Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Skylab űrállomásprogram

A verhetetlen óriás

A verhetetlen óriásA fél évszázados történetre visszatekintő Saturn–V óriásrakéta eredményeit azóta sem sikerült túlszárnyalni. Talán majd a jövő évtizedben.

A bajnok rakéta (2. rész)

A bajnok rakéta (2. rész)A politika, bármilyen kegyetlen is volt a holdprogrammal, mégis hagyott egy szűk keretet kibontakozni a tudományos kutatás számára az utolsó három leszállás alkalmával.

A mozgatható indítóállványok története (2. rész)

A mozgatható indítóállványok története (2. rész)Az Apollo programhoz három darab mozgatható indítóállvány készült el az Ingalls Iron Works jóvoltából.

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (Befejező rész)

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (Befejező rész)Három rekorddöntő repülés és tengernyi tapasztalat megszerzését követően 25 évvel ezelőtt süllyedt vissza a légkörbe és égett el az első amerikai űrállomás.

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (2. rész)

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (2. rész)A Skylab 1973. május 14.-én startolt el a holdexpedíciókhoz használt 39A indítóállásról. A NASA ezen startja azonban messze nem volt olyan sikeres, mint a megelőző egy évtized startjai: a program kis híján kudarcba fulladt.

A Saturn–V fél évszázada

A Saturn–V fél évszázadaÉpp ma 50 évvel ezelőtt emelkedett először a világűrbe minden idők eddigi legnagyobb rakétája. Cikkünk első részében bemutatjuk a Saturn–V történetét és teljesítményét.

Kiállított eredeti Saturn-V rakéták

Kiállított eredeti Saturn-V rakétákAz utolsó három holdexpedíció törlése, valamint a Skylab program nem-folytatása miatt a NASA számára eredetileg legyártott tizenöt darab Saturn-V hordozórakétából „kettő és egyharmad” a Földön ragadt.

A mozgatható indítóállványok története (1. rész)

A mozgatható indítóállványok története (1. rész)Sokak számára teljesen ismeretlen a története azoknak a mozgatható indítóállványoknak, amelyek nélkül sem az Apollo, sem a Skylab, sem az Apollo-Szojuz tesztprogram, de még a Space Shuttle program repülései sem jöhettek volna létre.

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (3. rész)

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (3. rész) A szinte működésképtelen Skylab-et pillanatok alatt sikerült kijavítani, hogy aztán az amerikai űrhajósok sorra döntögethessék a rekordokat általa.

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (1. rész)

Égi laboratórium: 25 éve ért véget a Skylab program (1. rész)A Szovjetunió és az USA a Szputnyik-1 1957-es felbocsátásától kezdve ádáz presztízsharcot vívott az űrben, hogy ki a jobb. Amerika a holdraszállással megnyerte az űrversenyt, de egy területen, az űrállomás-építésben komoly lemaradásban volt. Ez nem maradhatott így és persze nem is maradt: a Skylab volt hivatott a lemaradás behozására.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024