Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrszondák a Marsnál

Ősi vulkán a Marson

Ősi vulkán a MarsonBár maga a vulkán ősi, a felfedezés új. Több űreszköz felvételeit összevetve bukkantak rá a tudósok a hatalmas alakzatra.

Magassági rekord

Magassági rekordA rekordot a Marson a NASA Ingenuity helikoptere szeptemberben állította fel, amikor 20 méter magasságig emelkedett. Októberben pedig már ezt is túlszárnyalta.

Ibolyántúli Mars

Ibolyántúli MarsA NASA MAVEN űrszondája látványos felvételeket készített az ibolyántúli tartományban a vörös bolygóról.

Pordinamikai vizsgálat

Pordinamikai vizsgálatAz Ingenuity helikopter segítségével valóságos körülmények közt végezték el a marsi por dinamikájának vizsgálatát.

Bajban a Marson és a Marsnál

Bajban a Marson és a MarsnálHivatalosan még meg nem erősített január eleji hírek szerint elhallgathatott a kínai marsjáró és a bolygó körül keringő űrszonda is.

Por itt, por ott

Por itt, por ottA Marsra és a Földre egyaránt jellemzők a porviharok. Vannak köztük hasonlóságok, de alapvető különbségek is.

A porvihart kiheverte, de...

A porvihart kiheverte, de...A januári porvihar elmúltával az InSight visszatért a biztonságiból normális üzemmódjába, a rendelkezésre álló energia emelkedik, de a bizakodás csak átmeneti.

PROGRAMAJÁNLÓ: Leszállások a Marson

PROGRAMAJÁNLÓ: Leszállások a MarsonNovember 8-án (hétfőn) 17 órától Horváth András tart érdekesnek ígérkező előadást a Műegyetemen, a MANT Űrkorszak sorozatában.

Kínai Mars-helikopter

Kínai Mars-helikopterKína a NASA Ingenuity helikopteréhez hasonló eszközt fejlesztene és szeretne a Marsra juttatni.

Beporosodott az InSight

Beporosodott az InSightEgyre gyűlik a por a NASA InSight szondájának napelemtábláin. A szakemberek attól tartanak, hogy a csökkenő áramtermelés egy éven belül megpecsételi a szonda sorsát.

Újratervezés

ÚjratervezésA NASA elkezdte a marsi talajmintákat a Földre hozó küldetés anyagi okokból történő áttervezését.

A Mars tengelyforgásáról

A Mars tengelyforgásárólA tavaly decemberig működő InSight szonda méréseit elemezve új felfedezéseket tettek a Mars tengelyforgására és a forgástengely ingadozására vonatkozóan.

A Deimos közelében

A Deimos közelébenA Mars két holdja közül a kisebbiket még sosem látogatta meg ilyen közelről űrszonda, mint most az arab Hope.

Harc a porral

Harc a porralAz InSight sorsát a marsi por pecsételte meg. A szakemberek keresik a megoldást, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló veszteségek.

Az InSight vége

Az InSight végeA NASA hivatalosan is véget vetett a Marsra 2018 novemberben leszállt űrszonda programjának.

ESA-s rover nélkül

ESA-s rover nélkülA NASA és az ESA megváltoztatta a korábbi forgatókönyvet: mégsem marsjáróval, hanem helikopterrel szednék össze a Perseverance által gyűjtött mintákat.

Egyirányú „beszélgetés” a Marssal

Egyirányú „beszélgetés” a MarssalSikerült az európai Mars Express szonda novemberi kísérlete, amelyben a kínai marsjáró adását vették, majd továbbították a Földre.

Hallgatózás a Marsnál

Hallgatózás a MarsnálAz európai Mars Express szonda novemberben többször is lehallgatja a kínai Csuzsung marsjáró adását. (Nyugalom, a kínaiak tudnak róla.)

Együttállás előtt marsi panoráma

Együttállás előtt marsi panorámaEgy hónapos kommunikációs szünet előtt helyzetjelentés a kínaiaik marsjárójáról, amely immár 100 napos üzemelésen van túl.

Kínai szelfi a Marsról

Kínai szelfi a MarsrólA Kínai Nemzeti Űrügynökség ma új képeket közölt a Mars felszínéről, köztük olyat is, amelyen mind a leszállóegység, mind a marsjáró egyszerre látható.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024