Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Stardust

Végleg kikapcsolva

Végleg kikapcsolvaA két nagy feladatán túllevő veterán amerikai üstököskutató űrszonda, a Stardust befejezte pályafutását. Üzemanyaga elfogyott, fedélzeti berendezéseit lekapcsolták.

Stardust-NExT: az első közeli képek

Stardust-NExT: az első közeli képekA NASA már nyilvánosságra hozott a Tempel-1 üstökös magjáról ma készített felvételek közül néhányat.

Régi-új üstököscélpont

Régi-új üstököscélpontA Tempel-1 üstökös jó „ismerősünk” a Deep Impact űrszonda 2005-ös látogatása óta. Ha minden jól megy, februárban a felélesztett Stardust szonda figyeli majd meg újra közelről.

A jövő amerikai űrszondái

A jövő amerikai űrszondáiAz amerikai űrhivatal a megvalósításra javasolt naprendszerkutató programok tervei közül megjelölte a legesélyesebbeket.

Stardust - a hét videója

Stardust - a hét videójaA Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs hullócsillagként tűnik fel a felvételeken.

Keressünk csillagport...

Keressünk csillagport......saját magunk, akár egy tűt a szénakazalban? A Stardust@home program során önkéntesek fogják átfésülni a másfél milliónyi mikroszkópos képet, a csillagközi anyag apró szemcséinek nyomaira vadászva.

Stardust: közeleg a visszatérés

Stardust: közeleg a visszatérésImmár két éve, hogy a NASA Stardust űrszondája mintát gyűjtött a Wild-2 üstökös csóvájából. A visszatérő kapszula 2006. január 15-én landol majd.

Tempel-1: megvan a keresett kráter

Tempel-1: megvan a keresett kráterA NASA „újrahasznosított” üstököskutató űrszondájának felvételén a szakemberek megtalálták a 2005-ben a Deep Impact által az üstökösmagon ütött sebet.

Második pillantás a Tempel-1-re

Második pillantás a Tempel-1-reA NASA Stardust-NExT szondája magyar idő szerint ma hajnalban kb. 200 km távolságban repült el az üstökös magja mellett, amit 2005-ben a Deep Impact nem csak megfigyelt, de meg is „lőtt”. Képek hamarosan!

Régi űrszondák új feladattal

Régi űrszondák új feladattalVéglegessé vált, hogy a NASA támogatja a már kiszolgált Stardust és Deep Impact tudományos programjának folytatását.

Olivinkristályok az üstökösmintában

Olivinkristályok az üstökösmintábanA Wild-2 üstökös környezetéből hozott mintát az amerikai Stardust szonda. Az aerogélben fennakadt szemcsék vizsgálata még javában tart, de az első meglepő eredmények már megvannak.

A Stardust tovább kering a Nap körül...

A Stardust tovább kering a Nap körül...A JPL január 30-án jelentette, hogy a Stardust űrszondát, miután sikeresen visszajuttatta a Földre mintahozó tartályát, hibernálták. A kapcsolatot - ha úgy adódik - ismét fel lehet majd venni vele.

Földet ért a Stardust!

Földet ért a Stardust!A Wild-2 üstökös környezetében vett pormintával sikeresen visszaérkezett az amerikai Stardust űrszonda leszálló kapszulája. Nézze meg a nap fényképeit!
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024