Élet a Földön kívül?

A foszfin nyomában

A foszfin nyomábanMegerősítésre vár a foszfin jelenléte a Vénusz légkörében. Jó alkalom azt hangoztatni, hogy feltétlenül szükséges az alaposabb helyszíni vizsgálat.

SETI: a földi múltban?

SETI: a földi múltban?Az ún. szilúri hipotézis azt kérdezi: voltak-e már előttünk is technológiailag fejlett civilizációk a Földön?

Ismét felvállalja-e a NASA a SETI-t?

Ismét felvállalja-e a NASA a SETI-t?Immár negyedszázada, hogy miközben a NASA jelentős összegeket költ a földönkívüli élet egyelőre sikertelen kutatására, a földönkívüli értelem hasonlóképpen sikertelen keresése háttérbe szorult.

Europa ábránd

Europa ábrándAz asztrobiológusok még mindig az Europáról álmodoznak. Most éppen amerikai–európai összefogással szeretnének szondát küldeni a Jupiter jeges holdjára.

Kombucha az ISS-en

Kombucha az ISS-enKeleten évszázadok óta gyógyteaként isszák, de a szabad világűr mostoha körülményei közt is megvédi magát a különös baktériumtenyészet.

PROGRAMAJÁNLÓ: Élet a Földön kívül

PROGRAMAJÁNLÓ: Élet a Földön kívülA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ismeretterjesztő rendezvényt szervez Szegeden, április 11-én. Ekkor lesz a diákpályázat ünnepélyes díjátadója is.

Új baktérium, váratlan helyen

Új baktérium, váratlan helyenA NASA-nak nem is kell feltétlenül távoli égitestekre űrszondákat küldeni, hogy új mikrobiális életformát fedezzen fel. Elég körülnézni „otthon”, a tisztaszobában!

Születésnapi interjú Almár Ivánnal (2. rész)

Születésnapi interjú Almár Ivánnal (2. rész)Kozmikus környezetvédelem, kozmikus társkeresés, SETI... Folytatjuk a 80 éves Almár Ivánnal készített interjút.

Csak legenda a holdutazást túlélő baktériumok története

Csak legenda a holdutazást túlélő baktériumok történeteKözkeletű vélekedés – magunk is terjesztettük –, hogy az Apollo-12 űrhajósai által a Holdon meglátogatott Surveyor-3 szondáról leszerelt és a Földre visszahozott kamerában „túlélő” baktériumokat találtak. Mindez azonban szinte biztos, hogy nem igaz...

Foszfor helyett arzén

Foszfor helyett arzénEgy az eddig ismertektől alapvetően eltérő biokémiai megoldást alkalmazó élőlényt fedeztek fel a Földön: egy olyan baktériumot, amely foszfor helyett arzént is tud használni szerves molekuláinak, például DNS-ének felépítésénél.

Új bolygóvédelmi elvárások

Új bolygóvédelmi elvárásokA Nemzeti Akadémiák tanulmánya összefoglalja a NASA intézkedéseit a szomszédos égitestek védelme érdekében, egyúttal megjelöli, ahol a NASA erőfeszítései nem elegendők.

Az ESA Bulletin 172. száma

Az ESA Bulletin 172. számaA 2017. IV. negyedévéről szóló Bulletin tematikus számnak tekinthető, az öt cikkből négy az asztrobiológia különböző aspektusait mutatja be.

Keressünk inkább posztbiológiai intelligenciát?

Keressünk inkább posztbiológiai intelligenciát?Seth Shostak szerint talán nem a földszerű exobolygók kutatásával kellene foglalkoznunk, ha meg akarjuk találni a földönkívüli értelem nyomait.

Gejzírek az Europán is?

Gejzírek az Europán is?Talán mégsem kell a jövő űrszondáinak átfúrni az Europa jégpáncélját, hogy megvizsgálják az alatta feltételezett óceánt. Csak meg kell várni, amíg kijön a víz magától…

A legmostohább Föld körüli út

A legmostohább Föld körüli útAmíg a kedves olvasó az év végi ünnepeket az otthon melegében tölti, náhány élőlény a nyílt világűrben kering a Föld körül, a Nemzetközi Űrállomás külsején.

Felszín alatti tenger az Enceladuson

Felszín alatti tenger az EnceladusonA feltételezéshez újabb bizonyítékkal szolgáltak a Cassini-űrszondára a hold mellett való elhaladásai alkalmával végzett rádiómérések.

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulást

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulástPedig az érzékeny űrtávcsővel még a Nap közelébe sem szabad nézni! Akkor hogyan, és miért?

Kozmikus társkereső

Kozmikus társkereső„Az univerzum még tele lehet meglepetésekkel.” (Almár Iván)

PROGRAMAJÁNLÓ: Kozmikus társkereső – könyvbemutató

PROGRAMAJÁNLÓ: Kozmikus társkereső – könyvbemutatóA 18. Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából jelenik meg a Kossuth Kiadó gondozásában Almár Iván új könyve, a Kozmikus társkereső.

Fontos asztrobiológiai bejelentés készül

Fontos asztrobiológiai bejelentés készülA NASA magyar idő szerint ma estére összehívott tájékoztatóját magyar kommentárral követhetik az interneten.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020