Japán a világűrben Cikkek: 81 - 100

Irányváltás a japán űrtevékenységben

Irányváltás a japán űrtevékenységbenElhárult a törvényi akadály az űreszközök védelmi célú alkalmazása elől Japánban. Eddig inkább a tudományos kutatáson volt a hangsúly, most jöhetnek akár a fegyverzet-ellenőrző műholdak is.

Készülhet a Hayabusa-2

Készülhet a Hayabusa-2A második japán kisbolygóminta-gyűjtő űrszonda 2014-ben indulna az 1999 JU3 jelű földközeli kisbolygó felé.

Akari: lekapcsolva

Akari: lekapcsolvaA gyakorlatban már a nyáron, de most hivatalosan is végéhez ért a japán infravörös űrteleszkóp működése.

Globális digitális terepmodell, ingyen

Globális digitális terepmodell, ingyenKözzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.

Akatsuki: nem adták fel

Akatsuki: nem adták felSzerdán rövid időre kipróbálták a japán Vénusz-szonda hajtóművét, először azóta, hogy tavaly decemberben elvétette a pályára állást a Vénusz körül.

„Virágcsokor” Szomáliából

„Virágcsokor” SzomáliábólA kelet-afrikai ország délnyugati részéről készült a japán Daichi (ALOS) földmegfigyelő műhold hamis színezésű látható és infravörös űrfelvétel-kombinációja. A legfrissebb hírek szerint több mint valószínű, hogy a műhold végleg tönkrement.

Akatsuki: el a Vénusz mellett

Akatsuki: el a Vénusz mellettSajnos nem sikerült a fékező manőver, a japán Vénusz-szonda nem tudott a bolygó körüli pályára állni. Talán hét (!) év múlva újra megpróbálhatják...

Globális műholdas erdőtérkép

Globális műholdas erdőtérképA japán Daichi (ALOS) műhold radarmérései alapján sikerült összeállítani a teljes földfelszín erdősültségi térképét, 10 m-es felbontással.

Közeledik a japán navigációs műhold startja

Közeledik a japán navigációs műhold startjaA szigetország műholdas helymeghatározási lehetőségeit javító QZSS műholdrendszer első tagját szemptember közepén indíthatják.

Gamma-kitörés napvitorlással

Gamma-kitörés napvitorlássalA nap sugárnyomásával hajtott japán kísérleti IKAROS űrszonda fedélzetén levő mérőműszer sikeresen detektálta egy gamma-villanás jeleit.

Japán rakéta négy műholddal

Japán rakéta négy műholddalA H-2A hordozórakéta fő terhe egy a víz földi körforgását kutató japán műhold volt. Mellette egy dél-koreai távérzékelő hold és két másik kisebb japán űreszköz jutott Föld körüli pályára.

Japán radaros kémműhold indult

Japán radaros kémműhold indultEz volt a H-2A hordozórakéta huszadik startja.

Újabb esély felé a Vénusznál?

Újabb esély felé a Vénusznál?A hét elején a japán Akatsuki szondával befejezték azt a fontos hármas manőversorozatot, amelynek révén az űreszköz 2015-ben ismét a Vénusz közelébe juthat.

Új japán kémműhold

Új japán kémműholdTanegasima szigetéről H-2A rakétával pénteken indult az optikai felderítő űreszköz.

Búcsú a japán földmegfigyelő műholdtól

Búcsú a japán földmegfigyelő műholdtólAz irányítók feladták, nem tudták működésre bírni a Daichi (ALOS) távérzékelő mesterséges hold elromlott energiaellátó rendszerét.

Mégis előbb érhet a Vénuszhoz a japán szonda?

Mégis előbb érhet a Vénuszhoz a japán szonda?A Vénusz körüli pályára állást december elején elvétő Akatsuki talán az előzetesen számítottnál rövidebb idő elteltével, öt év múlva kaphat egy második esélyt.

A Vénusznál a japán űrszonda

A Vénusznál a japán űrszondaA májusban indult Akatsuki lefékezett és pályára állt a Vénusz körül. A manőver sikeréről csak később tudnak megbizonyosodni.

Elindult a japán navigációs műhold

Elindult a japán navigációs műholdA QZSS műholdrendszer, amelynek első tagja ma sikeresen pályára állt Japánból, a szigetország műholdas helymeghatározást alkalmazó felhasználóit segíti majd.

Megegyezés a japán halászokkal

Megegyezés a japán halászokkalA befolyásos halászati lobbi hozzájárult, hogy a Japán Űrügynökség jövő áprilistól kezdve egész éven át indíthasson rakétákat két déli űrközpontjából.

Gyorsul a napvitorlás

Gyorsul a napvitorlásA májusban indított kísérleti japán IKAROS űrszonda a napsugárzás fénynyomásából származó kis erőt hasznosítja gyorsításra.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 182 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022