Új eszközök és anyagok Cikkek: 1 - 20

Asztroelektromosság

AsztroelektromosságAzaz elektromos energia a csillagokból, közelebbről a Napból. Az űrben bevált, akárcsak a Földön, de vajon megoldást jelenthet-e űr–Föld viszonylatban is?

EAGLE-1

EAGLE-1A SES az Arianespace-szel karöltve indítja útjára az EAGLE-1 műholdat az európai kvantumkriptográfia támogatása érdekében.

JPSS-2

JPSS-2Amerikai meteorológiai műhold indult alacsony poláris pályára.

Új korszak az űrfizikában

Új korszak az űrfizikábanA földi magnetoszféra észlelése lágy röntgentartományban.

Brit űrtakarítás

Brit űrtakarításAz Egyesült Királyság 5 millió fontot szán a tervek elkészítésére, hogy eltakaríttassa a Föld körüli pályáról két üzemképtelen műholdját.

Hulladékgyűjtés alacsony pályán

Hulladékgyűjtés alacsony pályánElkezdik építeni az első olyan műholdat, amely egyetlen küldetés során képes lesz több kis távközlési űreszközt is eltávolítani alacsony Föld körüli pályákról.

Űrhajó után moduláris űrállomás

Űrhajó után moduláris űrállomásŰrinfrastruktúra-elemeket terveznek a Sierra Space vállalatnál a Siemens szoftverével.

Villám helyett tűzgömb

Villám helyett tűzgömbMeteormegfigyelő műholdak nincsenek, a más célúak azonban erre is használhatók. Mint kiderült, a tűzgömbök a világűrből is látszanak.

Új eszköz az űrben a szem egészségéért

Új eszköz az űrben a szem egészségéértA hosszú távú űrutazások során, mint amilyen a marsi utazás, különböző egészségügyi kihívásokkal kell szembenéznie a szakembereknek. Ilyen például a SANS.

Űrtankolás

ŰrtankolásEgy amerikai startup 100 kg hidrazinnal a műholdakat üzemanyaggal utántöltő eszközt szeretne geostacionárius pályára állítani.

Ultravékony napelemcellák

Ultravékony napelemcellákA világűrben elektromos energiát termelő napelemeket kevésbé károsítja a sugárzás, ha vékonyabbak a cellák.

X-37B: harminc hónap után landolt

X-37B: harminc hónap után landoltÚjabb rekord, hatodik útján ennyi időt töltött a Föld körül az amerikai katonai mini-űrrepülőgép.

A Starlink mint navigációs műholdrendszer?

A Starlink mint navigációs műholdrendszer?Úgy tűnik, akár akarja a SpaceX, akár nem, az alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszerük jelei alkalmasak a hely- és időmeghatározásra.

A növényzet a sztratoszférából

A növényzet a sztratoszférábólAz UPRA.space augusztusi ballonrepülése során saját fejlesztésű multispektrális kamerájuk működését tesztelték.

3D nyomtató az ISS-re

3D nyomtató az ISS-reAz eszközt az Airbus jövőre küldheti fel az űrállomásra, az űrbeli gyártás előkészítése érdekében.

Meteoritok a jégen

Meteoritok a jégenAkár 300 000 meteorit várhatja felfedezését az Antarktisz jegén. Egy újonnan készített térkép megmutatja a kutatóknak, hol érdemes keresni.

Űrszerviz

ŰrszervizA Northrop Grumman közleménye szerint az ügyfelek sorban állnak, hogy igénybe vehessék szolgáltatásukat.

Alexa az Orion fedélzetén

Alexa az Orion fedélzeténAz Orion űrhajó következő, legénység nélküli repülésén kipróbálnak egy olyan eszközt, amelyik a jövő űrhajósainak munkáját megkönnyítő, hangfelismerő technológiát használ.

Műholdjavító robot

Műholdjavító robotA Northrop Grumman kereskedelmi és piaci igények kielégítésére fejleszti új eszközét.

Üvegház az űrbe – és a sivatagba

Üvegház az űrbe – és a sivatagbaAz amerikai Nanoracks cég olyan csúcstechnológiájú üvegházak fejlesztésén dolgozik, amelyekben az űrben, de a földi sivatagokban is élelmiszernövényeket lehetne termeszteni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 297 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022