Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Envisat

Az Envisat sorsáról

Az Envisat sorsárólSzakértők szerint az űrszemét legveszélyesebb darabja az ESA hét éve üzemképtelen Envisat műholdja. Kockázatos lenne kivárni azt a 150 évet, mire magától megsemmisül.

Élt tíz évet

Élt tíz évetAz ESA mostanra reménytelennek ítélte és lényegében feladta a küzdelmet a nemrég váratlanul elhallgatott Envisat földmegfigyelő műholdjának megmentéséért. Nagy veszteség érte a távérzékelési adatok felhasználóit.

Meglesett Envisat

Meglesett EnvisatAz ESA szakemberei továbbra is próbálkoznak az április 8-án váratlanul elhallgatott földmegfigyelő műhold életre keltésével. Egy másik, francia távérzékelő hold le is fényképezte az Envisatot.

A Japánból induló cunami antarktiszi jéghegyeket szült

A Japánból induló cunami antarktiszi jéghegyeket szültA márciusi hatalmas japán földrengés nyomán kialakult szökőár még a Föld túlfelén, az Antarktiszon is megtette romboló hatását.

REJTVÉNY: Radarkép „színesben”

REJTVÉNY: Radarkép „színesben”A több eltérő időpontban ugyanarról a területről készített műholdas radarfelvételek kombinálásával látványos, hamis színezésű képek állíthatók elő. Kérdésünk egyszerű: mit ábrázol a most bemutatott kép?

Nézzünk a Szahara szemébe!

Nézzünk a Szahara szemébe!A látványos űrfelvételt a furcsa, már a legelső űrhajósoknak is feltűnt geológiai képződményről az ESA Envisat műholdja készítette.

Régi műhold új pályán

Régi műhold új pályánAz ESA nagyméretű földmegfigyelő mesterséges holdja, az Envisat „közelebb költözött” a Földhöz. Az alacsonyabb pályán még három évig működhet.

Kősivatag műholdas radarképen

Kősivatag műholdas radarképenA Góbi-sivatag Mongólia és Kína hatalmas, összesen 1,3 millió négyzetkilométeres területét fedi.

Űrszemétveszély 150 évig

Űrszemétveszély 150 évigHárom év múlva az Európai Űrügynökség az eddigi legnagyobb veszélyt magában hordozó elhasznált űreszköz tulajdonosává válik...

Hatalmas olajfolt a Mexikói-öböl vizén

Hatalmas olajfolt a Mexikói-öböl vizénA Louisiana és Mississippi államok partjai közelében április 20-án felrobbant és később elsüllyedt olajfúró toronyból még mindig folyik az olaj. Műholdfelvételeket is használnak a szennyezés követésére.

Karácsonyfa-félsziget

Karácsonyfa-félszigetEzzel az érdekes, radaros módszerrel készült űrképpel kívánunk olvasóinknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket.

Hogy mozogtak a vörösiszap-tározó gátjai?

Hogy mozogtak a vörösiszap-tározó gátjai?Újabb műholdradaros adatok bevonásával még pontosabban sikerült meghatározni az ajkai vörösiszap-tározó 2010 októberében átszakadt gátjainak térbeli mozgását, a katasztrófát megelőző nyolc éven át!

Küzdelem az Envisatért

Küzdelem az EnvisatértMinden idők legtöbbet tudó földmegfigyelő műholdja, az európai Envisat tíz évnyi működés után hirtelen elhallgatott.

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”Az Európát és Afrikát elválasztó Gibraltári-szorosról készült az Envisat radarképe, legutóbbi rejtvényünk főszereplője.

„Gekkó” Szibériából

„Gekkó” SzibériábólSzibéria délkeleti részén az Angara folyó felduzzasztásával alakították ki a Bratszki-víztározót, amely szinte úgy néz ki az Envisat műhold radarképén, mint egy hüllő.

Időutazás a vörösiszap-tározónál

Időutazás a vörösiszap-tározónálVajon a műholdak láthatták-e előre az ajkai timföldgyár tározójának esetleges mozgását? Egyáltalán hogyan lehet olyan adatokhoz jutni, amelyek alapján ezt el lehet dönteni?

A világ legnagyobb part menti szélfarmja

A világ legnagyobb part menti szélfarmjaAz Envisat radarképén az Anglia keleti partjainál szeptember végén üzembe helyezett szélkerekek láthatók, amelyek egyszerre 30%-kal növelték Nagy-Britannia szélenergia-hasznosító kapacitását.

Füst Moszkva körül

Füst Moszkva körülKözép-Oroszország és a főváros környéke az eddigi legforróbb júliusát éli. Moszkva környékén több helyen erdőtüzek vannak.

Egyre több a szén-dioxid a légkörben

Egyre több a szén-dioxid a légkörbenAz ESA Envisat műholdjával hét éven át végzett mérések folyamatos növekedést mutatnak.

Vulkáni hamu Nyugat-Európa fölött

Vulkáni hamu Nyugat-Európa fölöttAz izlandi Eyjafjöll-vulkán kitöréséből származó hamu miatt ma megbénult a légi közlekedés Európa nyugati részében és Skandináviában.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024