Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Japán a világűrben

Pályán az ALOS-4

Pályán az ALOS-4A fejlett japán radaros földmegfigyelő műholdat a H3 rakéta első sikeres szolgálatszerű repülése nyomán juttatták alacsony Föld körüli pályára.

Hibás, de működik

Hibás, de működikNem sikerült kijavítani a röntgencsillagászati műhold hibáját, korlátozottan bár, de működik.

Ázsiai mozaik – 2024. április (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza.

A SLIM a második holdi éjszakáját is túlélte

A SLIM a második holdi éjszakáját is túlélteEmlékeznek még a januárban furcsa helyzetben a Holdon landolt japán űrszondára?

KAIROS: rakéta-bemutatkozás robbanással

KAIROS: rakéta-bemutatkozás robbanássalA japán Space One cég új hordozórakétájának első startja röviddel a felemelkedés után robbanással ért véget.

Ázsiai mozaik – 2024. február (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. február (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük indiai és japán hírekkel.

Japán űrszemétfigyelő műhold indult

Japán űrszemétfigyelő műhold indultA startot az amerikai Rocket Lab cég Electron hordozórakétájával hajtották végre Új-Zélandból.

Felébredt a Holdon a SLIM

Felébredt a Holdon a SLIMTöbb mint egy héttel a félsikerű sima holdi leszállás után a japán űrszonda napelemei elkezdtek energiát termelni. Még maradt egy-két nap a hasznos munkára.

SLIM: gyorshír és egy kép a Hold felszínéről

SLIM: gyorshír és egy kép a Hold felszínérőlA Japán Űrügynökség tájékoztatóján bemutattak egy helyszíni felvételt, amely szerint a SLIM űrszonda felborulva ért le a Hold felszínére.

GYORSHÍR: A SLIM leszállt, de...

GYORSHÍR: A SLIM leszállt, de...Japán űrtörténelmet írt, ötödik országként sima leszállást hajtottak végre a holdon. Üröm az örömben, hogy a SLIM napelemei nem termelnek energiát.

Az űrszemét közvetlen közelében

Az űrszemét közvetlen közelébenA japán Astroscale ADRAS-J műholdja nemrég már 50 m-es közelségből fotózta azt a 2009 óta űrszemétként keringő rakétafokozatot, amelyet később el is szeretnének távolítani a Föld körüli pályáról.

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. április (2. rész)Havi összefoglalónk befejező részében rövid, vegyes híreket olvashatnak az ázsiai és csendes-óceáni térségből.

SLIM: a harmadik ébredés

SLIM: a harmadik ébredésA japán holdszondát egyetlen éjszaka túlélésére sem tervezték, mégis a harmadik után is bejelentkezett.

A Mars holdjai felé

A Mars holdjai feléA vörös bolygó két kis holdjával kapcsolatban sok nyitott kérdésre remélnek választ a szakemberek a tervezett japán űrszondától.

A negyedik StriX műhold Electron rakétával

A negyedik StriX műhold Electron rakétávalA Rocket Lab újabb radaros földmegfigyelő műholdat állított pályára a japán Synspective cég megbízásából.

SLIM: váratlan újraéledés

SLIM: váratlan újraéledésA japánok holdszondája leszálláskor felborult ugyan, de a jelek szerint túlélte a hosszú éjszakát és újra bejelentkezett.

A második H3 start

A második H3 startA tavaly kudarccal végződött kísérlet után a Japán Űrügynökség (JAXA) újból próbálkozott, ezúttal sikerrel.

Az LRO látta a japán holdszondát

Az LRO látta a japán holdszondátA japán SLIM leszállószonda január 19-én érte el az égitest felszínét. Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) öt nappal később készített képet a helyszíntől.

SLIM helyzetjelentés

SLIM helyzetjelentésA japán űrszonda leszállt a Holdra, de napelemei nem tudtak energiát termelni. Az irányítók lekapcsolták ugyan, de még él bennük a remény a „feltámadásra”.

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?Nos, hamarosan megtudjuk, hogy a korábbi két kudarc (egy-egy „félkemény” és „sima” landolási próbálkozás) után ezúttal összejön-e minden.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024