Űrvilág.hu - Sikeres Meteosat-indítás

Sikeres Meteosat-indítás

Közép-európai idő szerint éjféltájban Kourou-ból startolt az európai Meteosat mesterséges holdak második generációs sorozatának második darabja.

Az Egyenlítőhöz közel, Dél-Amerikában, Francia Guyana területén levő európai űrközpontból Ariane-5 hordozórakétával indult az MSG-2 (Meteosat Second Generation-2) meteorológiai hold. A pontos startidőpont (a mi időzónánkban) 2005. december 21., 23:33. A Metoeosat sorozatban 1977 óta egyhuzamban ez volt a kilencedik sikeres indítás. Az űreszközt az ESA készítette az EUMETSAT európai meteorológiai szervezet számára. (Az 1986-ban alakított szervezetnek a 17 ESA-tagállam mellett – más európai országok társaságában – hazánk is tagja.)

A mesterséges hold 12 különböző hullámsávban vizsgálja majd a Földet. Negyedóránként közvetít képeket például a látható és infravörös tartományban, 1 km-es felszíni felbontással. A korábbi Meteosat holdakhoz képest az adatmennyiség mintegy megtízszereződik. Maga az űreszköz kb. 2 tonna tömegű, jócskán (két és félszer) nagyobb az elődöknél. A hengeres test magassága 3,74 m, átmérője 3,22 m. A starttömeg felét azonban a hajtóanyag teszi ki, amellyel majd eléri és a remények szerint 7 évig megtartja pozícióját a geostacionárius pályáján.

A Meteosat-9-re átnevezett hold adataival hamarosan találkozhatunk az időjárás-jelentésekben. Ugyanis – miután átesik a több hónapos beüzemelési időszakon – ez lesz az elsődleges európai adatszolgáltató meteorológiai mesterséges hold. Az Egyenlítő és a 0 fokos hosszúsági kör metszéspontja (a Guineai-öböl) felett „állomásozva” tartja majd megfigyelés alatt Európa, Afrika, a Közel-Kelet és az Atlanti-óceán térségét. A most működő Meteosat-8 „tartalék állományba” kerül, 3,4 fokal nyugatabbi pozícióba átirányítva, hogy bármilyen meghibásodás esetén biztosítsa a szolgáltatás folyamatosságát. Az EUMETSAT egyébként még a régi holdak közül is üzemben tartja a Meteosat sorozat 5., 6. és 7. darabját, kiterjesztve a lefedettséget az Indiai-óceán térségére is.

Kapcsolódó cikkek:
Új Meteosat-indítás az év végén

Kapcsolódó linkek:
Az ESA beszámolója az MSG-2 indításáról

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024