Amerika hordozórakétái

Az izgalom garantált

Az izgalom garantáltEzt írta ki előzetesen a visszaszámlálás végéhez a SpaceX honlapja a Starship–Super Heavy rendszer megismételt tesztrepülése előtt.

Elveszett radarműhold

Elveszett radarműholdA Capella Space második Acadia műholdjának felbocsátása a Rocket Lab Electron rakétájával sikertelenül járt.

63 változtatás

63 változtatásAz FAA befejezte a Starship áprilisi startbalesetének vizsgálatát, és számos változtatást írt elő, amelyek teljesítése után folyamodhat csak a SpaceX az újabb indítási engedélyért.

Kuiper prototípusok: Vulcan helyett Atlas-5

Kuiper prototípusok: Vulcan helyett Atlas-5Az Amazon internetszolgáltató rendszerének hamarosan felbocsátandó első műholdjai (megint) rakétát váltanak.

Electron rakéta egy plusz hat műholddal

Electron rakéta egy plusz hat műholddalA Rocket Lab tovább kísérletezik az Új-Zélandból indított rakétái első fokozatának visszaszerzésével.

Felvásárlás

FelvásárlásA Firefly Aerospace júniusban bejelentette, hogy felvásárolták a Spaceflight Inc. vállalatot, műholdak pályára állításával bővítve saját profiljukat.

Vulcan: sikeres hajtóműteszt

Vulcan: sikeres hajtóműtesztNéhány másodpercen át működtették a United Launch Alliance (ULA) készülő rakétjának két BE-4 hajtóművét.

A történet vége

A történet végeA csődeljárás eredményeképpen három cég kapott lehetőséget arra, hogy a csődbe jutott Virgin Orbit eszközeit megvásárolják.

Robbanással végződött a Starship próbarepülése

Robbanással végződött a Starship próbarepüléseA SpaceX óriásrakétájával és űrjárművével ma először kísérelték meg a kijutást a Föld körüli pályára.

Terran-1

Terran-1A Relativity Space új rakétáját – egyelőre hasznos teher nélkül – a floridai Cape Canaveral bázisról próbálták ki. Az űrt elérte, a pályát nem.

Vulcan és Peregrine: karácsonykor?

Vulcan és Peregrine: karácsonykor?Az ULA új hordozórakétája bemutatkozó repülésén a Peregrine-t, az Astrobotic holdi leszálló szondáját indítja majd.

Egy gyors start: Victus Nox

Egy gyors start: Victus NoxA Firefly Aerospace Alpha rakétájának harmadik indítása az Amerikai Űrhaderő egy kis műholdját juttatta pályára Kaliforniából.

Összeállt a következő Starship

Összeállt a következő StarshipElon Musk szerint készen állnak a következő tesztrepülésre, a hatóság engedélyére azonban még bizonytalan ideig várni kell.

Cygnus NG-19

Cygnus NG-19Egy rakétatípus búcsúja és egy amerikai teherűrhajó indítása a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Vulcan: a negyedik negyedévben

Vulcan: a negyedik negyedévbenLegkorábban akkor indíthatják bemutatkozó repülésére a United Launch Alliance (ULA) új hordozórakétáját.

NROL-68

NROL-68De mondhatjuk, hogy Orion-11 vagy Mentor-9. A lényeg a kémműhold, amely egy Delta-4 Heavy rakétával indult Floridából.

Tengeri indítások

Tengeri indításokKét amerikai cég is kísérletezik tengeri űrindításokkal a part menti vizekről, sikerük tehermentesíthetné a szárazföldi űrkikötőket.

A SpaceX második kaliforniai indítóállása

A SpaceX második kaliforniai indítóállásaElon Musk cége hamarosan használatba veheti a Vandenberg támaszpont nevezetes 6-os starthelyét is. Az 1960-as évekig visszanyúló történet dióhéjban.

A Falcon-9 megtette...

A Falcon-9 megtette......azt, amit annak idején az űrrepülőgépektől reméltek, több szempontból is túlteljesítve a Shuttle-korszakot.

A Virgin Orbit felfüggesztette működését

A Virgin Orbit felfüggesztette működésétAz ok nem csak a legutolsó indítási kudarc. Hatszáz munkavállaló helyzete vált bizonytalanná.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022