Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerikai távérzékelő műholdak

Az ISS felülnézetből

Az ISS felülnézetbőlKülönleges kép született a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), ahol most épp hat űrhajó van „kikötve”, köztük az első emberes próbarepülését végző Starliner.

Az első PREFIRE

Az első PREFIREA NASA CubeSat kategóriájú műholdjainak párosa a sarkvidéki klíma megfigyelésére készült. Az első most indult egy Electron rakétával, a második heteken belül követheti.

Adatbányászat

AdatbányászatGazdasági szereplők a mesterséges intelligencia fokozottabb használatát sürgetik, hogy a műholdas adatokból minél több és hasznosabb információt nyerjenek ki.

Sarki fények – fentről

Sarki fények – fentrőlNem csak a Földről, az űrből fényképezve is látványos a sarki fény jelensége.

Szél és jégeső

Szél és jégesőA súlyos pusztítást okozó viharok nyaranta gyakori vendégek az Egyesült Államok középnyugati területének nagy síkságán.

Az újjáépítés fényei

Az újjáépítés fényeiA Törökországot sújtó földrengés után a közvilágítás fokozatos helyreállítása az űrfelvételeken is nyomon követhető.

Lélegző óceánok

Lélegző óceánokBár a trópusi esőerdőket joggal tartják a „Föld tüdejének”, a légkörben található oxigén felét előállító fitoplanktonra legalább ennyire illik ez a megjelölés.

Kitört a Mauna Loa

Kitört a Mauna LoaA világ legnagyobb működő tűzhányója, a Hawaii-szigeteken található Mauna Loa négy évtized pihenés után novemberben ismét kitört.

Pillantás a Holdra

Pillantás a HoldraA NASA földmegfigyelő műholdjai május 16-án a Föld helyett a Holdat nézték, a Landsat–8 és –9 műszerei a holdfogyatkozás idején végeztek méréseket.

Űrfelvételek vásárlása

Űrfelvételek vásárlásaA Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) történetének legnagyobb értékű, 10 évre szóló szerződését kötötte három céggel űrfelvételek vásárlására.

A második PREFIRE

A második PREFIREAhogy május végén, úgy most is egy Electron rakéta vitte az űrbe a NASA műholdpárosának egyik tagját.

Két WorldView Legion

Két WorldView LegionA sokat késett földmegfigyelő műholdpáros egy Falcon-9 rakétával indult Kaliforniából.

Görög tájak

Görög tájakFélsziget és sziget, éjjel és nappal – két űrfelvétel erejéig ma Görögországba kalauzoljuk olvasóinkat.

Az Etna oldalnézetben

Az Etna oldalnézetbenA Nemzetközi Űrállomás külső részére erősített kamera kétszeresen is szokatlan nézőpontból fényképezte le a tűzhányót.

Vízgondok Montevideóban

Vízgondok MontevideóbanAz Uruguay fővárosát ellátó két víztározó szinte teljesen kiszáradt.

Rovarkártevő

RovarkártevőMűholdfelvételek segítik felmérni Texasban és a szomszédos államokban a gyapottermelésben károkat okozó rovar elterjedését, illetve szerencsére visszaszorulását.

Hogyan tovább, Landsat?

Hogyan tovább, Landsat?A Landsat Next küldetés három, a sorozat eddigi tagjainál kisebb műholdja 26 látható és infravörös tartományban figyeli majd a Földet.

Párolgási térképek

Párolgási térképekMennyiségét tekintve a tavak párolgása csekély az óceánokéhoz képest, ám előbbiek párolgása a Föld szűkös édesvízkészletét csökkenti.

Fehérről zöldre vált az Alpok

Fehérről zöldre vált az AlpokA klímaváltozás következményei, amelyek a magas hegységeket még inkább érintik, már most is jól láthatók az űrből.

GOES-18: az első képek és adatok

GOES-18: az első képek és adatokA NOAA bemutatta a márciusban indított új amerikai geostacionárius meteorológiai műhold első képeit.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024