Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Japán a világűrben Cikkek: 1 - 20

A SLIM a második holdi éjszakáját is túlélte

A SLIM a második holdi éjszakáját is túlélteEmlékeznek még a januárban furcsa helyzetben a Holdon landolt japán űrszondára?

KAIROS: rakéta-bemutatkozás robbanással

KAIROS: rakéta-bemutatkozás robbanássalA japán Space One cég új hordozórakétájának első startja röviddel a felemelkedés után robbanással ért véget.

Ázsiai mozaik – 2024. február (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. február (1. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük indiai és japán hírekkel.

Japán űrszemétfigyelő műhold indult

Japán űrszemétfigyelő műhold indultA startot az amerikai Rocket Lab cég Electron hordozórakétájával hajtották végre Új-Zélandból.

Felébredt a Holdon a SLIM

Felébredt a Holdon a SLIMTöbb mint egy héttel a félsikerű sima holdi leszállás után a japán űrszonda napelemei elkezdtek energiát termelni. Még maradt egy-két nap a hasznos munkára.

SLIM: gyorshír és egy kép a Hold felszínéről

SLIM: gyorshír és egy kép a Hold felszínérőlA Japán Űrügynökség tájékoztatóján bemutattak egy helyszíni felvételt, amely szerint a SLIM űrszonda felborulva ért le a Hold felszínére.

GYORSHÍR: A SLIM leszállt, de...

GYORSHÍR: A SLIM leszállt, de...Japán űrtörténelmet írt, ötödik országként sima leszállást hajtottak végre a holdon. Üröm az örömben, hogy a SLIM napelemei nem termelnek energiát.

XRISM: majdnem minden stimmel

XRISM: majdnem minden stimmelAz amerikai és európai közreműködéssel négy hónapja felbocsátott japán röntgencsillagászati műhold beüzemelése rendben halad – egy bosszantó kivétellel.

Ázsiai mozaik – 2023. december (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. december (2. rész)Havonta jelentkező sorozatunk második részében katonai űrtechnikákkal kapcsolatos régiós hírek után egy rövid, békésebb japán bejelentést találnak.

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. október (2. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk első részében űrhajósokról és űrhajókról volt szó. Ezúttal kínai–orosz műholdas ügyekről, illetve holdkutatásról lesz szó.

A Mars holdjai felé

A Mars holdjai feléA vörös bolygó két kis holdjával kapcsolatban sok nyitott kérdésre remélnek választ a szakemberek a tervezett japán űrszondától.

A negyedik StriX műhold Electron rakétával

A negyedik StriX műhold Electron rakétávalA Rocket Lab újabb radaros földmegfigyelő műholdat állított pályára a japán Synspective cég megbízásából.

SLIM: váratlan újraéledés

SLIM: váratlan újraéledésA japánok holdszondája leszálláskor felborult ugyan, de a jelek szerint túlélte a hosszú éjszakát és újra bejelentkezett.

A második H3 start

A második H3 startA tavaly kudarccal végződött kísérlet után a Japán Űrügynökség (JAXA) újból próbálkozott, ezúttal sikerrel.

Az LRO látta a japán holdszondát

Az LRO látta a japán holdszondátA japán SLIM leszállószonda január 19-én érte el az égitest felszínét. Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) öt nappal később készített képet a helyszíntől.

SLIM helyzetjelentés

SLIM helyzetjelentésA japán űrszonda leszállt a Holdra, de napelemei nem tudtak energiát termelni. Az irányítók lekapcsolták ugyan, de még él bennük a remény a „feltámadásra”.

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?Nos, hamarosan megtudjuk, hogy a korábbi két kudarc (egy-egy „félkemény” és „sima” landolási próbálkozás) után ezúttal összejön-e minden.

Újabb japán felderítő műhold startolt

Újabb japán felderítő műhold startoltAz idei japán űrstartok sorát egy az IGS sorozathoz tartozó optikai felderítő műhold pályára állítása nyitotta meg.

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Űrszemétfigyelő műhold

Űrszemétfigyelő műholdA japán Astroscale az űrszemét aktív eltávolítását célzó küldetése előfutáraként olyan műholdat készített, amely megszemlél egy űrszemétként keringő rakétafokozatot.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Összesen 220 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024