Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Huygens

MEGFEJTÉS: Űrtörténelmi siker

MEGFEJTÉS: Űrtörténelmi sikerEzen a héten indult űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az első kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.

Öt év telt el a Huygens leszállása óta

Öt év telt el a Huygens leszállása ótaAz ESA január 14-én ünnepelte a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titan felszínén landolt Huygens-űrszonda leszállásának ötödik évfordulóját.

Tengerek helyett homok a Titanon

Tengerek helyett homok a TitanonA Cassini mérései szerint metántavak és -tengerek helyett homok boríthatja a Szaturnusz holdjának felszínét. Az ESA eközben látványos (színes és „zenélő”) animációkat készített a Huygens tavaly januári leszállásáról.

Leszállás a Titanon (1. rész)

Leszállás a Titanon (1. rész)Egy magyar fordításban több mint húsz éve (!) megjelent cikk újraközlésével mutatjuk be, hogyan tervezték a szakemberek a Titanra való leszállást akkoriban.

Leszállás a Titanon: Viharos ereszkedés után sárba pottyanva...

Leszállás a Titanon: Viharos ereszkedés után sárba pottyanva...Tovább folyik az európai Huygens ereszkedési és landolási adatainak kiértékelése. A legújabb információk szerint a leszállószonda a légkör felső rétegeiben szinte hánykolódott, majd “sárban” szállt le. Közben elkészült a leszállási térség hamis színes domborzati képe is.

Titani panoráma

Titani panorámaA legfrisebb felvételek a leszállóhely panorámaképét mutatják. A Huygens fedélzetén elhelyezett mikrofon segítségével a titani szelek hangjába is bele lehet hallgatni.

A rádiócsillagászok (is) a Titant figyelik

A rádiócsillagászok (is) a Titant figyelikAmikor a Huygens szonda belép az óriáshold légkörébe, egy egyedülálló kísérlet keretében a földi rádióteleszkópok globális hálózatát is arra irányítják majd.

Leszállás a Titanon: ereszkedés a légkörben

Leszállás a Titanon: ereszkedés a légkörbenAz európai készítésű Huygens a legfontosabb méréseit a légkörben való ereszkedés során végzi el.

A Titan-rajzpályázat eredménye

A Titan-rajzpályázat eredményeNovemberben mi is közöltük az amerikai Planetary Society rajzpályázatának felhívását. Most bemutatjuk a győztes munkát.

Leszállás a Titanon: Még hat nap

Leszállás a Titanon: Még hat napCikksorozatunk mai részében röviden bemutatjuk a leszállószondát, megtudjuk, hogy ki volt a névadó, valamint, hogy hogyan lett Huygensből Hughes...

Tíz éve a Szaturnusz körül

Tíz éve a Szaturnusz körül2004. július 1-jén fékezett le és állt pályára a gyűrűs óriásbolygó körül a Cassini-űrszonda.

A Titanon több a szénhidrogén, mint a Földön

A Titanon több a szénhidrogén, mint a FöldönA Szaturnusz legnagyob holdjának felszínén a becslések szerint sok százszor több folyékony szénhidrogén található, mint az ismert földi olaj- és földgázkészletek.

Leszállás a Titanon (2., befejező rész)

Leszállás a Titanon (2., befejező rész)Egy magyar fordításban több mint húsz éve megjelent cikk újraközlésével mutatjuk be, hogyan tervezték a szakemberek a Titanra való leszállást. A Huygens programjával való hasonlatosság nem a véletlen műve...

A Huygens az ESA-t népszerűsítette

A Huygens az ESA-t népszerűsítetteA Huygens űrszonda leszállásáról szinte valamennyi európai hírújság címoldalon számolt be, az ESA honlapja pedig látogatottsági rekordot döntött.

Titan: mozaikkép 10 kilométer magasról

Titan: mozaikkép 10 kilométer magasrólA Huygens szonda leszállása során a 13 és 8 km magasság között készített harminc felvételből mozaikképet állítottak össze. Már az összes nyers kép megtekinthető az interneten!

Rendkívüli felvételek a Titanról!

Rendkívüli felvételek a Titanról!Újabb szenzációs felvételt tett közzé az Európai Űrügynökség, amely ezúttal a leszállóhely közvetlen környezetét mutatja.

PROGRAMAJÁNLÓ: Leszállás a Titanra - Székesfehérvárról

PROGRAMAJÁNLÓ: Leszállás a Titanra - SzékesfehérvárrólAz érdeklődők az ESA műholdas adása segítségével, szakember kommentálásával követhetik az eseményeket a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóból.

Leszállás a Titanon: Még két nap

Leszállás a Titanon: Még két napE hét pénteken (14-én) az európai Huygens leszállószonda megkezdi izgalmas zuhanását, majd ereszkedését a Szaturnusz legnagyobb holdjának légkörében. Soha az emberiség történetében még nem próbálkoztak landolással a Földtől ilyen távol. A több, mint hét évig tartó hosszú utazás végén a Huygens csupán pár óráig működik majd, mérései java részét a Titan légkörében való ereszkedés közben végzi el.

Laszállás a Titanon: Még öt nap

Laszállás a Titanon: Még öt napMilyen légkörbe ereszkedik a Huygens? A Cassini űrszonda felvételei alapján először lehettünk tanúi felhőképződésnek a Titan atmoszférájában.

Leszállás a Titanon: Még hét nap

Leszállás a Titanon: Még hét napJanuár 14-én az európai Huygens leszállószonda megkísérli a leereszkedést a Szaturnusz Titan nevű holdjára. Még soha az asztronautika történetében nem próbálkoztak hasonló manőverrel a Földtől ilyen távol. Az ŰRVILÁG megkezdi a visszaszámlálást!
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024