Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Korszerű oktatás

Lezajlott a H-SPACE 2024 konferencia

Lezajlott a H-SPACE 2024 konferenciaEgyüttműködés az űrszektorban – ez volt a mottója a Műegyetemen csütörtökön és pénteken tartott nemzetközi űrkonferenciának.

Együttműködés az űrszektorban – nemzetközi konferencia a Műegyetemen

Együttműködés az űrszektorban – nemzetközi konferencia a MűegyetemenA H-SPACE 2024 címmel április 25–26-án Budapesten rendezendő űrkonferencia egy 2015 óta tartó sorozat újabb állomása.

Pár perc súlytalanság – pályázat diákoknak

Pár perc súlytalanság – pályázat diákoknak11 és 18 év közötti diák vagy? Bővítsd tudásodat és szállj versenybe a nyereményekért a MANT diákpályázatán! A beadási határidő: 2024. február 12.

Irány az űr! 2023 – döntő

Irány az űr! 2023 – döntőSzeptembertől lehetett jelentkezni az idei Kárpát-medencei űrkutatási csapatversenyre. A december 2-án rendezett döntőben öt középiskolás csapat mérte össze tudását.

Űrtechnológia és űrkutatás

Űrtechnológia és űrkutatásBME és SZTE együttműködésben – szegedi látogatás az MRC-100 vezérlő földi állomásán Budapesten.

Ismét Irány az űr!

Ismét Irány az űr!2023-ban újra itt a Kárpát-medencei űrkutatási csapatverseny középiskolásoknak! Jelentkezés szeptember 1–22. között, az első forduló 29-én indul.

Műhold egy üdítősdobozban

Műhold egy üdítősdobozbanAz első magyar országos CanSat verseny döntőjét 2023. április 12–13-án tartották.

PQ alkotók egymás között

PQ alkotók egymás közöttKonferencia a PocketQube európai helyzetéről – beszámoló első kézből.

CanSat 2023: indul a verseny!

CanSat 2023: indul a verseny!Vállalkozó kedvű diákcsapatok jelentkezését október végéig várják az európai CanSat verseny magyar fordulójába. A feladat: italosdoboz méretű és formájú műhold-szimuláció készítése.

Műholdak mint oktatási segédeszközök (2. rész)

Műholdak mint oktatási segédeszközök (2. rész)Sorozatunkat a kutató és rádióamatőr célú műholdakkal folytatjuk.

CanSat Hungary 2024 – döntő

CanSat Hungary 2024 – döntőPénteken és szombaton zajlott a CanSat Hungary 2024 középiskolás csapatverseny nemzeti döntője.

A műholdak szerepe a hazai mérnökoktatásban

A műholdak szerepe a hazai mérnökoktatásbanÁttekintés a műegyetemi kisműholdas fejlesztések tanulságairól – első kézből.

Műholdtalálkozó – belépés csak műholddal!

Műholdtalálkozó – belépés csak műholddal!Középiskolás csapatok mutatják meg egymásnak fejlesztés alatt álló műholdszimulációjukat a második országos CanSat verseny félidejében.

A Nagy Találkozó

A Nagy TalálkozóMagasabb fordulatszámra kapcsolt a magyarországi második országos CanSat verseny.

DIÁKPÁLYÁZAT: Pár perc súlytalanság

DIÁKPÁLYÁZAT: Pár perc súlytalanságMutasd be ötleteidet, szállj versenybe a nyereményekért a MANT idei diákpályázatán és rajzpályázatán. A beadási határidő: 2024. február 12.

Űrtábor – harmincadik alkalommal

Űrtábor – harmincadik alkalommalA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) már 1994 óta szervezi hagyományos nyári Űrtáborát.

MANT Űrtábor 2023

MANT Űrtábor 2023Egy hét űrélmény vár minden érdeklődő 13–18 éves diákra 2023. július 2–8. között Dabason, a Magyar Asztronautikai Társaság idei űrtáborában.

MRC-100: felbocsátás májusban

MRC-100: felbocsátás májusbanElkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold.

Űrtechnológiai szakirányú továbbképzés

Űrtechnológiai szakirányú továbbképzésŰrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indít a Műegyetem az UniSpace Magyarország Konzorcium tagjaként.

Műholdak mint oktatási segédeszközök (1. rész)

Műholdak mint oktatási segédeszközök (1. rész)Kétrészes sorozatunkban először a meteorológiai műholdak adta lehetőségekről esik szó.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024