Környezetünk védelme

Spanyol aszály

Spanyol aszályAz Ibériai-félsziget déli részén idén tavasszal különösen súlyos volt az aszály, ami kritikusan érintette a fontos mezőgazdasági területeket.

Nem fagyott be...

Nem fagyott be......a Csendes-óceán, bár a Salamon-szigetek egyikéről készített látványos felvételen szinte minden fehérnek látszik.

Intelsat-40e és TEMPO

Intelsat-40e és TEMPOA NASA légszennyezettség-mérő tudományos berendezését is magával viszi a geostacionárius pályára az Intelsat új távközlési holdja.

Horus-2

Horus-2Még három hét sem telt el, és egy második egyiptomi földmegfigyelő műholdat is elindítottak Kínából.

Környezeti terhelés

Környezeti terhelésRohamosan nő az évenkénti űrindítások száma. Elhanyagolhatók-e továbbra is a startok okozta környezeti károk?

Lélegző óceánok

Lélegző óceánokBár a trópusi esőerdőket joggal tartják a „Föld tüdejének”, a légkörben található oxigén felét előállító fitoplanktonra legalább ennyire illik ez a megjelölés.

Pályán a SWOT

Pályán a SWOTA bolygónk vízkörforgását kutató amerikai–francia műhold egy Falcon-9 rakétával indult Kaliforniából.

A csillagászok tiltakoznak

A csillagászok tiltakoznakA csillagászok nemzetközi közösségét aggasztja a BlueWalker-3 műhold példátlan fényessége és a földi frekvenciák használata. Az alábbiakban az IAU sajtóközleményét ismertetjük.

Újra füstben

Újra füstbenIndia északi része évről évre füstfelhőbe burkolódzik. Idén sem volt másképp, ami a mezőgazdasági termeléssel függ össze.

Takarítási helyzetkép

Takarítási helyzetképÖtletekben, elképzelt módszerekben nincs hiány, érdemes ezeket áttekinteni. De vajon melyik lesz a gyakorlatban, „üzemi méretekben” használható eljárás?

Elmérgesedő vita

Elmérgesedő vitaKörnyezetvédő csoportok beperelik az USA Szövetségi Légügyi Hatóságát (FAA), amiért engedélyezték a Starship indítását.

Metáncsúcs 2020-ban

Metáncsúcs 2020-banA földi légkör hihetetlenül bonyolult és érzékeny rendszer. Egy új kutatás szerint egy kedvezőnek tartott hatásnak könnyen lehet más szempontból kedvezőtlen következménye.

Újra a mikroműanyagokról

Újra a mikroműanyagokrólA mikroműanyagok okozta szennyezés azért azonosítható a világűrből, mert az apró plasztikdarabkák jelenléte összefügg az óceánfelszín érdességének megváltozásával.

Angolai földmegfigyelő műhold épül

Angolai földmegfigyelő műhold épülA délnyugat-afrikai ország számára az Airbus Defence and Space építi a Angeo-1 műholdat.

Halványabb Starlinkek

Halványabb StarlinkekA Nemzeti Tudományos Alap (NSF) megállapodott a SpaceX-szel a második generációs Starlinkek zavaró hatásának csökkentéséről, de ezzel nem mindenki elégedett.

Egy szabályozatlan folyó

Egy szabályozatlan folyóA Vjosa folyó különlegessége, hogy Európa nagyobb folyói közül az utolsó, amelyet sehol sem szorítottak gátak közé. Legalábbis eddig.

A BlueWalker-3 fényessége

A BlueWalker-3 fényességeA műhold antennája akkora, mint egy közepes lakás alapterülete. Már így is az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égen, és ez még csak a kezdet.

Lignitbánya Németországban

Lignitbánya NémetországbanA jelenleg 44 négyzetkilométeres tájsebet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik űrhajósa fényképezte le.

Úszó napelemek

Úszó napelemekA megújuló energiaforrások alkalmazása területén kiaknázatlan, és sok szempontból előnyös lehetőség a naperőművek vízre telepítése.

Erdőirtás Bolíviában

Erdőirtás BolíviábanBolívia Tierras Bajas térségében a földhasználat különös, a világon egyedülálló mintát rajzol a tájra.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022