Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Távoli világok kutatói

Elkapta az Amaltheát

Elkapta az AmaltheátA NASA Jupiter körül keringő Juno szondájának sikerült lencsevégre kapnia a bolygó egyik kicsiny holdját.

Landolás a Hold túloldalán

Landolás a Hold túloldalánAz űrtörténelemben most másodszor sikerült sima leszállást végrehajtani a Hold túlsó oldalán, ismét egy kínai űrszondával. A fő cél ezúttal kőzetminta visszahozatala a Földre.

India a Marsra tart

India a Marsra tartAz ázsiai ország következő, második – az előzőnél sokkal ambiciózusabb – Mars-szondája roverrel, helikopterrel érkezne a bolygó felszínére.

Magáncégek is felkeresnék az Apophist

Magáncégek is felkeresnék az ApophistA Blue Origin és egy újonnan alakult magáncég egyaránt azt fontolgatja, hogy űrszondát küldenének az Apophis kisbolygóhoz.

Egy 53 napos kaland kezdete

Egy 53 napos kaland kezdeteA terv szerint ennyi időbe telik, amíg a kínai Csang'e-6 űrszonda visszatér a Hold túlsó oldaláról gyűjtött, mintegy 2 kg-nyi anyagmintával.

SLIM: a harmadik ébredés

SLIM: a harmadik ébredésA japán holdszondát egyetlen éjszaka túlélésére sem tervezték, mégis a harmadik után is bejelentkezett.

Plazmakilövellések a Jupiter körül

Plazmakilövellések a Jupiter körülA jelenség legfeljebb kozmikus időskálán mondható újnak, de a tanulság az, hogy az archív adatokból is kibányászhatók érdekességek.

A sötét égboltért (2. rész)

A sötét égboltért (2. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

A SLIM a második holdi éjszakáját is túlélte

A SLIM a második holdi éjszakáját is túlélteEmlékeznek még a januárban furcsa helyzetben a Holdon landolt japán űrszondára?

A Mars holdjai felé

A Mars holdjai feléA vörös bolygó két kis holdjával kapcsolatban sok nyitott kérdésre remélnek választ a szakemberek a tervezett japán űrszondától.

Felszálltak a holdi minták

Felszálltak a holdi mintákA kínai űrszonda egysége ma felemelkedett a Hold túlsó oldalán begyűjtött anyagmintával.

Hibás, de működik

Hibás, de működikNem sikerült kijavítani a röntgencsillagászati műhold hibáját, korlátozottan bár, de működik.

Űrbiovédelem

ŰrbiovédelemEgy agytröszt a világűrből, pontosabban az idegen égitestekről érkező – sőt visszaérkező – fenyegetéstől óvná a Földet.

Mehet a Dragonfly

Mehet a DragonflyVégre szabad jelzést kapott a NASA korábban elhalasztott Dragonfly küldetése a Szaturnusz legnagyobb holdjához. Start: 2028 júliusában.

Európai mozaik – 2024. április

Európai mozaik – 2024. áprilisSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Hubble 34

Hubble 34Születésnap a Kis Súlyzó-köd képével.

Ősi vulkán a Marson

Ősi vulkán a MarsonBár maga a vulkán ősi, a felfedezés új. Több űreszköz felvételeit összevetve bukkantak rá a tudósok a hatalmas alakzatra.

A sötét égboltért (1. rész)

A sötét égboltért (1. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. március (2. rész)Havi régiós összefoglalónkat kínai hírekkel folytatjuk, majd egy thaiföldivel zárjuk.

Metánjéghegyek

MetánjéghegyekFagyott szénhidrogénekből állhatnak a Titán tavain úszó, néha felbukkanó, máskor eltűnő, titokzatos szigetek.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024