Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Új eszközök és anyagok

Napenergia az űrből

Napenergia az űrbőlJapán mérnökök is napenergiát szándékoznak a világűrből a Földre továbbítani, igaz, egyelőre csak kísérleti céllal, de már jövőre.

Űr-energiatermelés kérdőjelekkel

Űr-energiatermelés kérdőjelekkelA NASA jelentése pesszimista álláspontra helyezkedik a napenergia világűrbeli hasznosítását illetően.

Űrötletek versenye

Űrötletek versenyeHogyan lehetnének hasznosíthatók az innovatív űrtechnológiák a hétköznapokban? Erre hirdetett ötletversenyt a Design Terminal, az Európai Űrügynökség Technology Broker programja keretében.

Marketing az űrkorszakban

Marketing az űrkorszakbanAz űrtechnológiát és a mesterséges intelligencia adatelemzését használja üzleti döntésekhez az új magyar fejlesztés.

Környezetbarát gyapottermesztés

Környezetbarát gyapottermesztésMesterséges intelligenciával kiértékelt műholdas megfigyelések segítségével szeretnék minősíteni a gyapottermelő gazdaságokat Indiában.

Mesterséges fotoszintézis – valódi oxigén

Mesterséges fotoszintézis – valódi oxigénNövények híján is kell oxigént termelni, ha a Holdon vagy a Marson szeretnénk dolgozni vagy megtelepedni.

Asztroelektromosság

AsztroelektromosságAzaz elektromos energia a csillagokból, közelebbről a Napból. Az űrben bevált, akárcsak a Földön, de vajon megoldást jelenthet-e űr–Föld viszonylatban is?

EAGLE-1

EAGLE-1A SES az Arianespace-szel karöltve indítja útjára az EAGLE-1 műholdat az európai kvantumkriptográfia támogatása érdekében.

JPSS-2

JPSS-2Amerikai meteorológiai műhold indult alacsony poláris pályára.

Új korszak az űrfizikában

Új korszak az űrfizikábanA földi magnetoszféra észlelése lágy röntgentartományban.

Tud-e a mesterséges intelligencia űrhajót tervezni?

Tud-e a mesterséges intelligencia űrhajót tervezni?Űripar és mesterséges intelligencia: a Bosch szerint nélkülözhetetlen az innovatív mérnöki tudás.

A Nova-C „ruhája”

A Nova-C „ruhája”Ötven év után ismét holdraszállást hajthat végre egy amerikai űreszköz – a Columbia ruhamárkával karöltve.

A Sagax úttörő fejlesztése

A Sagax úttörő fejlesztéseSikeresen lezárult a Sagax Communications speciális antennafejlesztési projektje az Európai Űrügynökséggel (ESA).

GRASSHOPPER

GRASSHOPPERA teljesítmény nem vész el. GRASSHOPPER az új, kiemelkedő hatásfokú tápegység.

Energia az űrből

Energia az űrbőlElső alkalommal sikerült a világűrben termelt napenergiát a Földre továbbítani.

Újra a mikroműanyagokról

Újra a mikroműanyagokrólA mikroműanyagok okozta szennyezés azért azonosítható a világűrből, mert az apró plasztikdarabkák jelenléte összefügg az óceánfelszín érdességének megváltozásával.

Ultravékony napelemcellák

Ultravékony napelemcellákA világűrben elektromos energiát termelő napelemeket kevésbé károsítja a sugárzás, ha vékonyabbak a cellák.

X-37B: harminc hónap után landolt

X-37B: harminc hónap után landoltÚjabb rekord, hatodik útján ennyi időt töltött a Föld körül az amerikai katonai mini-űrrepülőgép.

A Starlink mint navigációs műholdrendszer?

A Starlink mint navigációs műholdrendszer?Úgy tűnik, akár akarja a SpaceX, akár nem, az alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszerük jelei alkalmasak a hely- és időmeghatározásra.

A növényzet a sztratoszférából

A növényzet a sztratoszférábólAz UPRA.space augusztusi ballonrepülése során saját fejlesztésű multispektrális kamerájuk működését tesztelték.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024