Európai űrpolitika

Mexikó és az ESA

Mexikó és az ESAAz Európai Űrügynökség (ESA) együttműködési megállapodást kötött a közép-amerikai ország űrügynökségével.

Európa űrhajósjövője

Európa űrhajósjövőjeEurópai űrügyekről ír a Space Review portál. Jeff Foust cikke a végén érdekes fordulatot vesz: valaki a surranópályán előzhet.

ESA: nagy novemberi bejelentések

ESA: nagy novemberi bejelentésekA miniszteri tanácsülés eredményei és az új űrhajós osztály névsorának közzététele is szerepel a november 23-i programban.

Európai mozaik – 2022. május-június (1. rész)

Európai mozaik – 2022. május-június (1. rész)Sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2022. március

Európai mozaik – 2022. márciusHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Amerikai szemmel

Amerikai szemmelMilyennek látja Európa űrpolitikáját és az európai űrambíciókat Jeff Foust, a Space Review portál főszerkesztője?

Európai mozaik – 2021. december

Európai mozaik – 2021. decemberHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozik – 2021. június

Európai mozik – 2021. júniusHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Galileo: szerződések aláírva

Galileo: szerződések aláírvaElhárult a jogi akadály az európai navigációs műholdrendszer második generációs űreszközeinek építésére szóló szerződések megkötése elől.

Litvánia is az ESA társult tagja

Litvánia is az ESA társult tagjaA megállapodás az eddigieknél magasabb szintre emeli az ország és az űrügynökség gyümölcsöző kapcsolatát.

Európai mozaik – 2022. december

Európai mozaik – 2022. decemberHavonta jelentkező sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

16,923 milliárd

16,923 milliárdEnnyi eurós tagállami befizetésekkel vág neki az Európai Űrügynökség (ESA) a következő három évnek.

Szlovákia az ESA társult tagja

Szlovákia az ESA társult tagjaAz egyezmény ratifikálásával szomszédunk október 13-án az Európai Űrügynökség (ESA) negyedik társult tagállama lett.

A Holdra sem mennek az oroszokkal

A Holdra sem mennek az oroszokkalAz ESA égi kísérőnk űrszondás kutatásában is megszakítja együttműködését az oroszokkal.

Magyarország az EU űrtanácskozásán

Magyarország az EU űrtanácskozásánAz EU Tanács francia elnökségének meghívására február 16-án, Toulouse-ban tartottak informális ülést.

Európai űrvárakozások

Európai űrvárakozásokJosef Aschbacher január 18-án tartotta az ESA szokásos évkezdő főigazgatói sajtótájékoztatóját.

Európai mozaik – 2021. november

Európai mozaik – 2021. novemberHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Voyage 2050: vitorlabontás

Voyage 2050: vitorlabontásAz Európai Űrügynökség (ESA) kijelölte tudományos programjainak fő irányait az évszázad közepéig.

Európai mozaik – 2021. május (2. rész)

Európai mozaik – 2021. május (2. rész)Havi sorozatunk előző részében európai űrszállítóeszközökkel foglalkoztunk. Most a Földtől indulva a Holdhoz és a Jupiterhez teszünk képzeletbeli utazást.

Európai mozaik – 2021. április (1. rész)

Európai mozaik – 2021. április (1. rész)Havi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022