Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Új eszközök és anyagok Cikkek: 221 - 240

Újra folyik az űrsör

Újra folyik az űrsör A magyar SpaceBeer történet folytatódik...

Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárbaTiszta ivóvíz nélkül legfeljebb néhány napig maradhatunk életben. A NASA közreműködésével kifejlesztett víztisztító technológia a Földön is igen hasznos lehet.

Elektromosan vezető szövetek

Elektromosan vezető szövetekA hagyományos rézdrótokkal szemben az űripari alkalmazásokhoz könnyű, hajlékony alternatívát jelenthetnek a speciális műszálak.

Jupiter, Mars, érelmeszesedés

Jupiter, Mars, érelmeszesedésA távoli bolygókról űrszondákkal kapott képek feldolgozására használt számítógépes algoritmusok legújabb alkalmazása a nyaki artériák elmeszesedésének mértékét megmérő orvosi műszer.

Australopithecus és űrkutatás

Australopithecus és űrkutatásTöbb mint kétmillió éves ősemberleleteket francia kutatók a legmodernebb diagnosztikai eszközzel vizsgáltak.

Orbital Express: számítógéphiba

Orbital Express: számítógéphibaA márciusban felbocsátott amerikai műholdpáros az autonóm megközelítéssel és javítással kísérletezik, de váratlan probléma lépett fel.

Hat új amerikai katonai műhold indult

Hat új amerikai katonai műhold indultAz Atlas-5 rakéta négy kísérleti mikroműholdat és egy autonóm műholdjavítási módszert kipróbló párost juttatott a világűrbe.

Segítség látássérülteknek – fentről

Segítség látássérülteknek – fentrőlA műholdas helymeghatározás alkalmazásával megkönnyíthető lenne a látássérültek gyalogos közlekedése. Egy kísérlet kezdeti eredményeit ismertetjük.

Nanocsöves hokiütő

Nanocsöves hokiütőA NASA a kezdetektől fogva aktív az anyagtudományi kutatásokban. Bár a szén nanocsöves technológiát Japánban találták fel, az amerikai űrkutatásban is széles körben szeretnék alkalmazni.

Környezetbarát szúnyogirtás

Környezetbarát szúnyogirtásA NASA Marshall Űrközpontjának mérnökei közreműködésével megalkotott eszköz anélkül ritkítja a csípős rovarokat, hogy bármiféle mérgező anyagot használna.

Napelemek az űrben és a Földön

Napelemek az űrben és a FöldönA műholdakról is ismerős napelemek félvezetőből készülő eszközök, amelyek a napsugárzás fotonjainak energiáját közvetlenül elektromos energiává alakítják át.

Véget ért az Orbital Express kísérlet

Véget ért az Orbital Express kísérletA közben felmerült műszaki gondok ellenére teljes sikert hozott az önálló műholdjavítást kipróbáló amerikai katonai űrkísérlet.

Szőnyegtisztítás és űrrepülőgép

Szőnyegtisztítás és űrrepülőgépUgyanazzal a technológiával lehet az űrrepülőgép kritikus alkatrészeinek összetételét és a szőnyegekben levő piszok mennyiségét ellenőrizni.

Fényes siker

Fényes sikerA NASA csillogó, ultravékony fényvisszaverő fóliáit az Apollo-program tévéközvetítései óta ismerhetjük. Azóta sok más űrbeli alkalmazás mellett számtalan helyen találkozhatunk velük.

Űrkutatási melléktermékek Japánban (is)

Űrkutatási melléktermékek Japánban (is)A légzsáktól a vonalkódig számos olyan dolog vesz körül bennünket, amelyek végső soron űrkutatási fejlesztésekből vagy alkalmazásokból jutottak el a mindennapi életbe.

Tudományok találkozása

Tudományok találkozásaAz alapkutatás és az alkalmazott tudományok érdekes együttműködése révén orvosi képalkotó eljárásokat adaptálnak csillagászati objektumok háromdimenziós feltérképezésére.

Újfajta földrengés-megfigyelési módszer

Újfajta földrengés-megfigyelési módszerA műholdas mérési technika fejlődésével immár lehetséges, hogy a nagy földrengések nyomán a földi gravitációs erőtérben utólag bekövetkező helyi változásokat kimutassák.

Fejlesztik az új amerikai űrhajó hővédő pajzsát

Fejlesztik az új amerikai űrhajó hővédő pajzsátA NASA Ames Kutatóközpontban megkezdődött az új amerikai „multifunkcionális” űrhajó hőpajzsának tényleges fejlesztése.

Villám vissza nem tér?

Villám vissza nem tér?A közmondással ellentétben igenis előfordul, hogy ugyanoda csap a villám, ahová korábban is. Érdemes tehát megelőző intézkedéseket tenni.

Az űrkutatás melléktermékei

Az űrkutatás melléktermékeiA NASA 1976 óta minden évben kiad egy füzetet, amelyben a tevékenységével kapcsolatos innovációs eredmények másodlagos, „hétköznapi” alkalmazásait gyűjti össze.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 308 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024