Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Columbia utolsó útja

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (4. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (4. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Mire jutottak a balesetet követő vizsgálatok?

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (2. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (2. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Folytatjuk a történet felidézését.

Izrael űrprogramja (3. rész)

Izrael űrprogramja (3. rész)Cikksorozatunk befejező részében Izrael űrhajósáról és holdszondájáról olvashatnak.

Egy hajszálon múlt (1. rész)

Egy hajszálon múlt (1. rész)Érdekes, mi több döbbenetes visszaemlékezés látott napvilágot nemrégiben az egyik űrrepülőgép-parancsnoktól, akinek az űrhajójával (majdnem) ugyanaz történt meg, mint a Columbiával, csak 15 évvel korábban.

A fonalférgek túlélték (1. rész)

A fonalférgek túlélték (1. rész)Mégis vannak túlélői a Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófájának – nem is kevesen!

Az űrrepülőgépek módosításai
(3., befejező rész): Kamerák

Az űrrepülőgépek módosításai <br>(3., befejező rész): KamerákSorozatunk harmadik részében olyan újdonságokat mutatunk be, amelyek nem csak az űrrepülőgépeken kaptak helyet, de legalább olyan fontosak, mint az eddig bemutatott módosítások.

Az űrrepülőgépek módosításai (2. rész):
Érzékelők minden mennyiségben

Az űrrepülőgépek módosításai (2. rész): <br>Érzékelők minden mennyiségbenA szerda estétől remélhetően újból üzemelő űrrepülőgépeken az elmúlt két évben több módosítást eszközöltek. A módosításokat bemutató sorozat második részében az orbiterre került új érzékelőket és a pótrobotkart mutatjuk be.

Július 13-án indulhat a Discovery

Július 13-án indulhat a DiscoveryA NASA űrrepülőgépekért felelős vezetői és szakemberei az elmúlt két napban Floridában üléseztek, hogy áttekintsék, minden rendben van-e a Discovery július közepére tervezett startjához. A döntés: július 13-án felszállhat a Discovery.

Szomorú hírek az Államokból

Szomorú hírek az ÁllamokbólA NASA bejelentette, hogy az Opportunity "beásta" magát a Mars felszínén. Arról is informálták a világ közvéleményét, hogy a Discovery első repülését júliusra halasztották. Ez utóbbi döntés valószínűleg negatív hatással lesz Thomas Reiter útjára is...

Új külső tank

Új külső tankMár a felújított külső tank is megérkezett a Kennedy Űrközpontba. A Discovery startja a Columbia tragédiáját követő mintegy két éves kényszerpihenő után idén májusban várható.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (3. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (3. rész)2003. február 1-jén semmisült meg visszatérése közben az STS–107 Columbia űrrepülőgép, fedélzetén hét űrhajóssal. Az eseményeket felidéző sorozatunkban most végzetes leszállásról lesz szó.

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (1. rész)

20 éve történt: a Columbia-katasztrófa (1. rész)2003. február 1-jén az STS–107 egy rutinrepülésről volt hazatérőben, amikor először a CNN, majd a világ összes híradása megtelt egy vérfagyasztó képsorral.

Egy hajszálon múlt (2. rész)

Egy hajszálon múlt (2. rész)Az űrhajósok tudták, hogy baj van, az irányítás pedig nem tudta, mennyire benézte a felvételeket. Tudtukon kívül vabankot játszottak... és végül nyertek.

A fonalférgek túlélték (2. rész)

A fonalférgek túlélték (2. rész)A szakemberek többféle érdekes következtetést is levontak a Columbia katasztrófáját túlélő fonalférgek rendkívüli esetéből.

Űrpókok

ŰrpókokHogyan viselkednek a pókok a súlytalanságban? Ezt vizsgálták ausztrál diákok részvételével 2003-ban, a később szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőgép fedélzetén.

A Kennedy Űrközpont kész az indításra

A Kennedy Űrközpont kész az indításra2005. július 12-én, helyi idő szerint este minden készen állt a Kennedy Űrközpontben a Discovery indítására. Ha az időjárás is kedvező lesz, az űrrepülőgépek ma este újra szolgálatba állhatnak.

Az űrrepülőgépek módosításai (1. rész):
A külső tartály és környezete

Az űrrepülőgépek módosításai (1. rész): <br>A külső tartály és környezeteVárhatóan szerdán (magyar idő szerint az esti órákban) útjára indulhat az első űrrepülőgép a Columbia katasztrófája óta. Az elmúlt két évben a NASA nem volt tétlen: több ponton módosította az űrrepülőgépeket. Most induló sorozatunk első részében bemuatatjuk a külső üzemanyagtartály és egy rögzítőelem módosításait.

PROGRAMAJÁNLÓ: Újra indul az űrrepülőgép

PROGRAMAJÁNLÓ: Újra indul az űrrepülőgépA TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság Székesfehérvári Csoportja tisztelettel meghívják Önt következő rendezvényükre.

Discovery űrrepülőgép:
az új startdátum május 22-e!

Discovery űrrepülőgép: <br>az új startdátum május 22-e!A NASA szakemberei bejelentették, hogy egy héttel elhalasztják a Discovery űrrepülőgép indítását. Mint emlékezetes, ez a repülés lenne az első Shuttle vállalkozás a Columbia 2003. februári – hét áldozatot követelő – katasztrófája óta.

Csak jövőre repülhetnek újra az űrrepülőgépek

Csak jövőre repülhetnek újra az űrrepülőgépekA NASA szerint a következő űrrepülőgép-indítást leghamarabb jövő év márciusában fogják végrehajtani. Az útra esélyes űrrepülőgép pedig immár a Discovery, és nem az Atlantis.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024