Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kínai rakéták

Ázsiai mozaik – 2024. január (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. január (2. rész)E havi mozaikunk első részében kizárólag Indiával foglalkoztunk. Záró epizódunkban egy-egy dél-koreai, emirátusi, indonéziai, japán, valamint két kínai hírt olvashatnak.

Ázsiai mozaik – 2023. december (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. december (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük kínai hírekkel!

DEAR-1

DEAR-1Kínai magánrakétával indult egy kínai magáncég visszatérő műholdja.

Csucsüe-2 rakéta három műholddal

Csucsüe-2 rakéta három műholddalA kínai Landspace metánhajtású rakétája idén nyár után másodszor is sikeresen repült.

Robbanás Csiucsüanban

Robbanás CsiucsüanbanMűholdképek tanúsága szerint a Góbi-sivatagban épült kínai űrközpont tesztterületén nemrég robbanás történhetett.

Szomorú őszi szonáta

Szomorú őszi szonátaKudarccal végződött az eddig 100%-os Ceres-1 kínai magánrakéta legutóbbi indítása, egy földmegfigyelési célú műhold veszett oda.

Ázsiai mozaik – 2023. július (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. július (2. rész)E havi sorozatunk befejező részében rakétákról és kooperációkról lesz szó.

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. június (2. rész)Sorozatunkban előző részében több indiai és egy nagyon rövid indonéz hírt olvashattok. A befejező részben kínai érdekességek következnek.

Licsien-1: kínai rakéta, másodszor

Licsien-1: kínai rakéta, másodszorA szilárd hajtóanyagú rakéta közel egy évvel a bemutatkozása után ismét sikerrel állított alacsony pályákra kis műholdakat.

Hyperbola-1: újból siker

Hyperbola-1: újból sikerA kínai rakéta 2019-es sikeres bemutatkozása után három kudarc következett. A mostani visszatérés alkalmával hasznos teher nem volt.

Gravity-1 és egy másik

Gravity-1 és egy másikÚj, minden korábbinál nagyobb kínai magán-hordozórakéta mutatkozott be egy tengeri indítóplatformról. Előtte nem sokkal egy Kuajcsou-1A is elindult.

Az idei utolsó űrindítás...

Az idei utolsó űrindítás......Kínából történt – hacsak nem tartogat valami váratlan meglepetést számunkra még az év utolsó napja.

Az ötödik Jaokan-39, az ötszázadik Hosszú Menetelés

Az ötödik Jaokan-39, az ötszázadik Hosszú MenetelésMa három kínai (kém)műhold állt pályára a kereken 500-adik Hosszú Menetelés rakétaindítással.

„Nem állunk meg”

„Nem állunk meg”Ez volt a jelmondata a Ceres-1 rakéta keddi indításának, de egy napon belül egy másik kínai kereskedelmi hordozóeszközt is használtak.

WE0913A

WE0913ATavaly március 4-én valami becsapódott a Holdba és egy 29 m-es sebet ütött az égitest felszínén. A részletes elemzések mostanra kimutatták, mi volt az.

A kis hableány

A kis hableányNem meséről és nem filmről, hanem egy kínai műholdindításról van szó.

Csucsüe-2: sikeres második próbálkozás

Csucsüe-2: sikeres második próbálkozásMostanáig még nyílt volt a verseny a világ első folyékony metánnal hajtott, sikeresen indított hordozórakétája címéért.

Lungcsiang-3: kísérleti távközlési műhold Kínából

Lungcsiang-3: kísérleti távközlési műhold KínábólA szilárd hajtóanyagú Kuajcsou-1A (Kuaizhou-1A) rakétatípust most huszadszor használták.

Ázsiai mozaik – 2023. április (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (3. rész)Sorozatunk első részében a kínai űrállomáshoz kapcsolódó, második részében pedig a Hold kutatásával kapcsolatos híreket olvashattak. Zárásképpen: űrhajók, rakéták, űrhajósok.

Sikeres szűzrepülés

Sikeres szűzrepülésA magánfejlesztésű kínai Tienlung-2 a maga nemében a világon az első folyékony hajtóanyagú hordozórakéta, amelynek sikerrel járt a bemutatkozó repülése.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024