Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kontinensünk űrtörténelme

60 éves a Francia Űrügynökség

60 éves a Francia ŰrügynökségDe Gaulle elnök 1961. december 19-én írta alá a szervezet megalapításáról rendelkező jogszabályt.

40 éve történt: A román űrrepülés (2. rész)

40 éve történt: A román űrrepülés (2. rész)Az előző részben bemutattuk a román űrhajósok kiválogatásának furcsaságait. Most röviden ismertetjük Prunariu űrrepülési programját, majd áttekintjük az azóta eltelt 40 év román űrtevékenységét.

Litvánia űrprogramja (1. rész)

Litvánia űrprogramja (1. rész)A legutóbbi indiai PSLV starttal immár a hatodik litván műhold került pályára. Hat év – hat műhold: jó ok ez arra, hogy bemutassuk a balti ország űrtevékenységét.

SSMS: az európai rakéta cseh műholdkivetője

SSMS: az európai rakéta cseh műholdkivetőjeCsehország fontos eszközt gyárt a Vega rakétákhoz. Ráadásul majd sorozatban...

Újabb űrközpont-születésnap

Újabb űrközpont-születésnapEzúttal az ESA legnagyobb és legfontosabb létesítményét, az Európai Űrkutatási és Technológiai Központot, ismertebb rövidítésével az ESTEC-et ünneplik, fél évszázados fennállása alkalmából.

Az ESA Bulletin két legújabb száma

Az ESA Bulletin két legújabb száma60–50–40. A hatvan éves európai űrhajós, az ötven éves űrközpont és a negyven éves műholdcsalád mellett aktuális hírek is helyek kaptak a kiadványokban.

Retro-irányítóközpont

Retro-irányítóközpontIdén lesz 50 éve, hogy megnyílt az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontja – régebben, mint ahogy az ESA megalakult.

35 éves az ESA Alapokmánya

35 éves az ESA Alapokmánya40 éve írták alá, 35 évvel ezelőtt lépett hatályba az ESA Alapokmánya. Négy időközben elfogadott kiegészítéssel ma is ez szabja meg a szervezet működését.

Az ESA követőállomások négy évtizede

Az ESA követőállomások négy évtizedeÉppen 40 éve vette kezelésbe az ESA egyik elődszervezete a később megalakuló ESA első követőállomását. Azóta világméretűvé terebélyesedett a hálózat, az Estrack.

MEGFEJTÉS: Európai kezdetek a világűrben

MEGFEJTÉS: Európai kezdetek a világűrbenRejtvénykérdésünkre a válasz: ELDO és ESRO. De mi volt a kérdés? És ki nyerte a Természet Világa különszámát?

Európai mozaik – 2021. október (2. rész)

Európai mozaik – 2021. október (2. rész)Havi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

40 éve történt: A román űrrepülés (1. rész)

40 éve történt: A román űrrepülés (1. rész)1981. május 14-én startolt a Szojuz-40, fedélzetén az első – és eddig egyetlen – román űrhajóssal.

Ajtó a világűrbe

Ajtó a világűrbeHatalmas ajtó választja el a külvilágtól az ESA hollandiai tesztközpontjának épületét – a nagy európai űreszközöknek itt kell átmenniük, mielőtt a világűrbe indulhatnának.

Tízszeres élettartam

Tízszeres élettartamAz ESA tetraéder alakú formációban repülő Cluster műholdjai hamarosan működésük harmadik, egyben utolsó évtizedébe lépnek.

A Meteosat négy évtizede

A Meteosat négy évtizedeAz ESA 1977-ben indította a geostacionárius Meteosat időjárási műholdak sorozatának első tagját.

Űrközpont-születésnap

Űrközpont-születésnapEurópa 77 űreszközét irányították és irányítják Darmstadtból, a fél évszázados múlttal büszkélkedő irányítóközpontból.

Negyedszázados út

Negyedszázados útÉppen 25 éve írta alá Magyarország az első együttműködési megállapodást az ESA-val. Egy (majdnem) szemtanú visszaemlékezése.

Megjelent az ESA Bulletin legújabb száma

Megjelent az ESA Bulletin legújabb számaA 40 éve tartó sorozat legfrissebb darabját adta ki az ESA. Nyomtatott változatban továbbra is elérhető, de csak külön megrendelésre. „Zöld űrügynökségként” az elektronikus elérést ajánlják.

Újabb ESA-születésnap

Újabb ESA-születésnapTavaly volt ötven éves, idén negyven, mi az? Természetesen az Európai Űrügynökség (ESA).

REJTVÉNY: Európai kezdetek a világűrben

REJTVÉNY: Európai kezdetek a világűrbenA Természet Világa Európával a világűrben című különszámát nyerheti meg egy szerencsés, aki rejtvényünket helyesen megfejti.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024