Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerika hordozórakétái

Az utolsó Delta

Az utolsó DeltaNem csak a Delta-4 Heavy típus, de az egész Delta rakétacsalád utolsó indítása volt az NROL-70 küldetés, egy titkos amerikai felderítő műholddal.

Electron rakéta négy műholddal

Electron rakéta négy műholddalA Rocket Lab négy CubeSatot indított Új-Zélandból, és ismét kísérletezett a kiürült rakétafokozat visszaszerzésével.

Az idei utolsó űrindítás...

Az idei utolsó űrindítás......Kínából történt – hacsak nem tartogat valami váratlan meglepetést számunkra még az év utolsó napja.

Negyedik start, rossz pálya

Negyedik start, rossz pályaA Firefly Aerospace Kaliforniából indított Alpha rakétája nem a megfelő pályára állította a Lockheed Martin technológiai kísérleti műholdját.

A Capella Falcon-9-re vált

A Capella Falcon-9-re váltA radaros földmegfigyelő műholdakat üzemeltető Capella Space az Electron rakéta kudarca után inkább a SpaceX-et választotta következő két műholdja felbocsátásához.

Vulcan és Peregrine: karácsonykor?

Vulcan és Peregrine: karácsonykor?Az ULA új hordozórakétája bemutatkozó repülésén a Peregrine-t, az Astrobotic holdi leszálló szondáját indítja majd.

Egy gyors start: Victus Nox

Egy gyors start: Victus NoxA Firefly Aerospace Alpha rakétájának harmadik indítása az Amerikai Űrhaderő egy kis műholdját juttatta pályára Kaliforniából.

Összeállt a következő Starship

Összeállt a következő StarshipElon Musk szerint készen állnak a következő tesztrepülésre, a hatóság engedélyére azonban még bizonytalan ideig várni kell.

Cygnus NG-19

Cygnus NG-19Egy rakétatípus búcsúja és egy amerikai teherűrhajó indítása a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Vulcan: a negyedik negyedévben

Vulcan: a negyedik negyedévbenLegkorábban akkor indíthatják bemutatkozó repülésére a United Launch Alliance (ULA) új hordozórakétáját.

Starship: harmadik tesztrepülés, szép eredménnyel

Starship: harmadik tesztrepülés, szép eredménnyelAz utolsó pillanatban megérkezett hatósági engedély birtokában Texasból elindult a SpaceX óriásrakétájának harmadik orbitális tesztrepülése.

Mi várható 2024-ben? (2. rész)

Mi várható 2024-ben? (2. rész)Új év, új műholdak – akár ezerszámra – és újonnan bemutatkozó hordozórakéták. Mire számíthatunk az előttünk álló évben?

B1058: leszállt, majd ledőlt

B1058: leszállt, majd ledőltA 19 repüléssel nemrég újrahasznosítási rekordot felállító Falcon-9 rakétafokozatot a kikötőbe szállítás közben felborította az erős szél.

Az Electron visszatért

Az Electron visszatértSzeptemberi kudarca után ismét sikerrel állított pályára egy műholdat a Rocket Lab cég rakétája.

Az izgalom garantált

Az izgalom garantáltEzt írta ki előzetesen a visszaszámlálás végéhez a SpaceX honlapja a Starship–Super Heavy rendszer megismételt tesztrepülése előtt.

Elveszett radarműhold

Elveszett radarműholdA Capella Space második Acadia műholdjának felbocsátása a Rocket Lab Electron rakétájával sikertelenül járt.

63 változtatás

63 változtatásAz FAA befejezte a Starship áprilisi startbalesetének vizsgálatát, és számos változtatást írt elő, amelyek teljesítése után folyamodhat csak a SpaceX az újabb indítási engedélyért.

Kuiper prototípusok: Vulcan helyett Atlas-5

Kuiper prototípusok: Vulcan helyett Atlas-5Az Amazon internetszolgáltató rendszerének hamarosan felbocsátandó első műholdjai (megint) rakétát váltanak.

Electron rakéta egy plusz hat műholddal

Electron rakéta egy plusz hat műholddalA Rocket Lab tovább kísérletezik az Új-Zélandból indított rakétái első fokozatának visszaszerzésével.

Felvásárlás

FelvásárlásA Firefly Aerospace júniusban bejelentette, hogy felvásárolták a Spaceflight Inc. vállalatot, műholdak pályára állításával bővítve saját profiljukat.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024