Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrcsillagászat Európában

Kínai–francia űrtávcső indult

Kínai–francia űrtávcső indultA SVOM az égbolt legnagyobb teljesítményű, gyors csillagrobbanásait, a távoli gamma-kitöréseket kutatja majd.

Hubble 34

Hubble 34Születésnap a Kis Súlyzó-köd képével.

Fiatal és halott

Fiatal és halottA csillagászok az eddig ismert legidősebb „halott” galaxist fedezték fel a James Webb-űrtávcsővel.

Élen a magyar űrcsillagászat

Élen a magyar űrcsillagászatBizonyos szempontból a magyar űrcsillagászok a legsikeresebbek Európában – derül ki az Európai Űrügynökség friss elemzéséből.

Az ESA tudományos programjáról Budapesten, első kézből

Az ESA tudományos programjáról Budapesten, első kézbőlNovember 27-én (hétfőn) Budapestre látogat az Európai Űrügynökség tudományos ügyekért felelős igazgatója, Carole Mundell professzor és stábjának több tagja.

Robbanás a múltból

Robbanás a múltbólA földi ionoszféra tetején is érezhető volt a tavalyi rekorderős gamma-kitörés, a BOAT hatása.

Elindult az Euclid

Elindult az EuclidA legújabb európai űrtávcső az univerzum „sötét” komponenseinek kutatására készült.

Díjazták a Gaia csapatát

Díjazták a Gaia csapatátA CSFK kutatóit is a tagjai között tudó Gaia Kollaboráció a Tejútrendszer forradalmian új háromdimenziós térképének elkészítéséért elnyerte a 2023. évi Berkeley-díjat.

Másodszor a Merkúrnál a BepiColombo

Másodszor a Merkúrnál a BepiColomboAz európai–japán BepiColombo ismét gravitációs hintamanővert végzett a Naprendszer legbelső bolygójánál.

Harc egy űrteleszkópért

Harc egy űrteleszkópértAz oroszok által Ukrajna ellen indított háború kiváltotta szankciók egyik első tudományos áldozata volt a német eROSITA röntgentávcső a Szpektr-RG orosz csillagászati szondán.

Egyetlen giroszkóppal

Egyetlen giroszkóppalGiroszkópja meghibásodása ellenére a Hubble-űrtávcső töretlenül folytatja világszínvonalú megfigyeléseit.

Európai mozaik – 2024. március

Európai mozaik – 2024. márciusSorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Európai mozaik – 2024. február (2. rész)

Európai mozaik – 2024. február (2. rész)Sorozatunk e havi zárásaként ugorjunk el a kontinens nyugati, majd a keleti „végeire”.

Einstein Probe

Einstein ProbeKínai és európai együttműködésben épült röntgencsillagászati műhold indult Hszicsangból.

2031-ig már pihen...

2031-ig már pihen... A Jupiter felé indított európai űrszonda, a JUICE jelentős pályamódosító manővert hajtott végre.

Euclid: javítva!

Euclid: javítva!Egy szoftverfrissítéssel sikerült úrrá lenni az ESA égtérképező űrtávcsövének akár a küldetés meghiúsulásával is fenyegető hibáján.

BepiColombo: harmadszor a Merkúr mellett

BepiColombo: harmadszor a Merkúr mellettAz európai–japán űrszondaegyüttes a tervezett hat alkalomból harmadjára járt gravitációs lendítő manőver céljából a Naprendszer legbelső bolygója mellett.

Európai mozaik – 2022. július (2. rész)

Európai mozaik – 2022. július (2. rész)Sorozatunk első részében rakétaügyekkel foglalkoztunk. Mást álljon itt két űrtudományi hír.

Újabb adatok a Gaia űrtávcsőtől

Újabb adatok a Gaia űrtávcsőtőlFurcsa csillagokat talált a Tejútrendszer eddigi legrészletesebb térképén az európai űrtávcső.

JUICE: az utolsó tesztek

JUICE: az utolsó tesztekA Jupiterhez és jeges holdjaihoz küldendő európai űrszonda jövő áprilisban indulhat. Jól haladnak a tesztek.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024