Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Üzlet és munkahely

Német rakéta bemutatkozása Ausztráliában

Német rakéta bemutatkozása AusztráliábanÉvtizedek óta először indult el egy német cég kereskedelmi hordozórakétája – egyelőre szuborbitális tesztrepülésre.

4iG Space and Technology

4iG Space and TechnologyA 4iG Csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját – jelentették be nemrég Budapesten.

Csődhullám jöhet?

Csődhullám jöhet?A SpaceX olcsó költségmegosztásos startjaival nem bírják a versenyt a kisebb hordozórakétákat fejlesztő szolgáltatók.

Űrkutatás Napja – Világűr és vállalkozások

Űrkutatás Napja – Világűr és vállalkozásokOktóber 12-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a hagyományos Űrkutatás Napja rendezvény Budapesten.

Még egy elromlott távközlési műhold

Még egy elromlott távközlési műholdA februárban indított Inmarsat-6-F2 fedélzetén a pálya megemelése közben váratlan rendellenesség lépett fel.

Marketing az űrkorszakban

Marketing az űrkorszakbanAz űrtechnológiát és a mesterséges intelligencia adatelemzését használja üzleti döntésekhez az új magyar fejlesztés.

Felvásárlás

FelvásárlásA Firefly Aerospace júniusban bejelentette, hogy felvásárolták a Spaceflight Inc. vállalatot, műholdak pályára állításával bővítve saját profiljukat.

A bürokrácia szorításában

A bürokrácia szorításábanNehéz helyzetben vannak az új amerikai űripari cégek, így az USA aligha veheti fel a versenyt a rohamléptekkel fejlődő Kínával.

Kisbolygóbányászat: most már tényleg?

Kisbolygóbányászat: most már tényleg?Sok évvel az előző nagy bejelentéshullám után most itt az újabb: 2023-ban két előkészítő küldetés is indulhat. A tényleges bányászat azonban még odébb van...

Odaveszett a két utolsó Pléiades-Neo

Odaveszett a két utolsó Pléiades-NeoAz Airbus fejlett, nagyfelbontású földmegfigyelő műholdjai sorozatának harmadik és negyedik tagja egyszerre startolt Francia Guyanából, de a Vega-C rakéta kudarcot vallott.

Csatlakozz az űriparhoz!

Csatlakozz az űriparhoz!Idén is meghirdették az ESA BIC Hungary pályázatát űripari startup vállalkozások támogatására.

Az első magánfinanszírozású svéd GEO hold

Az első magánfinanszírozású svéd GEO holdAz 1,8 tonnás Ovzon-3-at egy Falcon-9 rakéta állította pályára.

Az első Kuiper műholdak

Az első Kuiper műholdakAz Amazon is belekezd internetszolgáltató műholdseregének kiépítésébe. Egyelőre két tesztműholdat indítottak egy Atlas-5 rakétával.

Nagy műholdak serege

Nagy műholdak seregeAz újabb tendencia szerint a nagy műholdseregek nem feltétlenül (viszonylag) kisebb műholdakból állnak. A seregek „katonái” egyre nagyobbak lesznek.

Az első Acadia

Az első AcadiaA Rocket Lab Electron rakétájával indult a Capella Space újfajta radaros műholdjainak első példánya.

A Viasat-3 a biztosítók rémálma lehet

A Viasat-3 a biztosítók rémálma lehetAz április végén indított távközlési műhold óriási antennájának kinyitása egyelőre nem járt sikerrel, ami sokba kerülhet a biztosítótársaságoknak.

Exponenciális növekedés

Exponenciális növekedésA világ műholdgyártó ipara virágzik, az erőteljes növekedés megmarad, az iparág máris a bővülő űrgazdaság meghatározó területe.

Két BlackSky hold Electron rakétával

Két BlackSky hold Electron rakétávalA Rocket Lab rakétája ezúttal ismét Új-Zélandból indított két kis műholdat.

Európai mozaik – 2023. január (1. rész)

Európai mozaik – 2023. január (1. rész)Havonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

4iG és Spacecom

4iG és SpacecomA budapesti székhelyű vezető informatikai rendszerintegrátor, a 4iG globális iparágba, az űrtávközlés területére lép.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024