Oroszország és a Naprendszer

Lezuhanhat egy Venyera

Lezuhanhat egy VenyeraDe nem a Vénuszra, hanem a Földre, ugyanis a sikertelen szovjet szonda Kozmosz–482 néven fél évszázada a Föld körül kering.

Gringauz 100

Gringauz 100Júniusban születésének 100. évfordulóján Moszkvában emlékeztek a szovjet–orosz űrkutatás ikonikus alakjára.

Fobosz-Grunt: számítógépes hiba a bűnös

Fobosz-Grunt: számítógépes hiba a bűnösA hivatalos orosz vizsgálat végén megnevezték a valószínű okot, amiért elveszhetett a Mars Phobos holdjára szánt, de végül a földi légkörben elégett űrszonda.

Fobosz-Grunt: vége, leesett

Fobosz-Grunt: vége, leesettVisszatértek végre a bolygónk környezetét elhagyni nem tudó orosz űrszonda darabjai – már amelyek átvészelték a sűrű légkörben való fékeződést. Vége a sajtó által is fűtött várakozásoknak.

Szabotázs, vagy mi?

Szabotázs, vagy mi?Az orosz űrügynökség vezetője azzal a hajmeresztő feltételezéssel állt elő, hogy a közelmúlt orosz űrkudarcai mögött talán külföldi erők „aknamunkája” állhat.

Fobosz-Grunt: január közepén eshet le

Fobosz-Grunt: január közepén eshet leA szerencsétlen kimenetelű orosz Mars-küldetés a hónap közepén érhet teljesen véget, amikor a Föld körüli pályán ragadt űrszonda túl alacsonyra kerülve belép a sűrű légkörbe.

Még él! – vették az orosz Mars-szonda jeleit

Még él! – vették az orosz Mars-szonda jeleitEz az ESA ausztráliai követőállomásán sikerült, bár telemetriai adatokhoz nem jutottak. De legalább életjelet adott magáról a Fobosz-Grunt – most először, mióta alacsony Föld körüli pályán ragadt ahelyett, hogy már a Mars felé tartana.

Fobosz-Grunt: december elejéig lehet próbálkozni

Fobosz-Grunt: december elejéig lehet próbálkozniNem sok esély van a Föld körüli pályán maradt orosz Mars-szonda megmentésére, de még nem adták fel.

Fobosz-Grunt: egyelőre még nem kudarc

Fobosz-Grunt: egyelőre még nem kudarcAz orosz Mars-szonda alacsony Föld körüli pályán ragadt, a Marsra vezető pálya elérésére szolgáló két hajtóműindítás egyike sem sikerült. Ha a hiba szoftveres eredetű, akkor van még remény a javításra, mivel a fedélzeti üzemanyagkészletből semmi sem fogyott.

Fobosz-Grunt: start november 9-én

Fobosz-Grunt: start november 9-énAz Orosz Űrügynökség kijelölte a Marshoz induló, a Phobos holdról anyagmintát visszahozni készülő űrszonda indítási dátumát.

GYORSHÍR: Csúszik a Luna-25

GYORSHÍR: Csúszik a Luna-25A tesztek eredményeinek birtokában Oroszország minimum 8 hónappal később indítja a soron következő holdszondáját.

Az oroszok beszállnak az ExoMarsba

Az oroszok beszállnak az ExoMarsbaAz év végéig aláírhatják azt a megállapodást, amely szerint az amerikaiakat az oroszok váltják az Európai Űrügynökség partnereként a Mars kutatására az évtized második felében induló programban.

Utoljára (?) a Fobosz-Gruntról

Utoljára (?) a Fobosz-GruntrólA sorozatos kudarcokat furcsa ötletek, abszurd magyarázatok sorozata kíséri. Miért hibásodott meg és hol esett le a szerencsétlenül járt orosz Phobos-szonda? Talán sosem derül ki...

A Fobosz-Grunt utolsó órái

A Fobosz-Grunt utolsó óráiA start után Föld körüli pályán ragadt űrszonda a legutóbbi előrejelzések szerint feltételezhetően január 15-én este éri el a sűrűbb légrétegeket, és valahol Chile partjainál ér földet (pontosabban: vizet) a Csendes-óceánban – talán...

Kárfelelősség a világűrben

Kárfelelősség a világűrbenHa mégis ránk esne valami – persze nem fog –, akkor jó ha tudjuk, ki a felelős... Gál Gyulának, a világűrjog nemzetközi szaktekintélyének írása.

Helyzetjelentés a Fobosz-Gruntról

Helyzetjelentés a Fobosz-GruntrólAz orosz Mars-szonda a múlt heti biztató jelek ellenére hallgat, így még kevesebb a remény arra, hogy bármi hasznosat tudnának vele tenni.

Fobosz-Grunt: a Marshoz már biztos nem megy

Fobosz-Grunt: a Marshoz már biztos nem megyElmúlt az utolsó lehetséges időpont is, amikor még a szomszéd bolygó felé irányíthatták volna az orosz űrszondát.

Fobosz-Grunt: megmentik vagy leesik?

Fobosz-Grunt: megmentik vagy leesik?Folytatódnak a Föld körüli pályán ragadt orosz Mars-szonda megmentésére irányuló műveletek. Ha nem sikerül a hajtóművet beindítani, hamarosan újabb lehulló űrszemétdarab miatt izgulhatunk.

Az orosz Mars-szonda elhagyta a Földet...

Az orosz Mars-szonda elhagyta a Földet......a Föld körüli pályát azonban egyelőre nem. A Fobosz-Grunt Bajkonurból indult kalandos útjára, hogy ha minden jól megy, egy egysége végül a Mars nagyobbik holdjáról származó talajmintával térjen vissza 2014-ben.

Az első leszállás a Vénuszon: 40 éve startolt a Venyera-7 (2. rész)

Az első leszállás a Vénuszon: 40 éve startolt a Venyera-7 (2. rész)A többszörösen újratervezett, megerősített szondasorozat hetedik tagja volt az első, amely kibírta a Vénusz poklát. Negyven éve startolt az Esthajnalcsillag első meghódítója.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022