Környezetünk védelme

Óriásgát a Níluson

Óriásgát a NílusonAfrika legnagyobb duzzasztógátja már elkészült, de a tározó feltöltése évekig tarthat.

CASSINI Hackathon, meghosszabbított jelentkezéssel

CASSINI Hackathon, meghosszabbított jelentkezésselÖtletverseny izgalmas feladatokkal, komoly nyereményekért – meghosszabbított jelentkezés május 11-ig!

Virtuális űrutazás

Virtuális űrutazásKözel ezer diák vehet részt VR-űrutazáson a SpeceBuzz Hungary program keretében.

Tacsi-1

Tacsi-1Nem egy kutyáról van szó, egy fontos légkörmegfigyelő műholdat is indítottak pénteken Kínából.

Sok vagy kevés?

Sok vagy kevés?Brit tudósok vizsgálatai szerint az antarktiszi A-68A jéghegy megolvadásával óriási mennyiségű édesvíz került a Déli-Georgia-sziget környékén az óceánba. Vagy nem is olyan óriási.

Nem kell az űrkikötő

Nem kell az űrkikötőGeorgia állam egyik megyéjének lakói népszavazáson utasították el, hogy indítóállást építsenek űreszközök számára.

Légköri porfolyam

Légköri porfolyamA szaharai port ezúttal nem az Atlanti-óceán, hanem Európa felé sodorta a szél, a porból hazánkba is jutott.

Az urbanizáció meglepő hatása Kínában

Az urbanizáció meglepő hatása KínábanNem rontja, hanem éppenséggel javítja a szén-dioxid-mérleget, hogy kínaiak százmilliói költöznek vidékről a nagyvárosokba.

Akkor mi is csapódik a Holdba?

Akkor mi is csapódik a Holdba?A rejtély fokozódik: ha nem egy Falcon-9 fokozat és nem is egy kínai rakéta darabja, akkor mi éri el a Hold túlsó oldalát március 4-én?

Aggódjunk-e?

Aggódjunk-e?A Holdért. Pontosabban azért, mert az egyik Falcon-9 rakétafokozat (vagy valami más?) jövő hónapban a Holdba csapódik.

A szója elterjedése

A szója elterjedéseAz elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a szója termőterülete Dél-Amerikában, ami űrfelvételek alapján könnyen azonosítható.

Két új kínai földmegfigyelő műhold

Két új kínai földmegfigyelő műholdA páros ma egy Hosszú Menetelés-2C rakétával indult.

Fóliasátrak az űrből

Fóliasátrak az űrbőlA növénytermesztésben előnyös, de végső soron a vizekbe kerülő mikroműanyagokat gyarapítja a műanyagok használata a mezőgazdaságban.

Tengeri fényszennyezés

Tengeri fényszennyezésAz ökológusok és a biológusok régóta tudják, hogy a fényszennyezés káros hatással van az emberre és más élőlényekre – újabban ezt a tengerek élővilágánál is kimutatták.

Kaofen-3-03

Kaofen-3-03Új kínai radaros földmegfigyelő műholdat indítottak Csiucsüanból.

Transporter-4

Transporter-4Egy viszonylag nagyobb és egy adag kis műholddal startolt a SpaceX Falcon-9 rakétája Floridából.

Jobb híján

Jobb híjánA Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) központot hoz létre, hogy segítsék azokat a csillagászokat, akiknek a kutatásaira kedvezőtlen hatással vannak a műholdseregek.

Mégis a kínai?

Mégis a kínai?A korábbi hírekkel ellentétben mégsem semmisült meg évekkel ezelőtt az a kiürült kínai rakétafokozat, amelyet a mai holdi becsapódással hoztak összefüggésbe.

Fényszennyezés a Sárga-tengeren

Fényszennyezés a Sárga-tengerenFények egész kavalkádja tárult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósainak szeme (és fényképezőgépe) elé egy tavaly októberi éjszakán.

Pályán a következő olasz radarfelderítő

Pályán a következő olasz radarfelderítőEgy Falcon-9 rakéta indította az ASI kettős, polgári és katonai hasznosítású SAR műholdját.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022