Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Meteosat

Közeleg a Meteosat-7 vége

Közeleg a Meteosat-7 végeA végleg kiöregedő európai geostacionárius időjárási hold 2017 tavaszán, közel húsz évnyi szolgálat után „temetői pályára” kerül.

1,25 milliárd euró új meteorológiai holdakra

1,25 milliárd euró új meteorológiai holdakraAz ESA ekkora értékben kötött megállapodást a harmadik generációs Meteosat műholdak gyártására. Közülük az első 2017-ben indulhat. A rendszert legalább 2037-ig működésben tudják tartani.

Az Etna kitörése – egy kicsit másképp

Az Etna kitörése – egy kicsit másképpA vulkán 2008. május 10-i kitörése a meteorológiai mesterséges holdak műszereinek „szemével”.

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzése

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzéseA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már két éve operatívan vesszük és feldolgozzuk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával. Az új információkat már rendszeresen felhasználjuk a napi időjárás előrejelzésében is.

Működik Európa legújabb égi meteorológusa

Működik Európa legújabb égi meteorológusaA napokban elküldte első felvételeit a legújabb európai geostacionárius meteorológiai műhold, a Meteosat-9 (korábban MSG-2). Felvételeivel hamarosan találkozhatunk a hazai televíziókban is...

Új Meteosat-indítás az év végén

Új Meteosat-indítás az év végénHamarosan bővül az európai meteorológiai mesterséges holdak flottája.

REJTVÉNY: Európa és az időjárás

REJTVÉNY: Európa és az időjárásItt az utolsó lehetőség, hogy egy szerencsés olvasónk megnyerje a Természet Világa Európával a világűrben című különszámát.

A jövő európai meteorológiai holdjai

A jövő európai meteorológiai holdjaiAz EUMETSAT-nál tervezik az európai meteorológiai napszinkron műholdak következő generációját, a Post-EPS műholdcsaládot.

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségek

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségekHazánk a kétoldali ratifikációs folyamatok végeztével, immár az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi cégek, kutatóhelyek a kutatási részvételen kívül akár a műholdak tervezésébe, építésébe is bekapcsolódhatnak.

Újabb európai meteorológiai hold júniusban

Újabb európai meteorológiai hold júniusbanA MetOp-A lesz az első olyan európai meteorológiai mesterséges hold, amely poláris pályán kering.

Sikeres Meteosat-indítás

Sikeres Meteosat-indításKözép-európai idő szerint éjféltájban Kourou-ból startolt az európai Meteosat mesterséges holdak második generációs sorozatának második darabja.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024