Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szakmapolitika

Idei űrkitüntetések

Idei űrkitüntetésekJúnius 28-án a Külgazdasági és Külügyminisztériumban átadták az idei Bay Zoltán-díjat és a Magyar Űrkutatásért Érdemérmet.

Európa űrhajósjövője

Európa űrhajósjövőjeEurópai űrügyekről ír a Space Review portál. Jeff Foust cikke a végén érdekes fordulatot vesz: valaki a surranópályán előzhet.

Űrdiplomácia és űrkitüntetések

Űrdiplomácia és űrkitüntetésekV4 űrügyi szakpolitikai vezetők találkozója Budapesten, miniszteri elismerések átadása az űrkutatás terén végzett tevékenységért.

UniSpace konzorcium alakult

UniSpace konzorcium alakultAz űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 2022 őszén 16 magyarországi egyetem együttműködésében.

Magyar–orosz űregyüttműködés

Magyar–orosz űregyüttműködésA két ország nyilatkozatban erősítette meg együttműködési szándékát az űrkutatás terén.

Hazai űrkörkép 2021/2022

Hazai űrkörkép 2021/2022Közel 60 űripari cég és űrkutató szervezet, valamint további potenciális űripari beszállítók friss adatai találhatók meg benne.

Budapesten vitatták meg az űrjövőt

Budapesten vitatták meg az űrjövőtA világűrt megjárt mintegy félszáz űrhajós érkezett Budapestre november első napjaiban.

Készen állunk a 2024-es űrkongresszus megrendezésére

Készen állunk a 2024-es űrkongresszus megrendezéséreA Dubajban zajló idei Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC) nagy érdeklődés övezte a ma bemutatott magyar pályázatot.

Az Űrkutatás Napján történt

Az Űrkutatás Napján történtHétfőn rendezte a MANT az idei Űrkutatás Napját, amelynek programja három blokkból állt.

Magyarország Űrstratégiája

Magyarország ŰrstratégiájaA kormány elfogadta a Magyarország Űrstratégiája című dokumentumot.

Hazai űrkörkép 2023/2024

Hazai űrkörkép 2023/2024Több mint 60 magyar űripari cég és űrkutató szervezet, valamint további potenciális űripari beszállítók adatai találhatók meg a legfrissebb kiadványban.

Axiom Space: magyar együttműködés

Axiom Space: magyar együttműködésŰrkutatási együttműködési megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Axiom Space vállalat.

Közeleg a H-SPACE 2022

Közeleg a H-SPACE 2022Kialakult a BME-n április elején rendezendő nemzetközi űrkonferencia programja, az érdeklődők díjmentesen regisztrálhatnak a részvételre.

Magyarország az EU űrtanácskozásán

Magyarország az EU űrtanácskozásánAz EU Tanács francia elnökségének meghívására február 16-án, Toulouse-ban tartottak informális ülést.

H-SPACE 2022: február helyett áprilisban

H-SPACE 2022: február helyett áprilisbanJövőre is lesz nemzetközi űrkonferencia a Műegyetemen, de az időpontját április elejére módosították.

Együttműködés a Thales Alenia Space-szel

Együttműködés a Thales Alenia Space-szelA magyar kormány újabb stratégiai űrkutatási együttműködési megállapodást kötött, most egy nagy európai űripari vállalattal.

Akik jártak a világűrben

Akik jártak a világűrbenA jövő héten nemzetközi űrhajóskongresszust rendeznek Budapesten.

Magyarország a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson

Magyarország a Nemzetközi Asztronautikai KongresszusonA világ legnagyobb nemzetközi űrkonferenciáját idén Dubajban tartják, ahol a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) egy standdal képviseli hazánkat, és biztosítja a magyar űrszektor szereplőinek bemutatkozását.

Űrprogram Székesfehérváron

Űrprogram Székesfehérváron„Szakmai jövőkép 25 év tapasztalatával” – ezzel a mottóval rendezték meg 2021. augusztus 25–27. között a GISopen konferenciát Székesfehérváron.

Budapest lehet a világ űrfővárosa 2024-ben

Budapest lehet a világ űrfővárosa 2024-benA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) – a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával – pályázott a világ legnagyobb globális űreseményének a megrendezésére 2024 őszén.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024