Környezetünk védelme

ERS-2: itt a vég

ERS-2: itt a végAz előrejelzéseknek megfelelőan február 21-én belépett a sűrű légkörbe és közel három évtized után megsemmisült az egykori innovatív európai földmegfigyelő műhold.

Japán űrszemétfigyelő műhold indult

Japán űrszemétfigyelő műhold indultA startot az amerikai Rocket Lab cég Electron hordozórakétájával hajtották végre Új-Zélandból.

Elindult a PACE

Elindult a PACEA NASA műholdja az óceánokról és a légkörről gyűjt majd rengeteg értékes adatot.

Radarműholdakkal a hajók nyomában

Radarműholdakkal a hajók nyomábanTöbbségben vannak a „zavarosban halászók”, de a radarműholdak elől nem bújhatnak el. Meglepő eredmények a Sentinel-1 adatok és a gépi tanulási módszerek házasságából.

Ködös-füstös Észak-India

Ködös-füstös Észak-IndiaNovember legnagyobb részében a különböző műholdak megfigyelései szerint füst és ködfátyol homályosította el Észak-India égboltját.

Űrszemétfigyelő műhold

Űrszemétfigyelő műholdA japán Astroscale az űrszemét aktív eltávolítását célzó küldetése előfutáraként olyan műholdat készített, amely megszemlél egy űrszemétként keringő rakétafokozatot.

Szemeteszsák az űrben

Szemeteszsák az űrbenA TransAstra nevű űrlogisztikai startup vállalkozás olyan zsák fejlesztésére kapott megbízást a NASA-tól, amellyel befogható az űrszemét.

Vízgondok Montevideóban

Vízgondok MontevideóbanAz Uruguay fővárosát ellátó két víztározó szinte teljesen kiszáradt.

Az Aeolus visszatér

Az Aeolus visszatérAz ESA szakemberei már dolgoznak azon, hogy a sikerrel működött, de nemrég feladatát bevégző szélmérő műholdja mielőbb biztonságban megsemmisüljön a Föld légkörében.

Algavirágzási statisztika

Algavirágzási statisztikaGyakran mutatjuk be portálunkon is az algavirágzás látványos képeit. Nemrég világméretű összesítés készült a jelenség előfordulási gyakoriságáról.

Űr-energiatermelés kérdőjelekkel

Űr-energiatermelés kérdőjelekkelA NASA jelentése pesszimista álláspontra helyezkedik a napenergia világűrbeli hasznosítását illetően.

ERS-2: hamarosan visszatér

ERS-2: hamarosan visszatérAz 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold várhatóan február második felében belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Téli köd

Téli ködA téli hónapokban a melegebb éghajlatú területeken is viszonylag gyakran kedveznek a meteorológiai feltételek a köd kialakulásának.

Kínai start egyiptomi műholddal

Kínai start egyiptomi műholddalTegnap egy hármas műholdindításra kerítettek sort Kínából.

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellen

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellenKorszerűsített csillagérzékelőikkel az eddiginél több műhold válik alkalmassá az űrszemét földi követőeszközökkel észrevehetetlen darabjainak követésére.

Büntetés űrszemetelésért

Büntetés űrszemetelésértA Dish Network 150 ezer dollárja bánja, amiért nem megfelelő módon távolította el az útból egy kiszolgált geostacionárius távközlési műholdját.

Termikus infravörös földmegfigyelés

Termikus infravörös földmegfigyelésEgy korábbi felmérés szerint a termikus infravörös tartomány a földmegfigyelés stagnáló területe volt. Most a helyzet változik.

Környezetbarát gyapottermesztés

Környezetbarát gyapottermesztésMesterséges intelligenciával kiértékelt műholdas megfigyelések segítségével szeretnék minősíteni a gyapottermelő gazdaságokat Indiában.

Zavar az égből

Zavar az égbőlNem csak a látható fény tartományában dolgozó, de a rádiócsillagászokat is zavarják az alacsony pályás műholdseregek.

Olvadó jég az Antarktisz körül

Olvadó jég az Antarktisz körülA Déli-sarkvidék körül a tengert borító jégtakaró kiterjedése sokkal kisebb, mint az előző évtizedekben.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024