkán

Szimmetrikus rétegvulkánCsaknem tökéletes kúp alakot formáz a Manam-sziget azonos nevű, bazaltos-andezites rétegvulkánja.

Vulkán a víz alatt

Vulkán a víz alattAktivizálódott a Csendes-óceán egyik víz alatti vulkánja a Salamon-szigeteknél.

Az utolsó előtti

Az utolsó előttiÁprilisban volt fél évszázada, hogy az utolsó előtti Apollo-expedíció, az Apollo–16 űrhajósai a Holdon jártak.

Fényszennyezés a Sárga-tengeren

Fényszennyezés a Sárga-tengerenFények egész kavalkádja tárult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósainak szeme (és fényképezőgépe) elé egy tavaly októberi éjszakán.

Porvihar a Kanári-szigeteken

Porvihar a Kanári-szigetekenA Szahara pora nem ritka vendég az afrikai partoktól csak 100–200 kilométerre fekvő szigetcsoporton, ezúttal azonban egy különleges légköri jelenségnek is tanúi lehetünk.

Vulkánkitörés élőben

Vulkánkitörés élőbenA Csendes-óceánban történt hatalmas vízalatti kitörést követő hamu- és gázfelhő terjedését műholdas képek sorozatán is lehet követni.

Év végi visszatekintés

Év végi visszatekintésNem engedünk a kísértésnek, hogy megnevezzük a 2021-es év szerintünk legfontosabb 5, 10 vagy 20 űreseményét. De az év utolsó cikkében azért illik valahogy megemlékezni arról, ami történt.

Tengerörvények

TengerörvényekKét szempontból is ritka látványt örökített meg a Landsat–8 az Ohotszki-tenger egyik melléktengerében.

Városi fények

Városi fényekA városi fényeket az ISS-ről készített felvételek alapján elemezve egy amerikai kutató arra a következtetésre jutott, hogy a városfejlődés során hasonló struktúrák jelennek meg.

A Kaszpi-tenger fogyása

A Kaszpi-tenger fogyásaMiközben a világóceánok szintje lassan emelkedik, a szárazföldek belsejében lévő tavak vízszintje az erős párolgás miatt csökken – az óceánok emelkedésénél sokkal durvábban.

A talált sziget

A talált szigetAz Antarktisz olvadó gleccserei alól előbukkant egy eddig ismeretlen sziget – noha nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó a sorban.

Gomolygó pirokumuluszok

Gomolygó pirokumuluszokA tavaszi hóolvadás után heves tűz pusztított a mongol sztyeppén, ami ritka légköri jelenséget hozott létre.

Gomolyfelhők oldalnézetben

Gomolyfelhők oldalnézetbenA Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén elhelyezett kamera készítette ezt a különleges fényképet az Atlanti-óceán fölött.

Hasonló formák

Hasonló formákA Jupiter és a Föld nem sokban hasonlít egymáshoz. A gázok áramlásának fizikája azonban mindenütt érvényes, amire látványos példákat sikerült találni.

Sarkköri táj

Sarkköri tájBár a NASA Suomi NPP műholdja nem Finnországról (finnül Suomi) kapta a nevét, korábban viszont látványos felvételeket készített az éjszakai Skandináv-félszigetről.

A farkas ébredése

A farkas ébredéseKitört a Wolf nevű vulkán a Galápagos-szigeteken. Éjszakai műholdképen különösen feltűnő.

Gyapotvár

GyapotvárMagyarra fordítva ezt jelenti a Terra műhold felvételén látható hófehér folt, a világ legnagyobb ilyen jellegű képződménye.

A Scilly-szigetek

A Scilly-szigetekA kevéssé ismert szigetcsoport rejt néhány érdekességet, a kép fő látványossága mégis az, ahogyan a tenger hullámai megtörnek az apró akadályokon.

Rálátás az űrállomásra

Rálátás az űrállomásraIlyennek látszott az ISS november elején, miközben a távozó Crew Dragon teljesen körberepülte.

Galaktikus „töklámpás”

Galaktikus „töklámpás”A Hubble-űrteleszkóp ismét nagyon távolra nézett az Univerzumban, és megpillantotta ezt a kísérteties látványt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024