Környezetünk védelme

Közös éghajlatkutatás

Közös éghajlatkutatásA NASA és az ESA megállapodott abban, hogy az éghajlatváltozás pontosabb megismerése érdekében a jövőben fokozottan együttműködnek a tudományos földmegfigyelő programjaikban.

A mikroműanyag az űrből is látszik

A mikroműanyag az űrből is látszikTermészetesen nem az űrfelvételek felbontása javult meg ilyen mértékben, a műholdas adatokon alapuló, innovatív eljárást a Michigani Egyetem kutató fejlesztették ki.

Fényszennyezés felsőfokon

Fényszennyezés felsőfokonKülönösen kártékony műhold készül az Arizona Állami Egyetemen (ASU). A szándékos és jelentős fényszennyezés ellenére indítási lehetőséget kapott a NASA-tól.

Élet a rakétaroncsok között...

Élet a rakétaroncsok között......avagy az űrtevékenység árnyoldalai.

Egy plusz három kínai műhold

Egy plusz három kínai műholdEgy kereskedelmi földmegfigyelő hold mellett három apró CubeSat utazott a Hosszú Menetelés-2D rakétán.

Füst a sztratoszférában

Füst a sztratoszférábanSzélsőséges esetekben a leghevesebb tüzek és vulkánkitörések füstje a sztratoszféráig emelkedhet. Az ISS-ről az űrhajósokon kívül a NASA műszere is rendszeresen figyeli a légkörnek ezt a fontos rétegét.

Fényszennyezési kísérlet

Fényszennyezési kísérletMűholdas megfigyelésekkel próbálják azonosítani a fényszennyezés forrásait. Talán mégsem a közvilágítás a főbűnös.

Sötét és csendes

Sötét és csendesIlyen égboltra vágynak a csillagászok. Legújabban az ENSZ is felkarolta a kezdeményezést.

Fényszennyező műholdak

Fényszennyező műholdakEgy új tanulmány szerint a mesterséges égitestek az eddig feltételezettnél nagyobb mértékben járulnak hozzá a fényszennyezéshez.

Új tóvidék

Új tóvidékNémetországban a korábbi külszíni fejtésű bányagödrök helyén számos új tavat alakítottak ki, űrfelvételeken követhető a három évtized alatti változás.

Gleccserek visszahúzódása

Gleccserek visszahúzódásaAz ESA CryoSat-2 műholdjának újszerű módon feldolgozott mérései feltárták, milyen ütemben fogyatkoztak Alaszka és Ázsia gleccserei az elmúlt évtizedben.

Légszennyező források

Légszennyező forrásokMesterséges intelligencia segítségével azonosítják a súlyosan szennyező forrásokat.

A felsőlégkör szennyezése

A felsőlégkör szennyezéseSzámtalan műhold követi a légköri folyamatokat, a szennyezést, az egyre sokasodó műholdak viszont maguk is a szennyezés fokozódó veszélyét hordozzák.

A legrosszabbra készülve

A legrosszabbra készülveA Maldív-szigeteken egyes szigeteket mesterségesen megmagasítanak, de ahol ezt nem teszik meg, ott elvégzi a természet: a szigetek alkalmazkodnak a vízszint emelkedéséhez.

Earth System Observatory

Earth System ObservatoryA NASA 2,5 milliárd dollárból fejleszti az elkövetkező időszak öt műholdból álló földmegfigyelő műholdrendszerét.

Újabb űrszemét-diagramok

Újabb űrszemét-diagramokAz ESA képviselője is beszámolt a szervezet űrszeméttel kapcsolatos tevékenységéről az ENSZ ülésszakán.

Háromszor tért ki az ISS

Háromszor tért ki az ISSA Föld körül keringő objektumok száma rendületlenül nő, de évtizedes tendenciát változtat meg a műholdseregek és a CubeSatok sokasodása.

Helyzetkép az űrszemétről

Helyzetkép az űrszemétrőlAz ENSZ Világűriroda (UN OOSA) és az ESA februártól áprilisig az űrszeméthez kapcsolódó legfontosabb problémákat bemutató infografikákat, és azokról szóló beszélgetéseket tett közzé.

Űrszemét-történelem

Űrszemét-történelemA Föld körül keringő, mesterséges eredetű törmelék többsége valamilyen feldarabolódási esemény közvetlen terméke.

Zavar a levegőben

Zavar a levegőbenAz elmúlt hetek két nagy figyelmet kapott eseménye, a szicíliai Etna kitörése és a Szuezi-csatornába beszorult teherhajó ügye kicsit „összekeveredett”.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020