Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

MESSENGER

A Merkúr ősi vulkanizmusa

A Merkúr ősi vulkanizmusaA Merkúr vulkanizmusa nagy valószínűséggel 3,5 milliárd évvel ezelőtt ért véget. Az eredmények más kőzetbolygók fejlődésére is alkalmazhatók.

Búcsú a Merkúr-szondától

Búcsú a Merkúr-szondátólTöbbször hosszabbított programjából a lehető legtöbbet hozta ki a MESSENGER, amely üzemanyagkészlete kimerültével a Merkúrba csapódott.

Meteorzápor a Merkúron

Meteorzápor a MerkúronA MESSENGER szonda mérései alapján a Merkúrt ért meteorraj nyomait fedezték fel. A meteorok forrásául szolgáló üstökös a Földön is ismerős.

Kétszázezer kép, és még nincs vége

Kétszázezer kép, és még nincs végeMár ennél is több felvételt továbbított a Földre a Merkúr mellől az amerikai MESSENGER űrszonda.

A Merkúr jege

A Merkúr jegeAmire eddig már több közvetett bizonyíték is volt, azt most a MESSENGER űrszonda újfajta mérésekkel is igazolta: vízjégréteg húzódik a bolygó egyes sarkvidéki krátereinek alján.

Még közelebb a Merkúrhoz

Még közelebb a MerkúrhozA bolygó körül keringő MESSENGER szonda meghosszabbított programja során még alacsonyabb pályáról végez majd megfigyeléseket. A magasságát már sikeresen lecsökkentették.

A Merkúr „újrafelfedezése”

A Merkúr „újrafelfedezése”Már három hónapja, hogy a NASA Merkúr-szondája pályára állt a legbelső bolygó körül. Az első tudományos eredményekről nemrég tartottak tájékoztatót.

2418 nap után: Merkúr, végállomás

2418 nap után: Merkúr, végállomásMintegy 7,9 milliárd kilométernyi megtett út után, magyar idő szerint ma hajnalban pályára állt a Merkúr körül az amerikai MESSENGER űrszonda.

A Föld–Hold rendszer távolról

A Föld–Hold rendszer távolrólBolygónkról és holdjáról a Merkúrhoz indított amerikai MESSENGER űrszonda készített felvételt, 183 millió kilométeres távolságból.

Megközelítés, kis hibával

Megközelítés, kis hibávalA Merkúr mellett elhaladó amerikai űrszonda a legnagyobb közelség ideje után nem tudott képeket készíteni a bolygóról.

A Merkúr részletes domborzati térképe

A Merkúr részletes domborzati térképeBár a küldetés már egy éve befejeződött, most tették közzé a MESSENGER űrszonda felvételei és mérései alapján készített részletes digitális terepmodellt.

Hamarosan lezuhan a MESSENGER

Hamarosan lezuhan a MESSENGERMost már tényleg nem húzza sokáig a Merkúr körül keringő űrszonda, április 30-ára várják a felszínbe csapódását.

Nyomógázból hajtógáz

Nyomógázból hajtógázEgy új eljárással akár egy hónappal meg fogják tudni hosszabbítani a Merkúr körül keringő MESSENGER űrszonda működési élettartamát.

Mi lesz a MESSENGER-rel?

Mi lesz a MESSENGER-rel?A napokban hivatalosan lejár a Merkúr körül keringő amerikai szonda egyszer már meghosszabbított programja. Kezdeményezték a további hosszabbítást, döntés egyelőre még nincs.

Miki egér a Merkúron

Miki egér a MerkúronLegalábbis a népszerű Disney-rajzfilmfigura fejére emlékeztet az a két kis és egy nagyobb kráterből álló alakzat, amelyet a MESSENGER űrszonda fényképezett a bolygó felszínén.

Van-e jég a Merkúron?

Van-e jég a Merkúron?A Naprendszer legbelső, helyenként igen forró felszíni hőmérsékletű bolygóján is lehet vízjég, az állandóan árnyékos sarkvidéki kráterekben. A MESSENGER szonda közel áll a régóta élő feltételezés bizonyításához.

Merkúr és Mercury

Merkúr és MercuryKét űrvonatkozású bélyeget bocsátott ki tegnap az Egyesült Államok postaigazgatása, amelyekben közös a Mercury (Merkúr) szó.

Már a cél előtt a Merkúr-szonda

Már a cél előtt a Merkúr-szondaKözép-európai idő szerint március 18-án hajnali 2 óra körül eljön a nagy pillanat az amerikai MESSENGER űrszonda számára: pályára állhat a Merkúr körül.

Dupla peremű medence a Merkúron

Dupla peremű medence a MerkúronA becsapódásos eredetű felszíni alakzatot a MESSENGER űrszonda legutóbbi megközelítésekor fényképezte le.

Harmadszor a Merkúr mellett

Harmadszor a Merkúr mellettAz amerikai MESSENGER űrszonda most még nem, de legközelebb már pályára is áll a Naprendszer legbelső bolygója körül.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024