Japán a világűrben Cikkek: 81 - 100

Idén a második kémműhold Japánból

Idén a második kémműhold JapánbólA H-2A rakéta ezúttal egy nagyfelbontású optikai kamerával felszerelt műholdat állított pályára.

A békeévek vége

A békeévek végeAz elkövetkező évtizedben Japán több katonai célú űreszközt – navigációs és kémműholdakat – is pályára állít.

Új meteorológiai műhold Japánból

Új meteorológiai műhold JapánbólA Himawari-8 geostacionárius pályára kerül, hogy segítse az időjárás előrejelzését és a trópusi viharok követését.

Árvíz-előrejelzés Ázsiában

Árvíz-előrejelzés ÁzsiábanAz Ázsiai Fejlesztési Bank és a Japán Űrügynökség (JAXA) összefogott, hogy a fejlődő országok számára hasznos előrejelző rendszert alakítsanak ki.

Hűtőmellény Japánból

Hűtőmellény JapánbólA Japán Űrügynökség űrruhákkal kapcsolatos fejlesztései alapján egy máshol is használható ruhadarabot dobtak piacra, amely segíti a testhőmérséklet szabályozását.

Csapadékfigyelő műhold indult

Csapadékfigyelő műhold indultAz Egyesült Államokban épült, Japánból állították pályára a víz földi körforgásának kutatására készült űreszközt.

Bemutatkozott japán új rakétája

Bemutatkozott japán új rakétájaA modern, szilárd hajtóanyagú Epsilon hordozórakéta első repülése alkalmával szombaton a SPRINT-A műholdat állította pályára.

Két japán kémműhold indult

Két japán kémműhold indultAz egyik radaros, a másik optikai, de mindkettőt végső soron Észak-Korea tevékenysége motiválta.

Egy nap a Shizuku „szemével”

Egy nap a Shizuku „szemével”A májusban indított japán földmegfigyelő hold június legvégén elérte végső pályáját és röviddel utána megkezdte próbaméréseit is. Íme az első nap látványos globális víz- és jégtérképe.

Japán rakéta négy műholddal

Japán rakéta négy műholddalA H-2A hordozórakéta fő terhe egy a víz földi körforgását kutató japán műhold volt. Mellette egy dél-koreai távérzékelő hold és két másik kisebb japán űreszköz jutott Föld körüli pályára.

Radaros kémműhold Japánból

Radaros kémműhold JapánbólAz „információgyűjtő műholdak” rendszerének legújabb tagja egy H-2A rakétával indult Tanegashima szigetéről.

Öt japán műhold Dnyepr rakétával

Öt japán műhold Dnyepr rakétávalAz egykori szovjet ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszköz november 6-án indult.

Egy hosszú életű műhold közelgő vége

Egy hosszú életű műhold közelgő végeHasznos méréseket végez, 1997-ben indult, 2017-ig leesik: mi az? A találós kérdésre a válasz a cikkben!

Daichi-2: az első radarképek

Daichi-2: az első radarképekNyilvánosságra hozták a májusban indított japán Daichi-2 (ALOS-2) műhold első képeit.

Japán radaros földmegfigyelő hold indult

Japán radaros földmegfigyelő hold indultAz ALOS-2 (Daichi-2) sikeres elődjének munkáját folytatja, nagyfelbontású radarképeket készít bolygónk felszínéről.

A visszatekintés ideje (2. rész)

A visszatekintés ideje (2. rész)Kína a Holdon, India a Mars felé, az első űrindítás dél-koreai földről – a jelek szerint 2013 az űr éve volt Ázsiában.

Epsilon, az okos rakéta

Epsilon, az okos rakétaAz idei év második felében bemutatkozhat Japán új szilárd hajtóanyagú hordozórakétája, amellyel kisebb tudományos műholdakat szeretnének majd pályára állítani.

Francia és japán műhold indiai rakétával

Francia és japán műhold indiai rakétávalA PSLV rakéta vasárnap pályára állította a SPOT-6 francia kereskedelmi földmegfigyelő műholdat, és egy kis japán kísérleti egyetemi holdat is.

Irányváltás a japán űrtevékenységben

Irányváltás a japán űrtevékenységbenElhárult a törvényi akadály az űreszközök védelmi célú alkalmazása elől Japánban. Eddig inkább a tudományos kutatáson volt a hangsúly, most jöhetnek akár a fegyverzet-ellenőrző műholdak is.

Készülhet a Hayabusa-2

Készülhet a Hayabusa-2A második japán kisbolygóminta-gyűjtő űrszonda 2014-ben indulna az 1999 JU3 jelű földközeli kisbolygó felé.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 199 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022