Új eszközök és anyagok Cikkek: 221 - 240

Orbital Express: számítógéphiba

Orbital Express: számítógéphibaA márciusban felbocsátott amerikai műholdpáros az autonóm megközelítéssel és javítással kísérletezik, de váratlan probléma lépett fel.

Hat új amerikai katonai műhold indult

Hat új amerikai katonai műhold indultAz Atlas-5 rakéta négy kísérleti mikroműholdat és egy autonóm műholdjavítási módszert kipróbló párost juttatott a világűrbe.

Segítség látássérülteknek – fentről

Segítség látássérülteknek – fentrőlA műholdas helymeghatározás alkalmazásával megkönnyíthető lenne a látássérültek gyalogos közlekedése. Egy kísérlet kezdeti eredményeit ismertetjük.

Nanocsöves hokiütő

Nanocsöves hokiütőA NASA a kezdetektől fogva aktív az anyagtudományi kutatásokban. Bár a szén nanocsöves technológiát Japánban találták fel, az amerikai űrkutatásban is széles körben szeretnék alkalmazni.

Környezetbarát szúnyogirtás

Környezetbarát szúnyogirtásA NASA Marshall Űrközpontjának mérnökei közreműködésével megalkotott eszköz anélkül ritkítja a csípős rovarokat, hogy bármiféle mérgező anyagot használna.

Lézerkommunikációs rekord az űrben

Lézerkommunikációs rekord az űrbenA nagy távolságokba küldött bolygóközi szondák olykor másra is jók az eredeti küldetésükön kívül. Ezúttal a Merkúr felé tartó MESSENGER-t használták egy újszerű kísérlethez: lézerimpulzusokkal „váltottak üzenetet” a szondával.

Denevér, űrkutatás és repülőtéri biztonság

Denevér, űrkutatás és repülőtéri biztonságE három látszólag távoli fogalom kapcsolatát mutatjuk be annak nyomán, hogy az ESA egyik beszállítója előállított egy olyan mikrohullámú berendezést, amellyel forradalmasítható a repülőtéri biztonsági átvilágítás.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (2. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (2. rész)Sorozatunk következő részében egy újabb olyan eszközt mutatunk be, amelynek segítségével mikrogravitációs kísérletek végezhetőek földi laboratóriumokban. Az RPM elnevezésű eszköz a sejttenyészet leülepedését gátolja meg, segítségével pedig sejtek szövetekké és szervkezdeményekké való összeállása segíthető elő.

Hűtőruha motorversenyzőknek

Hűtőruha motorversenyzőknekA MotoGP forró futamain az űrhajósok ruhájából kifejlesztett kísérleti öltözettel teszik elviselhetőbbé egy spanyol versenyző életét...

Segítség Alzheimer-kóros betegeknek

Segítség Alzheimer-kóros betegeknekMűholdas helymeghatározó (GPS) rendszeren alapuló, mobiltelefonnal kombinált karkötő figyelmeztet, ha az emlékezetkihagyásban szenvedő beteg elvész.

Tudományok találkozása

Tudományok találkozásaAz alapkutatás és az alkalmazott tudományok érdekes együttműködése révén orvosi képalkotó eljárásokat adaptálnak csillagászati objektumok háromdimenziós feltérképezésére.

Újfajta földrengés-megfigyelési módszer

Újfajta földrengés-megfigyelési módszerA műholdas mérési technika fejlődésével immár lehetséges, hogy a nagy földrengések nyomán a földi gravitációs erőtérben utólag bekövetkező helyi változásokat kimutassák.

Fejlesztik az új amerikai űrhajó hővédő pajzsát

Fejlesztik az új amerikai űrhajó hővédő pajzsátA NASA Ames Kutatóközpontban megkezdődött az új amerikai „multifunkcionális” űrhajó hőpajzsának tényleges fejlesztése.

Villám vissza nem tér?

Villám vissza nem tér?A közmondással ellentétben igenis előfordul, hogy ugyanoda csap a villám, ahová korábban is. Érdemes tehát megelőző intézkedéseket tenni.

Az űrkutatás melléktermékei

Az űrkutatás melléktermékeiA NASA 1976 óta minden évben kiad egy füzetet, amelyben a tevékenységével kapcsolatos innovációs eredmények másodlagos, „hétköznapi” alkalmazásait gyűjti össze.

Optikai adatátvitel műholdak között

Optikai adatátvitel műholdak közöttSikerült az első, lézernyaláb segítségével végrehajtott kétirányú adattovábbítási kísérlet egy japán és egy európai mesterséges hold között.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (3. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (3. rész)Sorozatunk befejező részében sejttenyészetek szabadesés közben való vizsgálatát mutatjuk be. Az eszköz fő felhasználási területe bizonyos egysejtű élőlények tenyésztése.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (1. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (1. rész)Sorozatunkban olyan eszközöket mutatunk be, amelyek segítségével mikrogravitációs kísérletek végezhetők el földi laboratóriumokban. Az első részben egy forgó sejttenyésztő készüléket mutatunk be, amelynek segítségével a sejtek inzulintermelését lehet fokozni, szívizom- és csontvelő-szövet növekedése vizsgálható.

Szelek szárnyán, űrtechnikával

Szelek szárnyán, űrtechnikávalBemutatjuk, milyen változatos formában volt jelen az ESA űrprogramjaiból származó, mára a földi feladatok szolgálatába állított űrtechnológia egy augusztus eleji vitorlásversenyen.

Elveszett napvitorlás

Elveszett napvitorlás2005. június 21-én 19:46-kor (UTC) útjára indult a Föld első napvitorlása. Ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, vajon a szerkezetnek valóban sikerült-e Föld körüli pályára állnia.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022