Új eszközök és anyagok

A Sagax úttörő fejlesztése

A Sagax úttörő fejlesztéseSikeresen lezárult a Sagax Communications speciális antennafejlesztési projektje az Európai Űrügynökséggel (ESA).

GRASSHOPPER

GRASSHOPPERA teljesítmény nem vész el. GRASSHOPPER az új, kiemelkedő hatásfokú tápegység.

Energia az űrből

Energia az űrbőlElső alkalommal sikerült a világűrben termelt napenergiát a Földre továbbítani.

Újra a mikroműanyagokról

Újra a mikroműanyagokrólA mikroműanyagok okozta szennyezés azért azonosítható a világűrből, mert az apró plasztikdarabkák jelenléte összefügg az óceánfelszín érdességének megváltozásával.

Ultravékony napelemcellák

Ultravékony napelemcellákA világűrben elektromos energiát termelő napelemeket kevésbé károsítja a sugárzás, ha vékonyabbak a cellák.

X-37B: harminc hónap után landolt

X-37B: harminc hónap után landoltÚjabb rekord, hatodik útján ennyi időt töltött a Föld körül az amerikai katonai mini-űrrepülőgép.

A Starlink mint navigációs műholdrendszer?

A Starlink mint navigációs műholdrendszer?Úgy tűnik, akár akarja a SpaceX, akár nem, az alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszerük jelei alkalmasak a hely- és időmeghatározásra.

A növényzet a sztratoszférából

A növényzet a sztratoszférábólAz UPRA.space augusztusi ballonrepülése során saját fejlesztésű multispektrális kamerájuk működését tesztelték.

3D nyomtató az ISS-re

3D nyomtató az ISS-reAz eszközt az Airbus jövőre küldheti fel az űrállomásra, az űrbeli gyártás előkészítése érdekében.

Meteoritok a jégen

Meteoritok a jégenAkár 300 000 meteorit várhatja felfedezését az Antarktisz jegén. Egy újonnan készített térkép megmutatja a kutatóknak, hol érdemes keresni.

Marketing az űrkorszakban

Marketing az űrkorszakbanAz űrtechnológiát és a mesterséges intelligencia adatelemzését használja üzleti döntésekhez az új magyar fejlesztés.

Környezetbarát gyapottermesztés

Környezetbarát gyapottermesztésMesterséges intelligenciával kiértékelt műholdas megfigyelések segítségével szeretnék minősíteni a gyapottermelő gazdaságokat Indiában.

Mesterséges fotoszintézis – valódi oxigén

Mesterséges fotoszintézis – valódi oxigénNövények híján is kell oxigént termelni, ha a Holdon vagy a Marson szeretnénk dolgozni vagy megtelepedni.

Asztroelektromosság

AsztroelektromosságAzaz elektromos energia a csillagokból, közelebbről a Napból. Az űrben bevált, akárcsak a Földön, de vajon megoldást jelenthet-e űr–Föld viszonylatban is?

EAGLE-1

EAGLE-1A SES az Arianespace-szel karöltve indítja útjára az EAGLE-1 műholdat az európai kvantumkriptográfia támogatása érdekében.

JPSS-2

JPSS-2Amerikai meteorológiai műhold indult alacsony poláris pályára.

Új korszak az űrfizikában

Új korszak az űrfizikábanA földi magnetoszféra észlelése lágy röntgentartományban.

Brit űrtakarítás

Brit űrtakarításAz Egyesült Királyság 5 millió fontot szán a tervek elkészítésére, hogy eltakaríttassa a Föld körüli pályáról két üzemképtelen műholdját.

Hulladékgyűjtés alacsony pályán

Hulladékgyűjtés alacsony pályánElkezdik építeni az első olyan műholdat, amely egyetlen küldetés során képes lesz több kis távközlési űreszközt is eltávolítani alacsony Föld körüli pályákról.

Űrhajó után moduláris űrállomás

Űrhajó után moduláris űrállomásŰrinfrastruktúra-elemeket terveznek a Sierra Space vállalatnál a Siemens szoftverével.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022